Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Unió közötti ellentétekről - többek között az ifjúsági korú játékosok szerződtetéseiről és a saját nevelésű futballisták szerepeltetéséről - tartott megbeszélést kedden Zürichben Orbán Viktor miniszterelnök, valamint meghívója, Joseph Blatter, a FIFA elnöke.

Az EU soros elnöki tisztét ellátó Magyarország kormányfője a Magyar Televíziónak elmondta, hogy jó néhány kérdésben eltérés van a FIFA és az EU között, és az álláspontok nehezen közelednek.

Orbán Viktor jelezte, hogy a FIFA szeretné védeni az ifjúsági korú játékosokat a túl korai piacra kerüléstől, ugyanis Európában is egyre elterjedtebb, hogy a 18 év alatti futballistákat adják-veszik, és ezek legritkább esetben szolgálják a fiatalok javát, mert - mint kitért rá - 10-20 kudarcra jut egy siker. Hozzátette, a FIFA álláspontja, hogy a 18 év alatti játékosokkal nem szabadna ilyet tenni, míg az EU ragaszkodik a 16 éves korhatárhoz. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy szerinte ez egy olyan probléma, amelynél az Uniónak érdemes újra átértékelnie álláspontját.

Orbán Viktor nyilatkozatában kiemelte azt is, hogy a honosítások ügyéről nem esett szó, ám arról igen, hogy hány saját nevelésű hazai játékos szerepeljen klubjában. "Mi is boldogok lennénk, ha több saját nevelésű magyar játékos lenne a pályán" - tette hozzá, egyúttal hangsúlyozta, hogy az Unió egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a sportolókra ugyanolyan munkajogi szabályok vonatkozzanak, mint bármilyen más munkavállalóra, ezért megkötéseket nem szívesen lát.

"Ennek ellenére azért látok esélyt arra, hogy itt eredményt, talán áttörést is elérhetünk, mert az Európai Unió szabályai szerint a sport sajátosságokkal rendelkező terület, csak még senkinek nem sikerült definiálnia, hogy ez mit is jelentene például munkavállalás tekintetében, és most ezen dolgozom, hátha sikerrel járok" - nyilatkozta a magyar kormányfő.

A magyar ügyekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, a FIFA támogatja, hogy az országok minél többet áldozzanak az utánpótlásra, a gyerekek sportjára, ezért bízik benne, hogy a korábbi kormányzása idején elindított Bozsik-programhoz hasonlóan, a mostani utánpótlás-nevelésért tett magyar erőfeszítéseket is elismeréssel fogadja majd a FIFA, sőt talán támogatást is lehet a szervezettől kapni a munkához. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Sportintézet és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között éppen kedden jött létre egy háromoldalú megállapodás, amelynek révén 2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése.

Orbán Viktor a nagy világesemények Magyarországra csábításának lehetőségéről szólva egyrészt emlékeztetett arra, hogy a FIFA jövő év májusi kongresszusát Magyarország rendezheti, ami diplomáciai siker, FIFA-sportesemény rendezésének elnyerését azonban csak később tartja lehetségesnek.

"A világrendezvények ügyében pedig szintén úgy vagyok, hogy nem jó, ha a kocsi megelőzi a lovat, először tegyünk rendet a saját házunk táján, hozzuk rendbe a létesítményeinket, kicsit emelkedjen a játékunk színvonala, és akkor szerintem jó eséllyel pályázhatunk majd nemzetközi események megrendezésére is" - nyilatkozta az MTV-nek.

Az interjúban szóba került Blatter újabb FIFA-elnöki kandidálása is. A tisztséget 1998 óta betöltő svájci sportdiplomata kihívója a katari Mohamed Bin Hammam, az ázsiai szövetség (AFC) elnöke lesz a június elsejei szavazáson. Orbán jelezte, hogy ő nem korteskedik Blatter mellett, mert jobb, ha a "politika távol tartja magát a profi futballtól". Az ügyben majd a voksolásra jogosult MLSZ vezetése alakítja ki az álláspontját. A miniszterelnök ugyanakkor nem titkolta a véleményét, amely szerint "nem érett még meg a világ labdarúgása arra, hogy könnyedén lemondjon arról, hogy Európán kívülre kerül az irányítása".

A kormányfő elmondta, hogy látta, milyen jól szervezett a FIFA, és például miként működik az a figyelmeztető rendszer, amelyet a tiltott fogadások, visszaélések ellen fejlesztettek ki. A találkozóról a FIFA közleményt adott ki, és ebben Blatter kiemelte, hogy nagyon elégedett azzal a konstruktív megbeszéléssel, amelyet Orbán Viktorral folytatott.

"Közös álláspontunk van a világ sportjáról, különösen a futballról, és ezek értékeiről, mint az egymás tisztelete, a fegyelem és a fair play" - áll többek között a FIFA kommünikében, amely jelzi, hogy Orbán Viktor nagy futballrajongó, a felcsúti csapat tagja, és ő alapította a fiatal játékosokat segítő Puskás Ferenc Akadémiát.