Vágólapra másolva!
A Tottenham - Peter Crouch 80. percben szerzett góljával - 1-0-ra győzött a Milan otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének az első mérkőzésén. Az olaszok svéd csatára, Zlatan Ibrahimovic a lefújás előtt látványos gólt lőtt, ám előtte lökött, így a 2007-es BL-győztesnek hátrányból kellene fordítania a londoni visszavágón. A Valencia Spanyolországban vezetést szerzett ugyan a Schalke ellen, a németek spanyol csatára, Raúl azonban egyenlített, így a gelsenkircheni visszavágót a németek várhatják némiképp jobb esélyekkel.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Valencia (spanyol) - FC Schalke 04 (német) 1-1 (1-0)
Valencia:
Guaia - Miguel, David Navarro, Ricardo Costa, Mathieu (Alba, 78.) - Ever Banega (Vicente, 68.), Topal, Tino Costa - Chori Dominguez (Joaquín, 68.), Soldado, Aduriz
Schalke: Neuer - Uchida, Hoewedes, Metzelder, Schmitz - Farfán (Draxler, 78.), Kluge, Matip, Jurado (Edu, 83.) - Raúl, Huntelaar (Junmin, 90.)
gól: Soldado (17.), illetve Raúl (64.)
sárga lap: Ricardo Costa (63.), illetve Matip (16.), Neuer (78.), Jurado (80.)
piros lap: Schmitz (93.)

A hetedik percben Klugét lecsapta Costa, előbbit percekig ápolni kellett. Két percre rá Huntelaar nagy helyzetben nem találta el jól a labdát. A kapuk az első 15 percben nem forogtak veszélyben, több támadást is les miatt kellett megállítani. Matip egy durva belépőért sárga lapot kapott a 16. percben.

A Valencia erre góllal válaszolt, Mathieu bal oldali beadását Soldado négy méterről juttatta a kapuba (1-0). A gól után szűk tíz percig még a Valencia volt fölényben, majd a Schalke percei következtek, Kluge fejesét például csak bravúrral tudta csak lécre tolni Guaia.

A spanyolok ezt követően visszavették a kezdeményezést, Costa 24-ről megtornásztatta Neuert, majd Soldado fejelt fölé. Aduriz az oldalhálóba lőtt, majd - a 36. percben - Costa ismét távolról próbálkozott, de nem járt sikerrel, mert a kapus védett.

A Valencia nagyon nyomott, Dominguez szabadrúgása épphogy elkerülte a kaput. A másik oldalon Raúl és Huntelaar nem értették meg egymást, előbbi zavarta utóbbit abban, hogy erős és pontos lövést tudjon leadni.

A 43. percben Huntelaar javíthatott volna, de ismét zavarták a 16-oson belül helyezkedő játékosok, és elpuskázta a helyzetet.

Raúlé volt a második játékrész első lövése, Guaita azonban szépen védett a 48. percben. Aduriz lapos lövését Neuer kivédte, a másik oldalon Raúl a kapu fölé fejelt.

A 64. percben Raúl 139. BL/BEK-meccsén megszerezte a hetvenegyedik gólját: egy balról érkező passzt egy csel után, tíz méterről laposan lőtt a bal alsóba.

A 89. percben Raúl emelt kapura, de nem sikerült túljárnia a valenciai kapus eszén. A meccs utolsó helyzete is a második félidőben jól játszó Schalkéé volt: a Huntelaar helyére beállt Junmin alsó sarokba tartó lövését kivédte Guaia.

A nyolcaddöntő a két sárga lapig jutó Schmitz kiállításával ért véget, aki így nem játszhat a visszavágón. Az 1-1-es döntetlen a Schalke számára nem rossz eredmény a visszavágóra, de a Valencia is kivívhatja még a továbbjutást Gelsenkirchenben, igaz, ehhez mindenképp kell gólt szereznie.

AC Milan (olasz) - Tottenham Hotspur (angol) 0-1 (0-0)
Milan:
Abbiati (Amelia, 18.) - Abate, Nesta, Yepes, Antonini - Gattuso, Thiago Silva, Flamini - Seedorf (Pato, 46.) - Robinho, Ibrahimovic
Tottenham: Gomes - Corluka (Woodgate, 59.), Gallas, Dawson, Assou-Ekotto - Lennon, Palacios, Sandro, Pienaar (Kranjcar, 77.) - Van der Vaart (Modric, 62.) - Crouch
gól: Crouch (80.)
sárga lap: Flamini (55.), Yepes (61.), Gattuso (76.)

Az első negyedórában a Tottenham irányított, az angoloknak volt néhány helyzetük is, főleg Peter Crouch felé ívelgették a labdát. A Milan egyszer veszélyeztetett, Ibrahimovicot ugratta volna ki Robinho, de a játékvezető - tévesen - les miatt visszafújta az akciót.

A jól védő Christian Abbiati fejsérülést szenvedett, ezért le kell cserélni, a Milan kapusát Marco Amelia váltotta. A félidő közepére magára talált a Milan, Ibrahimovicot kétszer is csak szabálytalanul tudták megállítani az angol védők, előbb a tizenhatos vonalánál hátulról buktatták, majd a tizenhatoson belül lekönyökölték, de a bíró mindkétszer továbbengedte a játékot.

A félidő hajrája a Tottenhamé volt, a Milan jobbára csak védekezett. Rafael van der Vaart távoli bombáját Amelia nagy bravúrral védte.

Cserélt a Milan a szünetben, a lassan és körülményesen játszó Seedorf helyére Pato állt be.

Bekezdtek a csapatok, Van der Vaart kétszer lőtt távolról, a másik oldalon pedig előbb Robinho veszélyeztetett, majd Yepes húzódott előre, jó ütemben fejelt kapura, de a jobb felsőbe tartó labdát Gomes nagy bravúrral védte.

Forrás: AFP
Crouch (j) nem nyert meg minden fejpárbajt, mégis ő volt a Spurs nyerő embere

A 60. percben Silva jobb oldali beadására ismét Yepes érkezett középen, a veterán kolumbiai védő Crouch mellől fejelt öt méterről, de Gomes remek reflexmozdulattal védett.

Két percre rá cserélt a Tottenham, a sérüléséből visszatért Van der Vaartot a sérüléséből visszatért Modric váltotta.

Gattuso megkapta jól megérdemelt sárga lapját a 76. percben. A Milan vehemensen játszó csapatkapitánya többször összeszólalkozott Crouchcsal, valamint meglökte a Tottenham egyik edzőjét is, de a sárga lapot Pienaar felrúgásáért kapta. Gattuso így nem játszhat a visszavágón.

A 80. percben, egy villámgyors kontra után vezetéshez jutott a Tottenham: Lennon a saját térfele közepéről indulva száguldott a hazai kapu felé, elhúzta Yepes mellett a labdát, majd középre adott, az érkező Crouch pedig tizenegy méterről az üres kapuba gurított (0-1).

A 94. percben az egész meccsen szinte észrevétlen Ibrahimovic háttal állva a kapunak remek gólt lőtt, ám előtte ellökte a védőjét, ezért a találatot érvénytelenítették. A svéd csatár ráadásul, úgy tűnt, hogy lesen is állt.

Gattuso a lefújás után folytatta, amit az egész második félidőben csinált, kötözködött Joe Jordannal, a Tottenham másodedzőjével, akit le is fejelt, majd az angolok védőjével, Bassonggal majdnem összeverekedett. Flamininek kellett lefognia a nem éppen csapatkapitányként viselkedő középpályást.

A Milan számára szinte lehetetlen küldetés, hogy a Tottenham otthonában kivívja a negyeddöntőbe kerülést.