Vágólapra másolva!
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), a Nemzeti Sportintézet (NSI) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között kedden létrejött háromoldalú megállapodás révén 2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése.

"A pályázatokat már korábban kiírtuk, s ennek elbírálása alapján 1,8 milliárd forinton öt akadémia, továbbá nyolc-nyolc élvonalbeli és másodosztályú klub utánpótlásműhelye osztozik, a maradék 400 millió forint pedig az újrainduló Bozsik-programban kerül felhasználásra" - mondta Csányi Sándor MLSZ-elnök a keddi sajtótájékoztatón.

Czene Attila sportért felelős államtitkár azzal indokolta a példa nélküli mértékűnek nevezett támogatást, hogy az utánpótláskorú igazolt sportolók fele labdarúgó. Hozzátette, a többi sportág utánpótlása együttesen 2,4 milliárd forintot kap.

Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet főigazgatója az MTI kérdésére elmondta, az összeget három részletben kapja meg az MLSZ, az elsőt várhatóan már áprilisban, a másodikat nyáron, míg a harmadikat ősszel, s ebből a középső lesz a legnagyobb összegű. Kiemelte, az öt kiemelt akadémia között összesen 1,25 milliárd forintot osztanak szét, míg a további 16 egyesület között 550 milliót.

"Ezután nem lehet azzal érvelni, hogy nincs pénz. Ez a tőkeinjekció a 2016-os riói olimpiára szülhet eredményt, amelyre remélhetőleg már kvalifikálja magát a magyar válogatott" - mondta Szabó Tamás, aki megjegyezte, a pénzek felhasználását a negyedéves beszámolók, illetve szúrópróbaszerű ellenőrzések alapján fogják vizsgálni. Csányi Sándor ehhez hozzátette, hogy a klubok által megkapott összeget csak arra lehet felhasználni, ami a pályázatokban szerepelt, s aki ezt nem tartja be, például élsportra fordítja, az főbenjáró bűnt követ el, s jövőre kizárják a támogatásból.

Forrás: Sandorkaroly.hu
Sándor Károly Akadémia

Csányi Sándor elismerte, a pénz szétosztása okozott némi feszültséget, de világos kritériumrendszer alapján történt, amelyet gyorsan kellett összeállítani, hogy minél hamarabb sor kerüljön a kifizetésekre. A hasonló problémák elkerülése érdekében megígérte, a jövő évi támogatás szétosztására irányuló feltételrendszert már nyáron nyilvánosságra hozzák. Hozzátette, a kiemelt támogatást kapó akadémiai besoroláshoz többek között olyan feltételeknek kellett megfelelni, hogy bentlakásos intézmény legyen, A-licences edzők foglalkozzanak a fiatalokkal, s az oktatás idomuljon a tréningekhez, nem pedig fordítva. Ezeknek öt intézmény felelt meg: az MTK gárdonyi Sándor Károly Akadémiája, a Videoton FC felcsúti Puskás Akadémiája, a Budapest Honvéd Bozsik Stadionban lévő Magyar Futballakadémiája, a Haladás szombathelyi Illés Akadémiája, valamint a Győri ETO Fehér Miklós Akadémiája.