Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben több hazai labdarúgó-szakember is felemelte szavát az itthoni kapushelyzet miatt. Sokan úgy vélik, hogy a tehetséges magyar kapusok túl fiatalon igazolnak külföldre, ahol csak kispadosak, miközben az NB I-et ellepik a külföldiek. A lengyeleknek nincsen ilyen problémájuk, hiszen a légiósnak állt kapusaik rendre játszanak, még fiatalon is. A titkot az egyik legjobb kapusedző, Krzysztof Dowhan személye jelenti.

Amikor az évtized közepén több fiatal magyar kapus is angol klubhoz került, úgy tűnt, hogy ezen a poszton hosszú időre megoldódhatnak a válogatott gondjai.

Kemenes Szabolcsot a Charlton Athletic, Vadon Dávidot a Manchester City szerződtette tizenévesen, Gulácsi Péterre a Liverpool csapott le, Bogdán Ádám a Bolton Wanderersé, Kurucz Péter a West Ham Unitedé lett, követve a Tottenham Hotspurhöz igazolt Fülöp Márton példáját. Kurucz kivételével mindannyian úgy kerültek Angliába, hogy korábban nem léptek pályára a magyar élvonalban.

Az ifjú kapustehetségek közül Vadon és Kemenes nem tudott megragadni Angliában, a többiek viszont jelenleg is ott profiskodnak, más kérdés, hogy közülük csak Fülöp véd rendszeresen a felnőttek között.

Bogdán a Bolton második számú kapusa, és az utóbbi időben egyre több lehetőséget kap, már a Premier League-ben is bemutatkozhatott, Gulácsi pedig mostanában a Liverpool kispadját koptatja José Reina mögött, őt többször is kölcsönadták alacsonyabb osztályba, de a 'Pool színeiben tétmérkőzésen még nem lépett pályára.

Ezzel együtt sokan úgy vélik, hogy övék a jövő, és hamarosan nem csak klubjukban, hanem a nemzeti tizenegyben is előtérbe kerülnek. Jelenleg azonban Fülöp mellett Király Gábor tagja rendszeresen a válogatott keretnek.

Kapusbőség az Eb rendezőjénél

A lengyel szövetségi kapitánynak viszont már most a bőség jelent problémát. A jövő évi Európa-bajnokság társrendezőjének több fiatal kapusa is rendszeres játéklehetőséget kap Angliában, Franciszek Smudának nem könnyű eldönteni, hogy kinek is szavazzon bizalmat.

Éveken keresztül Artur Boruc volt az első számú jelölt, aki kedvencnek számított a Celticnél, a drukkerek csak "szent kapusnak" (holy golie) nevezték meggyőződéses katolikus volta miatt.

A jelenleg a Fiorentinában légióskodó Boruc mellett azonban rendelkezésre áll még a Manchester United játékosa, Tomasz Kuszczak, aki ugyan csak Edwin van der Sar tartaléka, de így is már 28 bajnokin védett az MU-ban.

Az Arsenalnál jelenleg két lengyel verseng egymással. Lukasz Fabianskinak sikerült kiszorítania Manuel Almuniát, sérülése után pedig honfitársa, Wojciech Szczesny került a kapuba, aki ugyanúgy 20 éves, mint Gulácsi. És akkor a Celticnél Boruc utódjának számító Lukasz Zaluskát még nem is említettük.

Király Gábor212004-200737
Fülöp Márton212004-201043
Gulácsi Péter172007--
Bogdán Ádám202007-3
Kurucz Péter212009-1
Tomasz Kuszczak182004- 60
Lukasz Fabianski222007-27
Wojciech Szczesny182008-6


A játékos neve után az szerepel, hogy hány évesen igazolt külföldre, majd mettől meddig volt angol élvonalbeli klub játékosa, és hány mérkőzésen szerepelt a Premier League-ben.

Tomaszewski óta sokra tartják a lengyeleket

Angliában a legendás Jan Tomaszewski óta nagy a lengyel kapusok reputációja: ő volt az, akit Brian Clough nemes egyszerűséggel csak bohócnak nevezett, ám fantasztikus védéseinek köszönhetően a lengyel válogatott az 1974-es vb selejtezői során 1-1-es döntetlent ért el a Wembleyben.

Később Jerzy Dudek (Liverpool) is öregbítette hírnevüket, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a brit klubok szívesen igazolnak Lengyelországból. Mindez önmagában persze kevés lett volna ahhoz, hogy a többiek is megragadjanak: mindannyian a kiváló lengyel kapusképzés bizonyítékai.

Kuszczakot egyébként Király Gábor is jól ismeri, hiszen éveken keresztül védett a Hertha amatőrcsapatában. Pályafutása annyiban hasonlít a bevezetőben felsorolt fiatal magyarokéhoz, hogy ő sem játszott hazája élvonalában egyetlen percet sem.

Ugyanez Szczesnyről is elmondható, azonban ő Fabianskihoz, Zaluskához és Boruchoz hasonlóan a Legia Warszawából igazolt külföldre, ahol mindenkinek ugyanaz volt a kapusedzője.

Krzysztof Dowhan játékosként nem volt túl sikeres, trénerként viszont az egyik legjobb a szakmájában, a fent felsoroltakon kívül ő okította a szlovák Jan Muchát (az Everton vette meg a Legiától), illetve az éveken keresztül a Szpartak Moszkvát erősítő Wojciech Kowalewskit is, aki szintén volt válogatott.

A Legiánál minőségi munka folyik

"Csak kemény munkát tudok kínálni a játékosaimnak. Ha ezt elfogadják, és elég tehetségesek, akkor sikeresek lehetnek. Elsősorban rajtuk múlik, hogy többek akarnak-e lenni, mint egy átlagos kapus" - nyilatkozta Dowhan, aki tavaly külön elismerésben részesült a lengyel liga év végi díjkiosztó gáláján.

A kapusedző egy ideig az utánpótlás-válogatott mellett Kuszczakkal is dolgozott együtt, vagyis az összes jelenlegi lengyel élkapushoz van némi köze.

"Fő erőssége, hogy jól kezeli a konfliktusokat. Egyik kapus sem könnyű ember, vannak köztük egészen őrültek is, de soha egyetlen vitám sem volt velük" - jelentette ki róla Kowalewski. Dowhan szakértelmét dicséri, hogy amikor az Arsenal leigazolta Fabianskit, akkor Arsene Wenger szerette volna őt is Londonba csábítani, hogy az Ágyúsok akadémiáján segítse a kapusképzést. A lengyel szakember azonban maradt a Legiánál, a varsói drukkerek legnagyobb örömére.

www.global-soccer-eu