Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag már az első mérkőzéseken eldőlt a továbbjutás a Bajnokok Ligája keddi negyeddöntőiben, miután a Real Madrid hazai pályán 4-0-ra verte a Crouch kiállítása miatt 75 percig emberhátrányban küzdő Tottenham csapatát, míg a Schalke parádés játékkal Milánóban ütötte ki a címvédő Intert 5-2-re.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Real Madrid - Tottenham Hotspur 4-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 75 ezer néző
v.: Brych (német)
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Marcelo - Xabi Alonso, Khedira (Diarra, 61.) - Cristiano Ronaldo, Özil, Di María (Kaká, 77.) - Adebayor (Higuaín, 75.)
Tottenham: Gomes - Corluka (Bassong, 80.), Gallas, Dawson, Assou-Ekotto - Lennon, Sandro, Modric, Bale - Van der Vaart (Defoe, a szünetben) - Crouch
gól: Adebayor (5., 57.), Di María (72.), C. Ronaldo (87.)
piros lap: Crouch (15.)

A BL-ben először szereplő Tottenham ugyanolyan bravúrra készült, mint a hétvégén a Gijón, a kiscsapat ugyanis a bajnokságban győzni tudott a Bernabéu-stadionban, megszakítva ezzel José Mourinho kilenc éve tartó hazai veretlenségi szériáját.

A hazaiaknál, ahogy várható volt, a sérült Benzema a keretben sem kapott helyet, ott volt viszont a kezdőben Cristiano Ronaldo és Marcelo, akiknek szerepeltetésével - a portugál edző szerint -, komoly kockázatot vállalt a madridi szakvezetés.

A vendégeknél Hutton és Woodgate nem lehetett ott a keretben, felépült viszont Gallas, aki elfoglalta helyét a védelem tengelyében. A két csapat európai kupameccsen eddig egyszer vívott oda-visszavágót, az 1984/85-ös UEFA-kupa negyeddöntőjében a spanyol együttes 1-0-ra nyert Londonban, míg a madridi visszavágó gól nélküli döntetlent, így Real-továbbjutást hozott.

Lendületesen kezdett a Real Madrid, és öt perc kellett, hogy Emmanuel Adebayor megszerezze szokásos gólját a Tottenham ellen. A togói csatár, Arsenal-játékosként kilenc meccsen nyolcszor is bevette a rivális hálóját, ezúttal sem hibázott és közelről befejelte Özil szögletét.

Forrás: AFP

1-0 után a Tottenham próbált támadni, de Khediráék remekül szűrtek, az angol csatárok csak rohantak a labda után annyira, hogy Crouch kétszer is becsúszva próbált labdát szerezni, kétszer meg is rúgta aktuális ellenfelét (először Ramost, másodszor Marcelót), a német játékvezető pedig volt annyira kegyetlen, hogy két sárgával negyedóra után kiszórta a támadót.

A 29. percben váratlanul nagy helyzethez jutott a Spurs, Bale hatalmas bedobása Van der Vaartot találta meg a 11-es pontnál, de Carvalho az utolsó pillanatban menteni tudott. Egy perc múlva Dawson adott kiváló labdát Bale-nek, aki lerázta Ramost, de balról, éles szögből az oldalhálót találta el.

A 33. percben Marcelo balról ívelt a hosszú sarok irányába, Ramos szinte az ötös és az alapvonal találkozásától csukafejessel továbbított középre, Adebayor azonban lekésett és a labda helyett ő került a kapuba. A félidő hajrájában előbb Marcelo lövését blokkolták a védők, majd Di María 16 méteres lövését kézzel blokkolta Dawson, de hiába reklamáltak a madridiak (még a BBC élő tudósításában is elismerték az angolok a büntető jogosságát), a bíró továbbot intett.

A szünetben cserélt a Tottenham, Van der Vaart helyére Defoe érkezett. A 49. percben Cristiano Ronaldo tolt egyet a labdán, de 23 méteres bombája elkerülte a jobb sarkot. Két perc múlva Marcelo lőtt, de a kapu előtt keresztbe futó Ronaldo úgy tette bele a lábát, hogy a labda magasan a kapu fölé vágódott.

Forrás: AFP

Az 57. percben Tottenham szempontból folytatódott az Adebayor-rémálom, Marcelo beadása után a togói csatár tisztán fejelhetett a 11-es pontról a jobb sarokba (2-0). Aztán Bale hagyott ki újabb helyzetet, a 66. percben pedig ismét Adebayor veszélyeztetett, léc alá tartó fejesét Gomes bravúrral tolta szögletre.

Öt perccel később Özil bombáját még bravúrral védte Gomes, a labda néhány passz után Di María elé került, aki a 16-os jobb sarkától óriási gólt lőtt a kapu jobb felső sarkába (3-0).

A hajrára még beszállt a sérüléséből visszatérő Higuaín is, a slusszpoént azonban Cristiano Ronaldo szolgáltatta, aki Kaká baloldali beadását 14 méterről kapásból - a hibázó Gomes kezei között - vágta a kapuba (4-0).

A Real Madrid remekül élt az emberelőny adta lehetőséggel, 64 százalékban birtokolta a labdát, 35 lövéssel próbálkozott, szemben az angolok négy kísérletével. A londoni visszavágó formalitás lesz.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Internazionale - Schalke 2-5 (2-2)
Milánó
v.: Atkinson (angol)
Inter: Julio Cesar - Maicon, Ranocchia, Chivu, J. Zanetti - Motta (Nagatomo, 76.) - Stankovic (Kharja, 24.; Córdoba, 63.), Sneijder, Cambiasso - Diego Milito, Eto'o
Schalke: Neuer - Uchida, Höwedes, Matip, Sarpei - Jurado (Draxler, 83.), Papadopulosz - Farfan, Baumjohann (Schmitz, 76.) - Raúl (Karimi, 87.), Edu
gól: Stankovic (1.), D. Milito (34.), illetve Matip (17.), Edu (40., 75.), Raúl (53.), Ranocchia (57., öngól)
piros lap: Chivu (62.)

Két német csapaton már túlverekedte magát az Inter együttese, amely a csoportkörben a Werder Brement verte hazai pályán 4-0-ra (igaz, Brémában 3-0-ra kikapott), a legjobb 16 között pedig a tavalyi döntőbeli ellenfelet, a Bayern Münchent búcsúztatta. Az Inter és a Schalke a legnagyobb csatát az 1997-es UEFA-kupa-döntőben vívta, akkor a németek tizenegyesekkel hódították el a trófeát.

A hazaiaknál Lúcio eltiltás miatt hiányzott, Pazzini nem játszhat a sorozatban, a csatársorba azonban Pandev helyett Diego Milito került. A vendégeknél a sérült Huntelaar és Kluge mellett az orrtörést szenvedett Metzelder sem léphetett pályára, a védelembe Matip lépett vissza, a középpályán pedig Jurado jutott szóhoz.

Fél perc után hatalmas góllal szerzett vezetést az Inter. Diego Milito kapott egy hosszú indítást, Neuer kiszaladt a kapujából, és elfejelte a labdát az argentin csatár elől, de pont Stankovic elé, aki félpályáról kapásból az üres kapuba bombázott (1-0).

A 8. percben Milito ment el a bal oldalon, két német védőt is befűzött, majd középre adott, ahol Sneijder teljesen egyedül álldogált. Egy kicsit azonban magas volt a beadás, ezért a holland középpályás már nem tudta irányítani a fejest, így nem sokkal a kapu fölé ment a labda.

A 17. percben Stankovicénál kisebb, de ugyanannyit érő góllal egyenlített a Schalke. Egy szöglet után Julio Cesar hatalmas bravúrral védett egy közeli fejest, de a kipattanót Matip közelről bevágta (1-1).

A 34. percben ismét megszerezte a vezetést az Internazionale. Cambiasso fejelte középre a labdát a sérüléséből nemrég visszatért Diego Militónak, a tavalyi BL-döntő hőse pedig közelről, kapásból a kapuba passzolt (2-1).

Forrás: AFP

Egy gyors kontra végén újból egyenlített a Schalke. A 40. percben Edu kapott egy remek kiugratást, lefutotta a védőket és a jobb alsót vette célba. Julio Cesar bravúrral védett, de Edu ért oda a leggyorsabban a kipattanóra, és becsúszva a kapuba továbbított (2-2).

Majdnem góllal kezdte a második félidőt is az Inter, előbb a 47. percben Milito lépett ki, egy az egyben vezethette a kapusra a labdát, de ziccerben a jobb kapufa mellé gurított. Egy perccel később Eto'o egy csellel két német védőt is elküldött szotyiért, majd hat méterről lőtt, de Neuer óriási bravúrral védett.

Az 53. percben fordított a Schalke. Raúl a leshatáron, de nem lesen kapta a labdát, begyalogolt vele majdnem az ötösig, majd Julio Cesar mellett a kapuba passzolt (2-3).

Az 57. percben egy öngóllal növelte előnyét a Schalke. Jurado ment el a jobb oldalon, majd középre gurított, Ranocchia becsúszva próbált tisztázni, de a saját kapujába rúgta a labdát (2-4).

Nemcsak kétgólos, hanem emberhátrányba is került az Inter, miután a 62. percben Chivu megkapta második sárga lapját. A védő valószínűleg gyűjti a piros lapokat, mert a hétvégi, Milan elleni bajnoki rangadón is kapott egyet.

Forrás: AFP

Úgy tűnik, hogy az első meccsen, idegenben döntötte el a továbbjutást a Schalke, a 75. percben Edu szépen fordult le védőjéről, és 16 méterről a kapuba lőtt (2-5).

Az Inter a hajrában még próbálkozott, de emberhátrányban nem volt sok esélye a jól védekező, és veszélyesen kontrázó Schalke ellen, amely így Milánóban tudott háromgólos előnyt szerezni, és gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást.