Vágólapra másolva!
Egy euróért, de talán már egy forintért is átengedné a Ferencváros focicsapatát Kevin McCabe. A vételár ugyanakkor nem foglalja magába a szintén a brit üzletember érdekeltségébe tartozó ingatlanokat, melyeket az új tulajdonosnak bérelnie kellene a jövőben. Az FTC Zrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlésén Alexander Gerstl vezérigazgató lemondott, és egy végelszámoló cég is megjelent, szerepvállalását azonban megakadályozta az egyesület alelnöke.

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a Ferencváros fociszakosztályát irányító FTC Labdarúgó Zrt.. Kevin McCabe tulajdonos a megbeszélés előtt jelezte Alexander Gerstl vezérigazgatónak: nem kívánja tovább finanszírozni a csapatot.

"A tulajdonos nem pénzeli tovább a csapat működtetését, más bevételi források pedig nem biztosítottak" - foglalta össze a helyzetet az [origo]-nak Gerstl, aki ezt nem fogadta el, ezért lemondott a posztjáról.

Egyelőre hiába volt jelen a felszámoló cég

A közgyűlésen McCabe nem vett részt személyesen, megjelent viszont a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. A tulajdonos képviselői által tervezett végelszámolásról a cég vezérigazgatója, Somogyi Ferenc az [origo]-nak elmondta: "A közgyűlésre azért mentem el, hogy az esetleges végelszámoláskor tudjak válaszolni a felmerülő kérdésekre. Amennyiben erre kerülne sor, az sem volna visszafordíthatatlan folyamat: kereshetnénk befektetőket, és ha nem sikerül találni, csak akkor jöhetne szóba a jogutód nélküli megszűnés."

A Ferencváros szurkolói péntek estére tüntetést szerveznek a stadion elé, ahogy az Üllői129.hu szurkolói honlap fogalmaz: "Kevin McCabe a mai döntésével veszélybe sodorta szeretett csapatunk további működését, és bebizonyította, hogy helyi helytartójával, Szász Andrással kizárólag csak a területet akarta megkaparintani."

Érdemben viszont szóba sem került a végelszámolás, mivel Kubatov Gábor, a Ferencváros alelnöke vétójogával élve megakadályozta az erről való szavazást.

Kubatov mint az FTC igazgatótanácsának delegáltja jelent meg a közgyűlésen, az FTC ugyanis - a fociklub nélkül - egy tizenhét szakosztállyal rendelkező sportegyesület, amelynek mindössze ötszázalékos részesedése van a gazdasági társaságként működő FTC Labdarúgó Zrt.-ben.

"Egy csődbe vitt céget nem szeretnénk átvenni"

A Fidesz országos pártigazgatója a végelszámolásról való szavazás megvétózása után felvetette: meg kellene vizsgálni, az egyesület milyen módon szerezheti vissza a tulajdonjogot. "Írásban adjanak át egy ajánlatot, melyben komplexen leírják, akár egy adásvételi szerződésben, hogy mit kérnek a tulajdonrészükért. Mikor ezt az anyaegyesület kézhez kapja, harminc napon belül válaszolni fog. Egyetlen feltétel van: a jelenlegi tulajdonosnak hiánytalanul műküdtetnie kell a csapatot, a játékosok, edzők nem maradhatnak fizetés nélkül" - nyilatkozta az [origo]-nak Kubatov.

Az igazgatóság delegáltja szerint az FTC Zrt. gazdasági beszámolójából kiderült, hogy a labdarúgócsapat rendkívül rossz anyagi körülmények között működik. "Összegeket nem mondhatok, de számunkra az derült ki a beszámolóból, hogy még tavaly májusról is vannak kiegyenlítetlen számlák" - árulta el az [origo]-nak a politikus-sportvezető, aki az esetleges állami szerepvállalást firtató kérdésre csak annyit mondott: "Egy csődbe vitt céget nem szeretnénk átvenni."

Kubatov nem látott okot a bizalmatlanságra

Az elnökség delegáltjaként Kubatovnak joga volt betekinteni a zrt. gazdálkodásába, papírjaiba, ezért megkérdeztük tőle, miért várt ezzel a rendkívüli közgyűlésig. Az alelnök azt felelte, bízott a brit üzletemberben, ezért nem látta, hogy nagy a baj: "Eddig a delegált taggá választásom óta egyetlenegy közgyűlés volt, még decemberben. Az akkori beszámolót, amely szerint minden rendben van, elfogadtam, mivel úgy gondoltam, nincs ok a bizalmatlanságra."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gerstl szerint a zrt. anyagi helyzetének megítélése szubjektív: "A követelések és a kintlevőségek közt pozitív mérleg van, méghozzá több százmilliós pozitív mérleg" - mondta a frissen lemondott vezérigazgató az [origo]-nak, a kifizetetlen számlákkal kapcsolatban pedig megjegyezte: "Egy cég belső gazdasági ügyeit nem kellene a médiában kitárgyalni."

Kérdés, hogy ha a mérleg pozitív, McCabe miért nem vállalja tovább a futballcsapat pénzelését. Közleménye szerint többek között azért, mert "a Labdarúgó Zrt. az általa befizetett áfát több mint másfél éve nem kapja vissza az adóhatóságtól, és a több százmillió forint visszatartására érdemi magyarázatot nem kapott". A szakosztály anyagi gondjaira még egy magyarázattal szolgál a klub: "A szponzorok és a marketingcégek elfordultak a zrt.-től, részben a már vállalt kötelezettségeiket sem teljesítve."

Az ingatlan marad

Mindezek után McCabe már egy euróért megválna a focicsapattól, Gerstl az [origo]-nak ennél is alacsonyabb összeget is mondott: "Egy eurót biztosan megér az FTC Zrt., de még talán egy forintra is le lehet menni. A vevőjelöltnek ugyanakkor banki szerződésekkel, egyéb garanciákkal be kellene bizonyítania, hogy a csapatot működtetné tovább, nem nyerészkedni akarna vele."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A jelenlegi tulajdonosnak azért is megérné akciós áron eladni a csapatot, mert az FTC Zrt. nem rendelkezik az Üllői úti stadion jogával, csak használhatja azt. A futballkub térítésmentesen bérli az ingatlant az Esplanade Real Estate-től, és jelenleg mind a kettő McCabe tulajdonában van.

Márpedig az egyeurós árban az ingatlan nincs benne, csak a csapat. "Csak a csapatot és a bérleti jogot adná McCabe, erre a szezonra még ingyen. A jelenlegi szerződésben az szerepel, hogy FTC Zrt. 2008 áprilisától 25 éven át használhatja a stadiont a jegybevételek 25 százalékáért" - magyarázza az exvezérigazgató.

Szász András, az FTC Zrt.-t 94 százalékban birtokló Esplanade Real Estate vezérigazgatója az [origo] megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.

Kevin McCabe 2008 áprilisában hatmilliárd forintért vette meg a futballcsapatot működtető gazdasági társaságot és az Üllői úti nyolchektáros komplexumot. A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Ferencváros, a létesítményt üzemeltető Sportfólió Kht. és az angol befektető cége, a Real Esplanade között jött létre, amivel gyakorlatilag a csődtől menekült meg a több mint kétmilliárd forintos adósságot felhalmozó klub és futball zrt.

Nem sokkal az adásvétel után McCabe az [origo]-nak azt mondta, reményei szerint 2011-re elkészül egy új, 25 ezres FTC-stadion. A munkálatok azonban még az előkészületig sem jutottak el, előbb az ÁNTSZ támadta meg engedélyeket, 2010 novemberében pedig Gerstl már az alacsony nézőszám miatt kérdőjelezte meg az új stadion létjogosultságát.

A Fradi vezérigazgatója ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak: "McCabe úr az ingatlantömeget és a csapatot egyben szeretné értékesíteni. Ha valakit csak az egyik vagy a másik érdekli, nos, arról is lehet tárgyalni, de ezt a lehetőséget én valószínűtlennek tartom."

McCabe cége a szerződés szerint 2008-ban 600 millió forintot utalt az egyesületnek, ez az összeg azonban - Kubatov Gábor szerint a klub átláthatatlan gazdálkodása miatt - tavaly év végére 179 millióra apadt. A szakosztályok gazdálkodásának átvilágításával megbízott politikus tavaly decemberben úgy nyilatkozott, ha nem sikerül úrrá lenni a kusza állapotokon, akkor egy éven belül elfogyhat az egyesület pénze. Ennek tükrében kérdés, hogyan tudja finanszírozni majd a futballcsapat működését is.

McCabe először november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit, azóta többek között egy orosz lapban is meghirdette a futballcsapatot, és többször találkozott Tarlós Istvánnal annak reményében, hogy a főpolgármester segíthet befektetőt találni. McCabe legutóbb január 31-én kiadott egy hosszú közleményt, amelyben beszámolt a Magyarországon szerzett keserű tapasztalatairól, és részletezte, milyen tényezők miatt döntött úgy, hogy túlad a futballklubon.