Vágólapra másolva!
Az Arsenal részvényeinek már a 62,9 százalékát birtokolja Stan Kroenke. Az amerikai üzletember ajánlatot tett a többi részvény felvásárlására is, jelenlegi akciója után pedig a londoni csapat lett a tizedik az angol élvonalban, amely külföldi kézre került, írta a Guardian nevű angol lap.

Az amerikai üzletember cége, a Kroenke Sports Enterprises Danny Fiszman (16,1%) és Lady Nina Bracewell-Smith (15,9%) részesedését vásárolta fel. Kroenke még 2007-ben vett először részvényeket az Ágyúsoknál, amely a mostani manőverrel a Premier League tizedik, külföldi kézbe kerülő klubja lesz.

A 63 éves üzletembernek az NBA-ben (Denver Nuggets), az NHL-ben (Colorado Avalanche), az NFL-ben (St. Louis Rams) és az MLS-ben (Colorado Rapids) is van érdekeltsége.

A további Arsenal-részvények nagy része, 27 százaléka Aliser Uszmanov tulajdonában vannak, noha az orosz milliárdos nem tagja a klub igazgatótanácsának, közölte a BBC.

Arséne Wenger edző biztos benne, hogy jó kezekben lesz az egyesület: "Az elmúlt években dolgoztam együtt Stan Kroenke-vel az igazgatósági üléseken. Tisztában van a klub tradícióival, és hozzánk hasonlóan hosszú távon gondolkodik."

A brit törvények értelmében egy bizonyos tulajdoni hányad fölött kötelező ajánlatot tenni a részvénytársaság fennmaradó papírjaira is, ezt azonban a többi részvényesnek nem feltétlenül kell elfogadnia - ugyanez történt a Manchester Unitednél is, mikor a Glazer család átvette az irányítást a klubnál. Jelenleg a londoniaknak 147 millió font adóssága van, míg az egyesület értéke mintegy 900 millió font.

A ManUnited szurkolóival ellentétben az Ágyúsok drukkereit képviselő Arsenal Supporters' Trust jól fogadta az amerikai részvényvásárlást: "Az AST számára kiemelten fontos a szurkolók bevonása a tulajdonosi struktúrába. Stan Kroenke-vel jó a kapcsolatunk, reméljük, hamarosan megbeszélhetjünk vele, hogy a szurkolók hogyan őrizhetik meg a részesedésüket a klubban."

Az Arsenal az ötödik Premier League-klub, amelyben amerikai többségi tulajdonos irányít: a Manchester Unitednél Malcolm Glazer, a Liverpoolnál John Henry, az Aston Villánál Randy Lerner, a Sunderlandnél Ellis Short. Az eddigi négy amerikai tulajdonossal ellentétben ugyanakkor Kroenke várhatóan nem törekszik majd az összes részvény megszerzésére - írja a Guardian.