Vágólapra másolva!
A Chelsea már Roman Abramovics előtt is élklubnak számított Angliában, de az orosz milliárdos vagyonának köszönhetően lépett a legtehetősebbek közé. Hasonló utat jár be a Manchester City is, az Arsenal azonban más üzleti modellt követ, pedig a klub tulajdonosai között van Oroszország harmadik leggazdagabb embere is. Más kérdés, hogy az Arsenal elnökségének ez nem igazán tetszik.

Az elmúlt években több angol klub is külföldi tulajdonba került: a Liverpool és a Manchester United amerikaiaké, a Manchester Cityt pedig arab milliárdosok irányítják. A folyamat a Chelsea-vel kezdődött, az orosz Roman Abramovics 2004-ben vette meg az egyesületet, azóta pedig nem csak a kékek részvényesei között találunk orosz multimilliomost. Az Arsenal második legnagyobb részvényese ugyanis Aliszer Uszmanov, aki az orosz Finance magazin legfrissebb listája szerint még Abramovicsnál is tehetősebb.

A harmadik leggazdagabb orosz

Az ország leggazdagabb embereinek idei rangsorában a Chelsea tulajdonosa a korábbi harmadikról visszaesett az ötödik pozícióba. Aggódnia azért nem kell, a lap 10,6 milliárd fontra becsülte a vagyonát, az Arsenalban érdekelt Uszmanovnak azonban 12,34 milliárdja van. Ez 4,59 milliárddal több, mint egy évvel korábban, ami azt jelenti, hogy Uszmanov a hetedik helyről feljött a harmadikra. Az üzbég származású üzletember a fém- és az olajiparban érdekelt, de kisebb médiabirodalma is van, valamint övé a második legnagyobb orosz mobiltelefon-társaság. (Uszmanov internetes érdekeltségeiről itt olvashat.)

Usmanov nem csak a labdarúgásért érdeklődik: 2008 óta ő a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, felesége, Irina Viner pedig elismert ritmikusgimnasztika-edző volt. A fociban mindig is a Dinamo Moszkva volt a kedvenc csapata, aligha véletlen, hogy egyik cége, a Metalloinvest 2008-ban a moszkvai gárda egyik fő szponzora lett. A Dinamónak azonban nem tulajdonosa: ez azért sem lehetséges, mert akkor már az Arsenal egyik részvényese volt.

Forrás: AFP

A Chelsea VIP-páholyában kapott kedvet az Arsenalhoz

Az Uszmanov és londoni üzleti partnere, Farhad Moshiri által létrehozott cég, a Red and White Holdings 2007 augusztusában vásárolta meg az Arsenal részvényeinek 14,58 százalékát a klub korábbi alelnökétől, David Deintől 75 millió fontért. Uszmanov alighanem Abramovicstól kapott ihletet, hogy bevásárolja magát valamelyik angol sztárklubba, hiszen vendégként többször is járt a Chelsea VIP-páholyában, és később elismerte, hogy a Tottenham és a Liverpool is érdekelte befektetésként, végül azonban az Arsenalnál nyílt erre lehetősége.

Amikor pedig már birtokon belül volt, fokozatosan növelte érdekeltségét: 2007 szeptemberében már 23 százalékkal rendelkezett, 2008 februárjára elérte a 24,2 százalékot, újabb egy évvel később pedig már az összes részvény negyede a birtokában volt.

Mindez nem tetszett az egyesület elnökségének, amely korábban az amerikai befektető, Stan Kroenke érkezésének sem örült, az elnökségi tagok mégis úgy vélték, ha már választani kell, akkor inkább ő, mint Uszmanov. Így aztán az Egyesült Államokban saját sportbirodalommal rendelkező (a St. Louis Rams amerikaifutball-csapata mellett a Denver Nuggets és a Colorado Rapids is a cégé) Kroenke Sport Enterprises növelhette részvénycsomagját: Kroenke 2007-ben 9,9 százalékról indult, jelenleg pedig 29,9-cel rendelkezik. Ez kulcsfontosságú, ugyanis a jelenlegi tőzsdei szabályok szerint, ha egy tulajdonos a cég részvényeinek 30 százalékát birtokolja, akkor köteles ajánlatot tenni a teljes vállalatért.

Ki veszi meg a Lady részvényeit?

Az elnökség gyakorlatilag megegyezett Kroenkéval, hogy az Arsenal ne kerülhessen Uszmanov kezébe. A korábban fenntartásokkal kezelt amerikai üzletember bekerült a vezetőségbe, cserébe viszont ígéretet tett arra, hogy 2009 szeptemberéig semmiképpen nem vásárol újabb tulajdonrészt. Az elnökséggel kötött paktum további része, hogy 2012 áprilisáig a tagoknak opciós joguk van a többiek részvényeire, vagyis kívülállónak nem adhatják el - ez egyértelműen Uszmanov ellen szól. A vezetőség tagjai jelenleg az összes részvény 45,6 százalékával rendelkeznek (az elnök Peter Hill-Woodnak 500 részvénye van, ez 0,8 százalékot jelent).

Uszmanov jelenleg a legnagyobb olyan részvényes, aki nem tagja a klub vezetőségének, ám ha nagyon akarná, akár most is többségi tulajdont szerezhetne. Az egykori klubelnök, Sir Charles Bracewell-Smith unokájának felesége, Lady Nina Bracewell-Smith ugyanis a részvények 15,9 százalékával rendelkezik, amivel Kroenke és Uszmanov mögött ő a harmadik legnagyobb tulajdonos, 2008 áprilisa óta azonban nem tagja az elnökségnek, tavaly áprilisban pedig megbízott egy amerikai tanácsadó céget azzal, hogy keressen vevőt a tulajdonrészére. Az angol sajtó akkor azt jósolta, hogy Kroenke és Uszmanov egymásra licitálva próbálja majd megszerezni azt, eddig azonban egyik fél sem mutatott különösebb érdeklődést Lady Nina részvényei iránt. Valószínűleg mind a két fél úgy gondolja, hogy ez a lépés túlságosan is nagy felháborodást váltana ki a szurkolók körében, és nem akarnak úgy járni, mint Glazerék a Manchester Unitednál, illetve Gillette és Hicks Liverpoolban.

Uszmanov tavaly decemberben azt nyilatkozta: "A cél, hogy elérjük a 29,9 százalékot, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Ha a többi részvényes ugyanolyan egységes, mint most, akkor valószínűleg maradunk ezen a szinten. Az Arsenal az egyik legjobban szervezett futballklub, fantasztikus stadionnal és zseniális edzővel. Egyáltalán nem bántam meg a befektetésemet, hiszen az értéke nem csökken, hanem folyamatosan nő".

www.global-soccer.eu