Vágólapra másolva!
Sírva fakadt győztes gólja után Lázár Bence, az Újpest 19 éves csatára, aki élete első felnőttbajnokiján duplával vette ki a részét a Kaposvár elleni fordításból. Lázár számára az osztrák harmadosztályban szereplő Würmla volt az ugródeszka, ahol 15 bajnokin tíz gólt szerzett, kilenc kiló izmot szedett magára, és ahol ezer-ezerötszáz euró között mozognak a fizetések.

Ha egy játékos élete első élvonalbeli bajnokiján gólokat lő, akkor biztos lehet benne, hogy évekkel később is emlékezni fognak rá, ahogy az idősebb Fradi-szurkolók közül valószínűleg sokaknak beugrik Juhász István esete, aki 1963. november 7-én a Pécsi Dózsának lőtt négy gólt első felnőttmeccsén.

A labdarúgó NB I tavaszi idényének rajtján Lázár Bence, az Újpest FC 19 éves csatára mutatkozott be az élvonalban két remek góllal, amelyek közül a második egyszersmind a 3-2-es győzelmet jelentette az akkor már tíz emberrel küzdő liláknak.

"Sejtettem, hogy kezdőként számít rám Mészöly Géza edző a Kaposvár ellen, annyi volt a sérültünk. Érzelmileg túlfűtött állapotban játszottam, nekem az Újpest a mindenem. Már attól elájultam, hogy bekerültem a kezdő tizenegybe, az pedig, hogy két gólt is rúgtam - s a második a győzelmet jelentette - szinte felfoghatatlan. Nem szégyellem, hogy a meccs után örömömben sírva fakadtam az öltözőben" - idézi fel a március 21-én huszadik születésnapját ünneplő Lázár a feledhetetlen szombat délutánt.

Az erőteljes testalkatú, 182 centis, 85 kilós center rajongása az Újpest iránt némi magyarázatra szorul. "Nem vagyok újpesti születésű, kecskeméti srác vagyok, a szomszédos Lajosmizsén kezdtem futballozni Faragó Gyula, egy fiatal szakember keze alatt. A mi családunkban azonban mindenki Újpest-drukker, kezdve az édesapámmal, és számomra is magától értetődő volt, hogy a liláknak szurkolok. Annak a Rajczi Péternek a góljain nőttem fel, akinek a sérülése most utat nyitott számomra az első csapatba" - mondja az ifjú duplázó.

Lázár útja nem volt tükörsima az első csapatig, hat éve Urbányi István fedezte fel egy zánkai focitáborban, tavaly februárban azonban az osztrák harmadosztályban találta magát. "Víg Péter, az Újpest B szakvezetője irányított Ausztriába, az SV Würmla csapatához. Életem meghatározó élménye volt ez a fél idény, hogy most itt tartok, azt jórészt az ott töltött hónapoknak köszönhetem" - állítja Lázár, amire azért minimum felkapja a fejét az ember, mivel edzői körökben hallható olyan vélekedés, hogy az osztrák harmadosztály csak zsákutca egy fiatal magyar labdarúgónak.

Az Újpest-Kaposvár meccs összefoglalója:


"Ez súlyos tévedés, az osztrák harmadik vonal annyira erős, hogy egyik-másik csapata, például a Parndorf vagy a Horn simán a középmezőnyben végezne a magyar NB I-ben. Az ausztriai infrastruktúra összehasonlíthatatlan a magyarországival, a szakmai munka, a fizikai felkészítés is parádés. Példának okáért egy fél év leforgása alatt kilenc kiló izmot raktak rám Würmlában. Csupa pozitív élményben volt részem odaát" - ad betekintést a würmlai viszonyokba az új Megyeri úti kedvenc.

A St. Pöltentől nem messze fekvő kisvárosban semmire sem panaszkodhatott Lázár, ahogy mondja, minden tekintetben megérte a kölcsönben ott töltött fél szezon. "Az osztrák harmadik vonalban, a Regionalligában - amelynek három területi osztálya van - 1000-1500 euró (272-408 ezer forint) között keresnek havonta a hozzám hasonló kvalitású labdarúgók. Ez a sokszorosa annak, amennyihez idehaza juthattam volna, pláne úgy, hogy a szállásomat és a heti egy hazautazás benzinköltségét ki is fizette a klub. Ettől függetlenül nagyon vártam már, hogy visszakerüljek a Szusza Ferenc-stadionba, mert mindig is Újpesten szerettem volna karriert csinálni".

Lázár vágya tavaly nyáron teljesült, de mostanáig csak a B csapatban jutott neki hely, ott is gyakorta csak csereként. "Nem voltam türelmetlen, és mostani, minden várakozásomat felülmúló bemutatkozásom után is el tudom képzelni, hogy nem leszek kezdő. De ha csereként kapok csak szerepet, akkor is gólokkal szeretnék hozzájárulni az Újpest sikereihez. Mindegy, hogy a kispadról beszállva, csak rúghassak gólokat. Würmlában is a gól volt a védjegyem, 15 bajnokin tízszer találtam az ellenfelek kapujába, a tíz előkészületi meccsen szerzett kilenc gólomról nem is beszélve. Amúgy két magyar játékostársam is volt Würmlában, ők huszonöt évesek voltak, és azóta már alacsonyabb osztályban futballoznak, szóval, nem mindenkinek sikeres ugródeszka az osztrák Regionalliga. Igaz, ők amolyan megélhetési futballisták voltak, különösebb ambíciók nélkül, én viszont merész álmokat dédelgetek."

Hogy mik ezek az álmok? Lázár nem szégyenlős. "Szeretnék tartósan közönségkedvenc lenni Újpesten, mert ez a publikum páratlan az országban, de talán az egész világon is. Ha ünneplik az embert a Megyeri úton, libabőrös lesz a hátam. Látszólag ellentmondás, de csak látszólag, hogy újabb külföldi szerződés a nagy álmom. Hogy vajon már a mostani idény végén, vagy csak később, arról még nem beszélnék. Egyelőre jó lenne gyökeret verni az első csapatban, ahol a példaképeim - Böőr Zoltán, Rajczi, Simek Péter, Balajcza Szabolcs - játszanak. Van persze külföldi bálványom is, Lionel Messi, de egyelőre még azt is tiszteletlenségnek érzem, hogy vele egy mondatban említsem magam" - szerénykedik a Kaposvár elleni 3-2 hőse, aki a meccs utáni estét eleinte Kecskeméten élő szüleivel töltötte, majd hazament újpeti bérelt lakásába, és este tizenegykor még egyszer megnézte a tévében az Újpest-Kaposvár mérkőzést.