Vágólapra másolva!
Egyetlen jelenlegi magyar labdarúgót sem ismer, de tapasztalataival segíteni próbál a Magyar Labdarúgó Szövetségnek Fernando Hierro, a Real Madrid egykori, 89-szeres spanyol válogatott védője. A spanyol szövetség sportigazgatója elárulta, hogy nem is szeretett centerhalfot játszani, és sajnálja, hogy aktív játékos korában nemzeti csapata a futballvilág egyik lúzere volt, de úgy véli, a jelenlegi piacvezető szerep is nagyon nehezen tartható fenn.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2011-ben ünnepli fennállásának 110. évfordulóját, ennek tiszteletére február 28-án a Papp László Budapest Sportarénában rendezik a Magyar Labdarúgás Fórumát. Az esemény díszvendége lesz a Real Madrid egykori válogatott védője, Fernando Hierro is, aki jelenleg a Spanyol Labdarúgó Szövetség sportigazgatójaként dolgozik. A kőkemény védő még a fórum előtt adott telefoninterjút az [origo]-nak.

- Ha már egyszer vasárnap délután Budapestre érkezik, Puskáson, Kocsison, Cziboron vagy Kubalán kívül biztosan ismer magyar futballistákat - próbáltuk beszélgetésünk elején tesztelni Hierrót.
- Persze, itt van Pepe Szendrei (Szendrei József - a szerk.). Fantasztikus kapus volt, az 1987-1988-as szezonban a szülővárosom, Málaga csapatában védett, együtt játszott két bátyámmal, Antonióval és Manolóval. Én csak 1989-ben kerültem a Real Madridba, akkoriban a Valladolid labdarúgója voltam, de sokszor elmentem a Málaga meccseire, óriási kapusnak tartottam Pepét.

- Igen, Szendrei valóban kiváló kapus volt, de már 57 éves. Mondana egy aktív magyar labdarúgót?
- Sohasem az egyéneket néztem, én mindig kollektív szemléletben, csapatban gondolkodtam. A magyar futballról az a véleményem, hogy Magyarország mindig is a sportág bölcsője volt, ahonnan tömegével jöttek elő a csodálatos labdarúgók. Magyarország korszakokat jelölt a futball történetében.

- Mostanság is?
- Tény, hogy minden ország futballjában vannak nehezebb periódusok, talán most az önökében is, éppen ezért jövök vasárnap Budapestre. Hogy segíteni próbáljak.

- Hogyan, miben tudna segíteni?
- Megkísérlem átadni, sugározni a gondolatainkat, a futballal kapcsolatos filozófiánkat, és megosztani a tapasztalatainkat. Végtére is nem mindig voltunk világ- és Európa-bajnokok, sőt, ellenkezőleg: Spanyolország évtizedeken át a nemzetközi futball egyik lúzere volt. A klubcsapataink sikert sikerre halmoztak, a válogatott pedig rendre elbukott.

Forrás: AFP

- Három világbajnokságon, 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben éppen önnel a soraiban.
- Ne is mondja, ez a szívfájdalmam. Mindent elértem a pályafutásom során, csak éppen a válogatottal nem volt szerencsém.

- Valamit nagyon tudhat: 2007 októberében Ángel María Villar, a szövetség elnöke kinevezte önt sportigazgatónak, és azóta mindent megnyertek, vezetik a FIFA-világranglistát. Mi a titka?
- Talán az, hogy igyekszem egységes irányvonalat szabni az összes korosztályos válogatottnak, a 15 évesektől a nagyokig.

- Milyen az egységes irányvonal? Miről ismerszik meg a spanyol futballista?
- Arról, hogy nagyon technikás, megbecsüli a labdát, igyekszik minél többet birtokolni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy azzal játsszuk a futballt. Anélkül nem megy. Már az én időmben, a Real Madridnál is ez volt a lényeg.

- Meddig folytatható ez a páratlan sikersorozat? Látja már az új Iniestákat, Xavikat, Fernando Torreseket?
- Nagyon nehéz megtartani a piacvezető szerepet. A stílus, a keret megvan, azzal nincs gond, de azt mindig a játékosok töltik meg tartalommal. Most van egy kivételesen tehetséges korosztályunk. De sajnos a labdarúgókat nem lehet klónozni. Abban viszont mindig reménykedhetünk, hogy a 653 ezer igazolt, és a két és fél millió nem igazolt labdarúgónk közül bármikor előbukkanhat az új Xavi.

- Mi jut eszébe, ha azt mondom: Real Madrid-Zaragoza, bajnoki meccs, 2002?
- Én szereztem mindhárom gólt. Az volt az utolsó idényem a Madridban, jól ment a játék, még a 2002-es világbajnokság All-Star csapatába is beválasztottak. Pedig akkor már régóta középhátvédet játszottam, nem középpályást.

- És ha azt mondom: Torpedo Moszkva, 2002-2003, UEFA-kupa?
-
Az is egy mesterhármas. Azt kell mondanom, óriási szerencsém volt, még Míchellel, Butraguenóval is játszhattam egy csapatban, aztán meg Zidane-nal, Figóval, Roberto Carlosszal és az utolsó madridi idényemben Ronaldóval. Legalább nemcsak keserítette az életemet, hanem örülhettem is a szenzációs megoldásainak. Habár ugyanez Figóról is elmondható.

Forrás: AFP

- Egyébként ki volt a kedvenc partnere a madridi védelem tengelyében? Aitor Karanka? Manolo Sanchís? Iván Campo? Iván Helguera?
- Senkit sem szeretnék megbántani, ezért inkább azt mondom, hogy egyik jobb labdarúgó volt, mint a másik. Sanchís azért emelkedik ki közülük, mert ő tényleg madridi legenda volt, senki sem öltötte magára többször a klub mezét, mint ő. De ha már itt tartunk, nem is szerettem centerhalfot játszani. Sokkal jobban szerettem az ellenfél kapujához közelebb futballozni, a középpályán. Onnan több gólt rúgtam, 29 gólommal sokáig én voltam a spanyol válogatott történetének legeredményesebb játékosa.

- Akár a spanyol Beckenbauernek is nevezhetnénk: ugyanolyan elegánsan futballozott, védő is volt, meg középpályás is, nyert három BL-t.
- Ugyan már, hogy jövök én Beckenbauerhez?! Az igaz, hogy a pályafutásom és az utóbbi idők legeredményesebb madridi időszaka között volt átfedés. Benne voltam a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik BL-győzelemben.

- Meglesz idén a tizedik?
- Hivatalból nem nyilatkozhatom, mert nem a Real Madrid, hanem a szövetség alkalmazottja vagyok. Más spanyol csapat is versenyben van még.

- A legutóbbi BL-meccsen Lyonban sem volt ott?
- Nem, a pártatlanság miatt manapság alig-alig járok Real Madrid-meccsekre.

Közvetítés a Magyar Labdarúgás Fórumáról

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén ünnepli megalakulásának 110. évfordulóját, amelynek alkalmából február 28-án megrendezi a Magyar Labdarúgás Fórumát a Papp László Sportarénában.

A hatvankilenc előadót felvonultató fórum a futball társadalmi és üzleti kérdéseivel foglalkozik, délelőtt négy szekcióban (témacsoportok: társadalmi bázis, társadalmi kapcsolódások, feltételrendszer és fenntarthatóság, labdarúgás és üzlet), délután pedig plenáris ülés keretében ad áttekintést a továbblépés lehetőségeiről, irányairól.

A 17.15-ig tartó eseményt egész nap nyomon követheti az [origo]-n, amely párhuzamosan közvetíti a négy helyszínen zajló előadásokat.