Vágólapra másolva!
Az ausztrál labdarúgó-bajnokságban tesztelhetik először az elektronikus gólbírót, miután a helyi szövetség elnöke, Ben Buckley felajánlotta a FIFA-nak, hogy náluk alkalmazzák az új eszközt. A labdarúgás szabályairól döntő IFAB márciusban vizsgálja meg a vitatott esetek jobb megítélését segítő lehetőségeket.

Az ausztrálok elképzelését megakadályozhatják a videorendszer ellenzői, akik - élükön Joseph Blatter FIFA-elnökkel - azzal érvelnek, hogy a berendezés használata megakasztaná a mérkőzések ritmusát.

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB március 5-én, cardiffi ülésén tíz olyan technológia alkalmazásának lehetőségét vizsgálja meg, amelyek segíthetnék a játékvezetőket annak megítélésében, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon. A videobíró bevezetése ugyanakkor állítólag nem lesz napirenden.

A kérdés azt követően került ismét előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai vb-n több, egyértelműen meccskimenetelt befolyásoló hibát követtek el a játékvezetők, ami világszerte felháborodást váltott ki, s egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.