Vágólapra másolva!
A ferencvárosi nevelésű Berki Krisztián akár még aktív kapus is lehetne, hiszen még csak harmincéves, ám a tizenegy NB I-es meccsel végződött futballkarrierjét öt éve befejezte. Berki dolgozott pincérként, megfordult egy motoros cégnél, szerdán pedig visszaült az Üllői úton abba a vezérigazgatói székbe, amelyet korábban már elfoglalt. Utánajártunk, hogyan alakult a cserekapusból lett sportvezető pályafutása.

"Szeretett edzeni, megszállott volt, de kétfajta játékos létezik. Az egyik, aki tudja hozni a mérkőzéseken ugyanazt, amit az edzéseken, a másik pedig, aki nem" - mesélte egy egykori játékostársa Berki Krisztiánról, aki megfordult a Balaton FC-ben, Diósgyőrben és a Ferencvárosban, illetve az alacsonyabb osztályú Budafok és a Csepreg csapataiban is.

"Adódtak lehetőségei az NB I-ben, de sajnos azok nem úgy jöttek össze, ahogyan szerette volna. Volt benne perspektíva, mert jó felépítésű - azóta felszedett pár kilót, bár úgy tűnik, konditerembe is jár -, de azon a pár meccsen valahogy nem jöttek az eredmények. Talán épp rosszkor kapott szerepet, a csapat kikapott, neki meg elmehetett a kedve a dolgoktól" - folytatta az egykori csapattárs a Fradiban Szűcs és Udvarácz mögött harmadik számú kapus Berki bemutatását.

A névtelenséget kérő focista szerint Berkinek két énje van. "Van az üzletemberes, amikor meg akarja mutatni, hogy 'ki vagyok, mi vagyok', a másik arca pedig egy teljesen hétköznapi, normális és közvetlen srác" - mondta, hozzátéve, hogy Berki egy tatabányai étteremben pincérként is dolgozott, éppen ezért "nagyon hosszú utat kellet bejárnia, míg idáig elért".

A visszavonulásáról Berki az Fn.hu-nak tavaly nyáron így emlékezett meg: "Tizenegy NB I-es mérkőzést és megannyi kispadot tudhatok a magaménak, majd megsérültem, és abbahagytam a profi karriert. Dolgozni a vendéglátóiparban kezdtem, majd a járműiparban folytattam kereskedelmi vezetőként." Utóbbi az Aprilia nevű motoros céget jelentette, amelyet a korábbi FTC-elnök Rieb György vezetett. Ő nevezte ki Berkit klubigazgatónak az egyesülethez.

Nem volt könnyű a diploma és nyelvtudás nélküli kezdet

Az akkoriban huszonhét éves, nyelveket még nem beszélő, felsőfokú végzettséggel és szakmai tapasztalattal nem rendelkező Berki számára nem volt könnyű a sportvezetői kezdet, a hozzá közelállók szerint harcolnia kellett a tekintélyért, főképp, hogy sok játékost még az öltözőből ismert. Ám három év alatt sokat változott, ma már beszél angolul, és a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakára is járt. A nyelvismeretre szüksége is volt, hiszen 2008-ban az angol Kevin McCabe lett az FTC Zrt. tulajdonosa. Berki, immáron a zrt. vezérigazgatójaként több szakmai válságot is átélt, és a szurkolók körében nem volt népszerű. Ő azonban akkor is állta a sarat, amikor a fanatikusok lelátói transzparenseken a távozását követelték, hiszen több edzőváltást is sikeresen túlélt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Rieb György korábbi FTC-elnök (középen) és Bobby Davison edző (j) már távozott, Berki visszatért

Megkérdeztünk néhány szurkolót, hogy mit gondolnak Berki Krisztián Ferencvárosnál eltöltött időszakáról, amire egyikőjük azt mondta, két mondatban össze tudja foglalni a véleményét: "Én mindig is az egyenes beszédet hiányoltam tőle. Az érkezésekor azt reméltük, hogy tisztább képet kapunk, de az a legfájóbb, hogy ez egy pillanatig sem volt így."

Egy másik szurkoló szerint Berkinek egyértelműen negatív a megítélése: "Már az érkezése is viharos volt, pillanatok alatt kivívta a szurkolók ellenszenvét. Pökhendi és arrogáns volt, a beígért szurkolói ankétokból és a fogadóórákból semmi nem lett." A magát ősfradistának nevező fanatikus legnagyobb fájdalma a szurkolói kártya bevezetése. "Ez is Berki nevéhez fűződik, aki azzal védekezett, hogy az MLSZ úgyis bevezeti, és minden stadionban kell majd szurkolói kártya, de láthatjuk, hogy nem ez történt. Rengeteg büntetést kapott akkortájt a Fradi, ami nem volt arányban az elkövetett vétségekkel, ám Berki ahelyett, hogy hatékonyan fellépett volna az MLSZ-szel szemben, mindent a szurkolókra kent a szigorítással."

Forrás: MTI
A drukkereknek nem tetszett a csapat idegenbeli mezének a színe

Berki ugyanakkor próbált gesztusokat is tenni a drukkereknek, magyar edzőt és magyar játékosokat igyekezett a csapathoz szerződtetni, végül azonban tavaly Prukner László érkezésével egy napon, 2010. június 4-én távozott. A kaposvári sikertrénert még ő mutatta be a médiának, és állítólag a környezetében senki nem tudta, hogy le fog mondani, csak az új vezetőedző. Berki távozásának pontos okai mind a mai napig nem tiszták.

Az Fn.hu-nak minderről ennyit mondott: "Négy-öt évente érdemes váltani. Most jött el az idő. Vége a bajnokságnak, elfogadták a nevezésünket az új idényre. Van új edző, ráadásul magyar, ami azért fontos, mert a tulajdonos, Kevin McCabe a futball élvonalába akarja visszavezetni a Fradit, ez pedig csak magyar vezetőedzővel sikerülhet."

A bulvármédia kedvence

Berki a Fradival jött hírnevet kihasználva habzsolta az életet, aktuális párkapcsolatai révén a bulvármédia egyik kedvenc alanya volt. Oszter Alexandra színésznőt tavaly eljegyezte, de végül szétváltak, ahogyan a Blikk fogalmazott: "Nagyon sokat veszekedtek, és Alexandra a párja szerint túlzottan sokat foglalkozott az esküvővel. Mivel a férfi nem bírta az állandó stresszt, az utolsó pillanatban inkább szakított Alexandrával, mondván, túl gyors a tempó, amelyet a lány diktál." Utána egy másik színésznő, Kapócs Zsóka lett a barátnője, majd egy szépségkirálynővel (Polgár Krisztina) és egy playmate-tel (Sónyák Szilvi) került a bulvárlapok címoldalára.

A szép nők mellett a drága autók is a gyengéi, szerdai visszatérése alkalmával egy csillogó, német rendszámú Porsche Carrerával érkezett a Fradi-székházhoz.


A korábban a labdarúgócsapat kommunikációs ügyeit külsősként intéző Orosz Pál már Berki lemondását követően, Alexander Gerstl idejében távozott az Üllői útról. "Furcsa, diktatórikus vezetői stílusa van. Ő egy menedzserszemléletű vezető, aki az érzéseit a háttérbe szorítja, én más beállítottságú vagyok" - mondta Berkiről az [origo]-nak Orosz, akinek az apja a Ferencvárosban futballozott.

Vita az újságírókkal 2009 decemberében

Tavaly nyár óta alig lehetett róla hallani Berkiről, igaz, egy alkalommal felmerült a neve Székesfehérváron és Diósgyőrben is, mint leendő sportvezetőé, legutóbb pedig a Vasas labdarúgócsapatával került kapcsolatba. Végül ezekből nem lett semmi, bár Markovits László, a Vasas SC elnöke az [origo]-nak azt mondta: semmilyen negatív érzése nincsen Berki Krisztiánnal és az általa képviselt céggel kapcsolatban. "Mind a három vevőjelölt komolyan vette a pályázatok, de a megadott határidőre elkészített ajánlatok közül nem a Berki úr cégéé volt a legteljesebb."

Kinevezése után egyből feljelentették

Múlt vasárnap merült fel először, hogy Berki Krisztián tulajdonosként térhet vissza azt FTC-t működtető gazdasági társaság élére, ám a szurkolók kétkedve fogadták, hogy az egykori vezérigazgató miként lenne képes az állítólag havi 100 millió forintból működő futballcsapat költségeit fedezni. Kedden Kevin McCabe sajtóközleményben jelentette be, hogy Berki Krisztián cége, a 2010. júliusában, 500 ezer forintos tőkével bejegyzett BK Management Group Kft. átvette az FTC Labdarúgó Zrt. irányítását. Arról azonban nem volt szó, hogy Berki lenne az új tulajdonos.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A máltai Schembri kifejezetten jó vétel volt

Berki Krisztián szerdán már munkába állt az Üllői úton, amikor Kocsis Máté, az egyesület alelnöke még mindig nem tudta, pontosan milyen felhatalmazással tért vissza a zrt.-hez a volt vezérigazgató. "Méltatlannak tartjuk, ami történt, tanácstalanság és döbbenet ül rajtunk, mert nem tudjuk, mi történik, mi most a feladata Berki Krisztiánnak, akit McCabe egyszer már elküldött, magyarázat nélkül, most mégis visszakerült. Az üzleti etika szabályai szerint nem a sajtóból kellene megtudnunk, hogy Berki Krisztián milyen pozícióba szerződött" - mondta Kocsis az [origo]-nak. Így szinte borítékolhatók a konfliktusok a testület és az új vezérigazgató között, és egy névtelenséget kérő elnökségi forrás is megjegyezte az [origo]-nak, hogy az egyesület vezetői egyáltalán nem örülnek neki, hogy Berkivel kell tárgyalniuk a futballcsapat esetleges átvételéről.

Kinevezése után szinte azonnal, még kedden feljelentést tett Berki ellen egy magát megnevezni nem kívánó férfi azért, hogy kiderüljön, el tud-e számolni azzal a közel 25 millió forinttal, amelyet állítólag nyolc részletben vett fel. A Blikk, illetve a Népszabadság információi szerint Berki ellen már a zrt. is feljelentést tervezett. A sportvezető a Nemzeti Sportnak kedden úgy nyilatkozott, hogy nem tett el még 25 forintot sem az FTC pénzéből, nemhogy 25 milliót.

A zrt. tulajdonosát mostantól képviselő BK Management Group Kft. üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással fogalalkozik, Berkin kívül csak egy tagja van, az ügyvezető Szokai Imre Márton, aki korábban már dolgozott az Üllői úton marketingesként.

A sportnapilapnak Berki így vázolta a terveit: "Csak annyit kérek mindenkitől, legyen türelmes, mindenekelőtt gondoljon arra, ha Berki Krisztián most nem vállal szerepet, akkor senki sem irányítja a Fradit, az alkalmazottak lézengenek a klubházban, a futballisták tulajdonos, jövőkép nélkül vágnak bele a tavaszi szezonba" - mondta, de előtte arról is szót ejtett, hogy a cége nem rendelkezik milliárdos vagyonnal, így előfordulhat, hogy a játékosok nem kapnak fizetést márciusban.