Vágólapra másolva!
Az egész mérkőzésen komoly mezőnyfölényben játszó portugál Benfica csúnyán elgázolta a holland PSV Eindhovent a labdarúgó Európa Liga negyeddöntőjének első felvonásán. A 4-1-es győzelemmel szinte eldőlt a továbbjutás kérdése, de már az elődöntőben érezheti magát az egyaránt 5-1-re nyerő portugál Porto és spanyol Villarreal is. A megyedik meccsen a Dinamo Kijev nem bírt hazai pályán a Bragával.

Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Benfica (portugál) - PSV Eindhoven (holland) 4-1 (2-0)
Lisszabon
v.: Tagliavento (olasz)
Benfica: Roberto - Maxi Pereira, Luisao, Jardel, Fabio Coentrao - Salvio, Javi García, Gaitán (Jara, 78.) - Saviola, Aimar (César Peixoto, 78.), Cardozo (Felipe Menezes, 91.)
PSV: Isaksson - Manoljev, Marcelo, Bouma, Pieters (S. Wuytens, 72.) - Hutchinson, Bakkal, Engelaar - Lens, Berg (Labyad, 79.), Dzsudzsák
gól: Aimar (37.), Salvio (45., 52.), Saviola (94.) illetve Labyad (80.)

Az eindhoveni csapat - a magyar szélsővel a soraiban - szombaton 2-0-s vereséget szenvedett a címvédő Twente otthonában a bajnokságban, így a tabella második helyére csúszott vissza, hátránya pedig két pont az EL-negyeddöntőben szintén érdekelt enschedeiekkel szemben. A PSV csütörtöki riválisa, a Benfica szintén rangadót bukott a hétvégén, s ezzel el is dőlt a bajnoki aranyérem sorsa: az FC Porto Lisszabonban nyert 2-1-re vasárnap, így öt fordulóval a zárás előtt már biztos győztes.

A holland-portugál párharccal megismétlődik az 1988-as BEK-döntő, amelyet az akkor még Guus Hiddink által irányított PSV nyert meg tizenegyesekkel.

További eredmények, Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
FC Porto (portugál) - Szpartak Moszkva (orosz) 5-1 (1-0)
gól:
Falcao (37., 84., 92.), Varela (65.), Maicón (70.), illetve K. Kombarov (71.)

Villarreal (spanyol) - Twente (holland) 5-1 (3-0)
gól:
Marchena (22.), Borja Valero (43.), Nilmar (45+1., 80.), Rossi (55.), illetve Janko (91.)

Dinamo Kijev (ukrán) - Braga (portugál) 1-1 (1-1)
gól:
Jarmolenko (6.), illetve Vukojevic (13, öngól)


Az első percben Dzsudzsák jobb oldali szögletet okozott kisebb bonyodalmat, de Roberto kapus öklözve menteni tudott. A másik oldalon Cardozo fejelhetett kapura, Isaksson nagyon rosszul mozdult ki a labdára.

A 7. percben Saviola kapott labdát háttal a kapunak, egy csellel elküldte a védőt balra, majd jobbra fordulva lőtt, de a jobb kapufát találta el. Egy perc múlva ismét az argentin villant, ezúttal bal oldali lecsúszott beadása kerülte el centikkel a bal felső sarkot. Nagyon élt a Benfica, a 12. percben Salvio kapott kiváló passzt, de 13 méterről az égbe lőtte a labdát.

A 20. percben Dzsduzsák megmentett egy labdát az alapvonalnál, balról tökéletesen adott középre, a lendületből érkező Berg azonban hatalmas ziccerben 6 méterről a jobb kapufa mellé fejelt. A 27. percben Cardozo kapott kiváló indítást, de az önfeláldozóan kivetődő Isaksson látványos mozdulattal, a 16-os vonalánál lábbal menteni tudott.

A 30. percben Fabio Coentrao szerzett labdát a félpályánál, Cardozo tolt rajta kettőt, majd 28 méterről lőtt, Isaksson hatalmas vetődéssel óriási bravúrral tolta ki a bal sarok elől. Egy perc múlva egy bal oldali beadást Pieters elvétett, Saviola ajtó-ablak helyzetben lőhetett, a labda ugyan keresztbe elment volna a kapu előtt, de Gaitánnak így jött jól, ám három méterről mellé fejelt.

A 33. percben Cardozo hiába kötényezte meg Isakssont, a bíró - jogosan - les miatt érvénytelenítette a gólt. Négy perc múlva már nem volt kegyelem, a sokkal jobban játszó Benfica megszerezte a vezetést, egy lecsorgó labdát a futtából érkező Aimar - megkötényezve Marcelót és Isakssont is - a kapu közepébe bombázott (1-0).


A félidő utolsó percében előbb Maxi Pereira csinált hülyét mindenkiből, de éles szögből nem kapura lőtt, hanem beadott, isaksson védett. De nem szabadult fel a kapu, a visszkerülő labdából ezúttal balról indult az akció, Fabio Coentrao centerezését Salvio lőtte a kapuba (2-0).


A szünetben egyik csapat sem cserélt, a játék képe sem változott: az 51. percben Bouma hibájából saviola került lövőhelyzetbe, de 16 méterről csúnyán a kapu fölé bombázott. Egy perc múlva nem volt kegyelem: Salvio őrületes cselekkel bolonddá tette a PSV-védőket, Pieters és Marcelo azt sem tudta hol a labda, mire felocsúdtak, már a jobb sarokban táncolt (3-0).


Az 58. percben Berg togyogta el a szépítési lehetőséget, a védők felszabadítottak. A 64. percben ismét veszekedhettek a PSV bekkjei, egy jobb oldali beadást ugyanis Saviola 6 méterről egyedül fejelhetett kapura, a visszalépő Manoljev azonban szögletre rúgta a labdát. Az ellentámadásból Dzsudzsák adott jól középre, Berg éles szögből Robertót találta el, Lens pedigh 6 méterről a jobb sarok mellé ollózott.

A 66. percben ismét Cardozo játszotta magát tisztára, 15 méteres ballábas lövését Isaksson újfent bravúrral mentette.

A 80. percben a semmiből szépített a PSV: Lens meghúzta a balszélen az akciót, középre lőtt labdáját Roberto ügyetlenül maga elé ütötte, a fél perccel korábban csereként beálló Labyad pedig berobbanva a kapuba sodorta (3-1).


A 84. percben Javi García távoli lövését majdnem bevédte Isaksson, a hosszabbításban azonban már ő sem menthetett, Salvio remekül szöktette Maxi Pereirát, akinek finom passzát Saviola vágta a kapuba (4-1).


Győzelmével a Benfica gyakorlatilag biztosította helyét az elődöntőben, csakúgy, mint a Szpartak Moszkvát kiütő Porto és a Twentét alaposan elpáholó Villarreal.