Vágólapra másolva!
Embereket öltek Elefántcsontpart legnagyobb futballsztárjának, a Chelsea-ben focizó Drogbának a szülővárosában is, miután fegyveres polgárháború robbant ki a nyugat-afrikai országban. Elefántcsontpart elnökének szóvivője szerint Drogba városát felkelők támadták meg, akik állítólag egy másik városban is százakat mészároltak le.

Didier Drogbának, a világhírű elefántcsontparti focistának a szülővárosában is harcok törtek ki, miután polgárháborúvá fajult a politikai krízis Elefántcsontparton - írja a BBC. Az országban a decemberi választásokat elveszítő, de hatalmához ragaszkodó elnök csapatai harcolnak a választásokon győztes elnökjelölt lázadóival. A lázadók múlt csütörtök óta sorra foglalták el a vidéki városokat, és hétfőn a legnagyobb város, Abidzsán ostromára készülnek (erről itt olvashat részleteket).

A hatalomban lévő, bukott elnök, Laurent Gbagbo szóvivője hétfőn közölte a BBC World Today című programjában, hogy Guiberoua városát is támadás érte az ország nyugati részén. Drogba városában a szóvivő szerint a lázadók több embert is megöltek.

A múlt héten több jelentés is érkezett arról, hogy a nyugati településeket elfoglaló lázadó csapatok valóságos mészárlást rendeztek. A Drogba szülővárosától, Guiberouától 160 kilométerre nyugatra fekvő Dúkú (Duekoue) városában a Vöröskereszt szerint legalább 800 embert öltek meg. A felkelők tagadják, hogy ők gyilkoltak a térségben, és azt is, hogy ilyen magas lenne a halottak száma, a BBC azonban felvételeket is közölt az utcák szélén sorakozó hullazsákokról. Dúkú városában jelenleg az ENSZ békefenntartói őrzik a rendet, hogy ne folytatódhasson a vérontás.

Drogba az elefántcsontparti fociválogatott vezéregyénisége és legidősebb játékosa. 1998-ben mutatkozott be a francia Le Mans csapatában, 2002-03 között egy évig a Guingampot erősítette, majd 2003-ban 3,3 millió fontért szerződtette a Marseille, amelynek színeiben 35 bajnokin 19 gólt szerzett. Egy év után, 2004-ben lecsapott rá a Chelsea, az angol csapat 24 millió fontot fizetett érte, ezzel azóta is ő minden idők legdrágább elefántcsontparti labdarúgója.

A 33 éves középcsatár az angol klub történetének hatodik leggólerősebb játékosa, és egyértelműen legjobb légiósa, aki három bajnoki aranyat, két ezüstöt, három FA-kupát és két Ligakupát nyert. 2004-ben a francia bajnokság legjobbja lett, kétszer volt angol gólkirály, és kétszer is őt választották Afrika legjobb futballistájának.