Vágólapra másolva!
Szerencsésnek érzi magát Marek Heinz, amiért nem tud magyarul, így nem érthette, mi történt pontosan az elmúlt hónapokban a Ferencváros labdarúgó-csapatánál. Csizmadia Csaba úgy érzi, nagyon sokan szeretnék azt, hogy a csapat tönkremenjen, Dragóner Attila szerint viszont ennél nehezebb időket is átélt már az FTC, amelynek vezetői azt ígérik, hogy a héten rendezik a játékosoknak való tartozások egy részét. Prukner László vezetőedző az Újpest szegénységi bizonyítványának tartja, hogy bocsánatkérésre szólították fel a Fradit a rangadó után, és bár szerinte még nincsen készen a csapata, már Európa Liga-szereplést vizionál.

A Ferencváros hiába aratott fontos győzelmet az ősi rivális, Újpest felett, kedden délelőtt mindössze tizenöten figyelték az Albert-stadion melletti edzőpályán, amint Prukner László tréninget vezényel a csapatnak.

A játékosokat nem nagyon érdekelte, hányan ácsorognak a pálya szélén, csakis a vezetőedző utasításait követték, aki nagyon együtt élt a gyakorlással, ugyanolyan lelkesen kerülgette a bójákat, mint Tóth Bence vagy André Schembri. Prukner László - aki játékosként az NB I-ig vitte - még az egyórás tréning végén is jó erőben volt, és megkergette a kissé lomhán mozgó Dragóner Attilát, aki vette a lapot és belegyorsított.

"Nem baj, hogy 6-0-ra kikapott a Fradi"

"Jó kis Fradi ez. Én azt mondom, ha nem Prukner lenne az edző, a csapat nem állna a hatodik helynél előbbre. Viszont, ha nem három védővel játszana a csapat, akkor a Videoton is utolérhető lenne" - véleményezte a csapat taktikáját az egyik szurkoló, a 60 év körüli Zsolt, akivel társa nem értett egyet: "Ez a mostani Vidi nem utolérhető. A játékosállománya messze a legerősebb, és mellette áll Orbán Viktor, Csányi Sándor is, szóval pénzük is van bőven. Csak két dolgot nem értek. Az egyik: Miért akarnak kirakatcsapatot csinálni egy kétezres szurkolótáborral rendelkező csapatból? A másik: Miért keverik össze a politikát a focival?"

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A drukkerek a távozó angol tulajdonosról, Kevin McCabe-ről felemás véleményt fogalmaztak meg "Jó, jó, megmentette a csapatot annak idején, de csak a pénz, csak az ingatlan érdekelte, a Fradi egyáltalán nem" - mondta a Szkukalek becenevű drukker. "Ahelyett, hogy a Sheffield Unitedet pénzelte, jobban tette volna, ha többet fektet be a Fradiba, mi sokkal könnyebben bejuthatunk a BL-be, mint az angol csapat" - folytatta, majd hozzátette: Eddig még drukkolt a testvércsapat Unitednek, de dacból már a Sheffield Wednesday-ért szorít. "Essenek csak ki a másodosztályból is, megérdemlik!"

Amikor az Újpest elleni meccsről kérdeztük a szurkolókat, megeredt a nyelvük: "Óriási meccs volt, 13 ezer ember volt kinn a stadionban, és sikerült legyőznünk az Újpestet, ritkán ér ennél nagyobb öröm. És nagyon tetszett a pénztárgépszalagos bedobálás" - így Zsolt, aki azt mondja, őt nem érdekli a gólkülönbség, nem baj, hogy 6-0-ra kikapott ősszel a Fradi az Újpesttől, hiszen míg a zöld-fehérek másodikak, addig az Újpest csak tizenegyedik. "A lilák ellen még egy kiütéses győzelem sem kárpótolna a mostani második helyért, számomra ez sokkal többet jelent."

Prukner: A létbizonytalanság mindannyiunkat megvisel

Az edzés végén Prukner László segített a játékosoknak az edzésfelszerelések összegyűjtésében, majd utolsóként ballagott le a gyepről. "Sajnos nem vagyunk elég erősek még, és ezért rapszodikus a teljesítményünk. Ebben benne vannak csúnya vereségek és apróbb sikerek egyaránt. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, az ismert körülmények miatt, de most már egy kicsit bizakodóbbak lehetünk abban, hogy az új menedzsment megteremti a további működés feltételeit. Az Újpest elleni győzelem hozzásegített ahhoz, hogy jobb hangulatba kerüljünk, de két napig tart a világ dicsősége" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen a hangulat a csapatnál az elmúlt hetek változásait, illetve a győztes rangadót követően.

A szakvezető elismerte, hogy "a három hónapos vesszőfutás ideje alatt" a játékosok nem kaptak bért, de ezt nem kommunikálták a média felé, a csapat fegyelmezetten viselte a történteket. "Természetesen a létbizonytalanság mindannyiunkat megvisel. Ha most változás következik be, az viszont hosszú távon fog pozitív hatást eredményezni" - mondta bizakodóan a szakvezető, hozzátéve, hogy tudomása szerint az új menedzsment azon dolgozik, hogy a tartozások egy részét már a héten rendezze.

Csizmadia: Az új vezetők elszánt és hiteles emberek

A játékosok közül Csizmadia Csaba tréningezett a legtovább, talán azért is, mert úgy véli, jobb ma Fradi-játékosnak lenni, mint pár hónappal ezelőtt: "Optimisták vagyunk, és úgy látjuk, hogy az új vezetők elszánt és hiteles emberek, a csapatot ez valamilyen szinten megnyugtatta. Volt néhány bizonytalan hónap, de ez is bizonyítja a csapat erejét, hogy sohasem adtuk fel. Úgy látom a fiúkon is, hogy mindenki örül és bízik abban, hogy nyugalom lesz."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az FTC Zrt. új vezérigazgatójáról a hátvéd csak jókat mondott: "Orosz Palival már dolgoztunk együtt, amikor kommunikációs igazgató volt. Korrektnek ismerem, számomra ő egy igazi fradista. Tőle mindig pozitív sms-eket kaptam, akkor is, amikor már nem volt a klubnál. Ha nyertünk, gratulált, ha kikaptunk, akkor meg azt írta, hogy 'fel a fejjel, harcoljatok tovább'. Egy olyan ember érkezett a személyében, aki tényleg szívvel kötődik a klubhoz."

Csizmadia a Fidesz pártigazgatójaként is dolgozó új FTC-elnök, Kubatov Gábor kinevezésének is örül: "Kubatov úr az öltözőben is járt, és nekem nagyon hiteles embernek tűnik. Azt mondta, hogy ő negyven éve fradista, de csak tíz éve politikus. Ennek örülünk, mert biztosan szívvel-lélekkel fogja végezni a munkáját, és nem az lesz a célja, hogy a csapatnak rossz legyen."

A 2009-ben menesztett Bobby Davison sokat panaszkodott arra, hogy nem érzi jól magát, többek között azért, mert a szurkolók megfenyegették. Amikor Prukner László elvállalta az Üllői úti munkát, tudta, hogy nem lesz könnyű dolga. "Engem is megfenyegettek már, de amikor idejöttem, tisztában voltam vele, hogy ez is része lehet a Fradi-edzőségnek. Nincs még meg a kultúrája a szurkolásnak Magyarországon, a drukkerek minden héten másképp viszonyulnak a futballhoz, akár egy hét alatt is megváltozik a véleményük."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A tréner szerint akár előbbre is léphet jövőre a csapat, de ehhez erősítésre lesz szükség. "Tizennyolc új játékossal kezdtük a nyári szezont, abból tízet elküldtünk a téli felkészülés során, most - az ismert körülmények miatt - viszonylag szűk a keretünk, és mindegyik csapatrészbe kellene egy-egy meghatározó játékos. Az Európa Liga elérhető, nagyon örülnénk neki, de ez a csapat nincs még készen."

"Tudjuk, hogy nagyon sok rosszakarónk van"

Több újságban is megjelent, hogy a klub két játékosa, Liban Abdi és Marek Heinz azt mondta, ha nem kapnak fizetést, nem lépnek pályára, és hogy ez ne történhessen meg, Prukner a saját zsebéből kifizette nekik a járandóságukat. "Ez már csak azért sem igaz, mert Heinz például olyan klubokban játszott már, hogy nemhogy most, de még jó ideig nem lesznek kenyérgondjai" - reagált Prukner.

Csizmadia úgy tudja, senki nem nullázta le magát az elmaradt fizetések idején: "Voltak olyan hírek Heinzről és Abdiról, hogy esetleg a mester dobta össze a pénzüket, mert nem akartak játszani, de ez egyáltalán nem igaz. Nem is tudom, hogy írhattak ilyet, de hát tudjuk, hogy nagyon sok rosszakarónk van, akik azon vannak, hogy a csapat tönkremenjen. Ételre mindig volt pénzünk, mindenki felnőtt ember, és valamilyen szinten tud spórolni magának."

Az egyik érintett, Marek Heinz röviden összefoglalta a véleményét az ügyről: "Ezeket a híreszteléseket a személyem elleni támadásként éltem meg, de nem akarok magyarázkodni, mert nincs miért. Fogalmam sincs, hogy ki terjesztette, és hogy mi motiválta."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Dragóner: Felesleges indulatokat gerjeszteni

Prukner Lászlót arról is kérdeztük, mit szól az Újpest közleményéhez, amelyben a klub bocsánatkérésre szólítja fel az FTC-t a rendezési hiányosságok és Fradi-szurkolók viselkedése miatt. "Elég nagy szegénységi bizonyítvány, mert mi nem foglalkoztunk azzal, ami Újpesten történt. Nem hiszem, hogy az újpesti meccshez képest akárcsak megközelítően hasonló események történtek volna múlt pénteken az Üllői úton."

Kedden este a Ferencváros hivatalosan is jelezte, hogy nem kér bocsánatot az újpesti vezetőségtől, amiben Dragóner Attila szerint nincs semmi meglepő. "Vissza kell nézni az utóbbi húsz év Fradi-Újpestjeit, hogy mik történtek. Ugye emlékeznek, hogy a Megyeri úton Szűcs Lajost hátba dobták, kések repültek a pályára, szóval szerintem felesleges egy meccs után ilyen indulatokat gerjeszteni. Nem hiszem, hogy az újpestiek a pénztárgépszalagoktól megzavarodtak volna, és hogy bocsánatot kellene kérni azért, mert elhangzik egy-két keményebb rigmus, vagy ha kikerül egy ilyen-olyan színű állat a lelátóra."

A 36 éves védő szerint ennél nehezebb időszakokat is átélt már az FTC. "A rutinosabb játékosokkal most is próbáltuk azt sugározni, hogy annyira azért nem vészes a helyzet. A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, irigylem őket, hogy egy ilyen mérkőzésen tudnak pályára lépni kezdőként, hiszen ha nyernek, akkor azt éveken át emlegetni fogják. A győzelem által olyan állapotba tudunk kerülni, hogy tavasszal az már végigvisz minket."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Heinz: Az NB I erősebb, mint amilyennek gondoltam

Az FTC-Újpest egyetlen gólját szerző csatár, Marek Heinz azt mondja: Az elmúlt hónapokban ő szerencsés helyzetben volt, hiszen nem tud magyarul, így nem is értette pontosan, hogy mi zajlik a Ferencváros körül. "Nem jutott el hozzám pontosan, hogy mi történik, csak annyit tudtam, amit a csapattársaim és az edzőm mondtak. Az újságcikkeket nem értettem."

Heinz olyan helyeken is megfordult már labdarúgóként, mint Törökország (Galatasaray), Németország (Hamburg) vagy Franciaország (Nantes). "Ezeknek az országoknak a gazdasági helyzete is befolyásolja a bajnokságok színvonalát. Az NB I nívójával nincsen semmi bajom, sőt erősebb, mint amilyennek előzetesen gondoltam. A stadionok viszont nem tetszenek, szerintem méltatlanok egy első osztályú bajnoksághoz."

De vajon egy törökországi Galatasaray-Fenerbahce hangulata fogható-e egy Fradi-Újpestéhez? "Isztambul egy 12 milliós város, a csapatoknak több milliós szurkolótáboruk van, és már hetekkel a rangadó előtt csak a meccsről szól minden. A stadionok alkalmasabbak arra, hogy jobb legyen a hangulat, hiszen sokkal nagyobb, 50-60 ezer a befogadóképességük. Szóval nem nagyon lehet a kettőt összehasonlítani."