Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Papp László Budapest Sportarénában rendezett Magyar Labdarúgás Fórumán azt mondta: közös erőfeszítéssel rendet kell tenni a magyar futballban. Csányi Sándor MLSZ-elnök bejelentette: a szövetség stratégiai tervében szereplő számítások szerint 2020-ig 238,7 milliárd forint kerül a magyar labdarúgásba, részleteket ugyanakkor nem közölt.

"Az elmúlt évek következtében az ország gödörbe került, amelyből csak együtt, összefogással tudunk kilépni. Az idei év a megújulás éve, de nemcsak politikai értelemben, hanem a gazdaság, a kultúra és a sport szempontjából is" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Labdarúgás Fórumán, amelyen közel 1400 regisztrált résztvevő volt jelen, és 69 futballszakember tartott előadást.

A miniszterelnök szerint a kormány az egészségmegőrzés szempontjából tekint a sportra, a futballban pedig hatalmas lehetőségek vannak, de rendre van szükség a pályákon és a létesítményekben is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Korábbi ígéretét betartva a rend és a biztonság érdekében a parlament azonnal életbe lépteti a szükséges törvényeket, amint ezek előkészítése megtörtént, és ezekhez biztosítja a pénzügyi fedezetet, az utánpótlás-nevelést pedig állami feladatnak tekinti.

"Mintha nulláról kezdődne minden"

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke bejelentette: Az MLSZ stratégiai tervében szereplő számítások szerint 2020-ig 238,7 milliárd forint kerül a magyar labdarúgásba - részleteket ugyanakkor nem közölt.

"Jelenleg a magyar futballban sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus" - fogalmazott Csányi. "A március elején nyilvánosságra kerülő stratégiai terv vázlatában igyekeztünk minden részletre kiterjedően kidolgozni a javaslatainkat". Csányi azt mondta, az igazolt játékosok számát szeretnék megduplázni, valamint szélesíteni akarják a magyar labdarúgás tömegbázisát.

"A klubok marketingje nem létezik, nincs kapcsolat a szurkolókkal, ezért nincsenek nézők a meccseken" - tette hozzá az MLSZ elnöke, aki a gondok közé sorolta, hogy több játékosügynök jelentős szerepet játszik a labdarúgók tévútra terelésében, míg az edzők nem tesznek meg mindent azért, hogy a legkorszerűbb tudásanyagot megtanulják, a licenc megszerzése után elkényelmesednek.

Csányi szerint a magyar bajnokság színvonala olyan, amilyennek látszik, bár ő lát biztató jeleket. Az elnök úgy véli, hogy az NB I felvirágoztatásának úgy kell nekilátni, mintha nulláról kezdődne minden, bár gyorsan hozzátette: tudja, hogy a bajnokság nem a nullán áll.

"Magyar példaképekre lenne szükségük a fiataloknak, ám ilyenek nincsenek. Ez nem is csoda, hiszen csupán 130 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon, más, kisebb országokban ezen a téren sokkal előbbre tartanak" - sajnálkozott Csányi, aki szerint az MLSZ fő feladata, hogy minél több fiatal gyereket tereljen be a futballba.

Forrás: www.mlsz.hu
Az MLSZ-stratégia hadrendje

Az MLSZ-elnök ismertette a Magyar Labdarúgó Szövetség 2011-2020-as időszakra vonatkozó stratégiai tervének fontosabb pontjait, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek (a rövidített kivonat innen letölthető), és az MLSZ áprilisig várja a reakciókat ezzel kapcsolatban.

"Célunk, hogy a regisztrált játékosok számát a következő időszakban megduplázzuk, sok új labdarúgó, edző és játékvezető kell. Újraindul a Bozsik-program. Az edzőképzést átalakítjuk, tömegessé és olcsóbbá tesszük. Az amatőr futball versenyeztetésének költségeit csökkentjük, az NB-s osztályok működési rendszerét pedig átgondoljuk."

Csányi szerint öt-hat Magyarországon jelenlévő multicég már érdeklődött nála esetleges szponzorációs lehetőségekről. A következő hetekben az MLSZ bővülni fog egy ilyen támogatóval.

Az MLSZ tervei között szerepel még, hogy három éven belül az NB I-es csapatoknak fűthető legyen a pályájuk, hogy kiküszöböljék a téli időszak káros hatásait.

Egervári: A második-harmadik hely megszerzése az elvárás

A futballfórum "feltételrendszer és fenntarthatóság" elnevezésű szekciójában Egervári Sándor szövetségi kapitány kijelentette: az újjáalakított válogatott a mostani Európa-bajnoki selejtezőkön eddig túlteljesítette az elvárásokat. "Négy év alatt nem lehet világverő válogatottat építeni, így reális célkitűzést kellett találni. Ez pedig egy szerethető válogatott kialakítása volt, amelyben a közönség látja a feltétlen győzni akarást és hogy többet akar, mint amit a jelenlegi feltételrendszer lehetővé tesz" - fogalmazott.

A jövőt illetően kijelentette, hogy az Eb-selejtezőn a csoportban a második-harmadik hely megszerzése az elvárás a csapattal szemben, de a legfontosabb, hogy folytatni kell a csapatépítést és tökéletesíteni a játékot. A távlati cél, hogy a 2014-es világbajnokságra való kijutásnak reális esélye legyen.

"Kell mutatni valamit, amiért a néző kimegy a stadionba, a támadófutball ilyen, és ez még akkor is igaz, ha bizonyos esetekben nem párosul győzelemmel" - jelentette ki Fazekas László, a Belgiumban élő kilencvenkétszeres válogatott játékos. Az Újpest legendás futballistája kiemelte, hogy a támadófutballnak közönségcsalogató hatása van, és ezt mindenképpen figyelembe kellene venniük a magyar élvonalbeli csapatoknak, legfőképpen pedig az edzőknek, mert ezzel tudnák visszacsábítani a stadionokba a szurkolókat.

Vági Márton MLSZ-főtitkár a finanszírozásról beszélt. Szerinte egy kis ország mindig nagy hátrányban van, ráadásul minél inkább a pénz határozza meg az eredményességet, annál inkább igaz ez. Éppen ezért úgy véli, állami szerepvállalás nélkül lehetetlen előbbre jutni. A főtitkár szerint a legfontosabb az amatőr futball felkarolása.

BL-döntő Budapesten?

A "társadalmi kapcsolódások" szekcióban Őri Márk, a Videoton FC egyik szurkolói csoportjának vezetője kijelentette: szerintük nincs szükség a szurkolói kártyák bevezetésére, és a honi médiában aránytalanul jelenik meg a futball-huliganizmus és a drukkerek által elkövetett vandalizmus. Hozzátette: a véleményük az, hogy a magyar stadionok biztonságosak, az infrastruktúrájuk azonban hiányos.

Ugyanebben a szekcióban Berzi Sándor MLSZ-alelnök azt mondta: amennyiben felépül Budapesten egy új nemzeti futballstadion, a magyar főváros Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntőt rendezhet.

A "sport és üzlet" szekcióban Málnay B. Levente, a Chello Central Europe vezérigazgatója bejelentette: a Sport Televízió a jövőben kiemelten kezelné azt a magyar NB I-es futballklubot, amely a leginkább családbarát stadiont tudja biztosítani a szurkolók számára a tavaszi idényben. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a következő szezonban a győztes egyesület összes hazai mérkőzését közvetítené a Sport TV.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke előadásában azt mondta: az önkormányzatoknak mindenhol nagy figyelmet kell fordítaniuk a helyi labdarúgásra a sportág identitásteremtő hatása miatt. Elmondta: Debrecenben kiemelten kezelik a saját nevelésű játékosokat, új alapokra helyezték az utánpótlás-nevelést, és ebben a klub, az önkormányzat és a helyi egyetem is szerepet vállal. Kósa minden polgármesternek azt tanácsolta, fordítson nagy figyelmet a helyi futballklubra, mert a labdarúgásnak "óriási társadalmi, közösségi és identitásteremtő ereje van", ráadásul a reklámereje is hatalmas. A Debrecen az elmúlt hat évben öt bajnoki címet nyert, s bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe is.

Hierro: Kölcsönösen hasznos a spanyol-magyar együttműködés

Kölcsönösen hasznosnak ítélte a magyar-spanyol együttműködést Fernando Hierro, a Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi játékosa. "A labdarúgás egy nyelv. Teljesen mindegy, hogy az első, vagy negyvenedik az adott ország válogatottja, a tapasztalatok kicserélése kölcsönösen hasznos. Éppen ezért mind a két fél hasznot húz a két szövetség között idén kötött megállapodásból" - mondta sajtótájékoztatóján a spanyol szövetség sportigazgatója.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Fernando Hierro a vb-győztesek által aláírt spanyol mezt adott Orbán Viktornak

Hierro kifejtette, teljesen mindegy, a szövetség elnökségében hány embernek van futballmúltja, a lényeg azon van, hogy jó szakemberek legyenek a megfelelő posztokon, és elhivatottak legyenek a labdarúgást iránt. Hierro beszélt a spanyol bajnokságról is, és úgy véli: A Barcelona hihetetlen jó időszakot él, éppen ezért nem lehet José Mourinho vezetőedzőt hibáztatni, ha a Real Madrid idén nem tudja megtörni a katalánok uralmát. A portugál trénert kiváló szakembernek és igazi, győztes mentalitású karakternek tartja.

A világbajnoki címig vezető spanyol modell

A magyar és a spanyol szövetség együttműködése nyomán, utóbbi szervezet képviseletében Ginés Meléndez, az U17-es válogatott szakvezetője minden részletre kiterjedően bemutatta a Magyar Labdarúgás Fórumán az utánpótlás ottani felépítését, amely nem is annyira közvetetten tavaly világbajnoki címet eredményezett Spanyolországnak. Az egyik alappillére a spanyol modellnek, hogy valamennyi válogatott ugyanazt a stílust képviseli, azaz a fiatalok pályafutását gondosan arra építik fel, hogy egyszer a felnőtt nemzeti csapatban szerepeljenek.

"Minden a kiválasztással kezdődik. Spanyolország éppúgy 19 régióra osztható, mint Magyarország. Minden régióban van három szövetségi edző, aki a tehetségek felkutatásáért és kiválasztásáért felel. Az egyik a 12, a másik a 16, a harmadik pedig a 18 évesek felelőse" - mondta a világ egyik legkiválóbb utánpótlásedzőjének tartott szakember. "Az 57 edző minden év decemberében éves értekezleten vesz részt, melyen megosztják egymással a tapasztalataikat és útmutatást kapnak a szövetségtől."

Meléndez szerint hat tulajdonságra, szempontra figyelnek a kiválasztás során: minőség, karakter, versenyző típus, sebesség (gondolkodásban is), győzni akarás és kohézió. A 16 és 18 évesek kiválasztását azzal indokolta, hogy az európai szövetség (UEFA) U17-es és U19-es Eb-t rendez, azaz így a legtehetségesebb fiatalokkal egy évet együtt tudnak dolgozni a szakemberek a kontinentális megméretés előtt.

A rendszer nagy előnyeként kiemelte, hogy az összes szövetségi edző, beleértve a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát is, 12 éves korától ismeri a korosztályos válogatott futballistákat, ugyanis Vicente del Bosque szakvezető kötelezően jelen van valamennyi összetartáson az U15-ös válogatottól kezdve. Meléndez szerint ez hatalmas előnyt jelent a felnőtt válogatottnak is, továbbá a fiatalokat is rendkívüli módon motiválja, ha akár az edzésükön, akár a mérkőzésükön jelen van a felnőtt nemzeti együttes szövetségi kapitánya.

"A rendszer hatékonyságát növeli az is, hogy a négy utánpótlás-válogatott szövetségi edzője minden reggel 9.15-kor közös reggelivel kezdi a napot. Ez is azt szolgálja, hogy ismerjék egymás labdarúgóit" - mondta Meléndez, aki azt is kifejtette, hogy az U15-ös és U17-es, illetve az U19-es és U21-es csapatok szakvezetői egymás segédedzői.

A modell sikerességét - Meléndez szerint - talán az mutatja a legjobban, hogy a 2008-as Európa-bajnoki döntőben győztes kezdő tizenegyből tíz szerepelt az utánpótlás-válogatottban is, sőt érmet is nyert valamilyen nagy nemzetközi tornán. "Angel Maria Villar elnök 22 éves regnálása alatt mindent megnyertünk" - zárta szavait Meléndez.