Vágólapra másolva!
A mindkét lábbal egyformán jó futballisták rendkívül hasznosak a csapatnak, de számukra gondot jelenthet, ha nem alakul ki állandó posztjuk. A kapusok rettegnek tőlük, edzőik hasznosnak tartják őket, ők maguk pedig ravaszul is bánhatnak képességükkel. A PSV Eindhoven sztárját, Dzsudzsák Balázst alapvetően ballábas futballistának tartják, azonban a legutóbbi, AZ Alkmaar elleni bajnokin mindkét gólját jobbal lőtte. Ráadásul nem is akármilyen találatok voltak, hiszen a tizenhatoson kívülről bombázott a hálóba.

Az elmúlt hét végén nem Dzsudzsák Balázs jobblábas duplája volt az egyetlen példája annak, hogy a kétlábasság mennyire hasznos fegyver: a Manchester United portugál klasszisa, Nani is ezt használta ki a városi rivális ellen. A szélsővel nem bírtak a City védői, nem tudták kitalálni, hogy Nani kifelé vagy befelé cselez; kapura tör, vagy megpróbál lemenni az alapvonalig.

Angliában már a gyerekeknél kezdik

A futballisták többsége jellemzően sokkal ügyesebb az egyik lábával: a jobblábasok többségben vannak, éppen ezért számít nagy értéknek egy jó ballábas. Az abszolút kétlábas még mindig ritka, pedig rengeteg gyakorlással ez is elérhető. Még a labdarúgás legnagyobb alakjai is sokszor szinte csak támaszkodásra használták az egyik lábukat. Puskás Ferenc vagy Diego Maradona abszolút ballábas volt, jobbal csak nagyon ritkán értek a labdához. "Hihetetlen, hogy milyen sok klasszis használta csak az egyik lábát. Pedig, ha valaki mindkét lábával jól bánik a labdával, akkor jóval több lehetősége van a játék során" - állítja az egykori angol klasszis, Glenn Hoddle. "Én szerencsés vagyok, mert alaphelyzetben kétlábas voltam, de nagyon sokat gyakoroltam, hogy tovább fejlesszem ezt a tulajdonságomat" - magyarázta.

Érdekes módon nem mindenki tartja ezt ilyen fontosnak. "A kevésbé tehetséges játékosoknak tényleg szükségük lehet arra, hogy a gyengébbik lábukkal is gyakoroljanak, de ha valaki mindent meg tud tenni az egyik lábával, fölösleges a másikkal erőlködni" - fejtette ki kissé egyedinek tűnő véleményét az egyik angol futballmagazinban az Aston Villa utánpótlás-akadémiájának igazgatóhelyettese, Steve Burns. Persze azért Angliában sem ez az elterjedt nézet.

Forrás: REUTERS/Darren Staples
Naninál (jobbra) a védők nem tudhatják, hogy melyik lábbal szolgálja ki - például - Rooney-t

Az angol szövetség (FA) külön figyelmet szentel az ifjú futballpalánták képzésére, és tanácsadója, Craig Simmons szerint a kétlábasságra való nevelést már nagyon fiatalon el kell kezdeni. "A mozgáskoordináció a kulcs. Ha valaki a kiinduló helyzetből az első lépést ballal teszi meg, akkor a labdába valószínűleg jobbal fog rúgni. Ezen kívül a nevelés szigorúsága is fontos: Brazíliában vagy Hollandiában nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a játékosok önálló döntéseket hozzanak a mérkőzés közben. Ha az edzések túlságosan katonásak, akkor a játékos inkább a biztosra megy, és nem kockáztatja, hogy a gyengébbik lábát használja, amely így nem is fog fejlődni" - mondja Simmons, akinek segítségével az FA az általános iskolai tornatanárok részére igyekszik olyan programot nyújtani, amelynek köszönhetően a gyerekek mindkét lábukat egyformán használják.

Dunai szerint Dzsudzsák kétlábasan még több gólt szerezhet

Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó szerint eddig Dzsudzsákot is egy tipikus ballábas játékosnak tartották, és korábban úgy tűnt, mintha a másikkal csak támaszkodna. "Bár nem tudom, mit csinált Eindhovenben, vélhetően a jobb lábával is sokat gyakorol az edzéseken. Fiatal játékos, és azáltal, hogy fejleszti a jobb lábát, nagyon sokat hozzátesz az eddigi játékához, jóval szélesebb lesz a repertoárja."


Az Újpest egykori ezüstcipőse szerint ha Dzsudzsák nem fejlesztette volna külön a jobb lábát, akkor az Alkmaar ellen nem is lőtte volna rá: "Talán visszahúzta volna a labdát a bal lábára, így viszont nyugodtan vállalkozhatott jobbal. Nem akármilyen gólok voltak ezek, látszott, hogy nem egy lecsúszott lövést követően került a labda a kapuba, mindkétszer teli csüddel, rendesen meglőtte a labdát. Ha ballal lövi rá, abból talán gól sem születik, mert az ellenfél azt azért tudja, hogy Dzsudzsák melyik lábával tud jól lőni távolról, de ezúttal őket is meglepte" - mondta az [origo]-nak, hozzátéve, hogy Dzsudzsák egy igazi profi játékos, aki tudja, hogy mit kell tennie azért, hogy még jobb legyen. "Annak idején én is azon voltam, hogy abban, amiben gyengébb vagyok, javítsak, így sikerült jobb sprinterré és erősebb futballistává válnom."



Pedro már kétlábasként született

Vannak, akik a génjeikben hordozzák mindezt: ilyen például a Barcelona támadója, Pedro, aki nem csak egyformán jó jobb és bal lábbal, hanem mindkét kezével is egyformán ügyes. Ez a tulajdonság persze nem csak magától alakulhat ki, rengeteg edzéssel lehet fejleszteni.

Akadnak esetek, amikor mindez kényszerűségből történik: a tavaly nyáron Sevillából a Barcelonába igazolt brazil védő, Adriano Correia még gyerekkorában súlyos sérülést szenvedett, ami miatt hónapokig nem használhatta a jobb lábát. Mivel ebben az időszakban sem akart edzés nélkül maradni, így ballal kezdett gyakorolni, és ennek köszönhetően vált kétlábassá. Az AC Milan válogatottja, Gianluca Zambrotta is hasonlóan sokoldalú: karrierjét a Bariban még jobbszélsőként kezdte, ezen a poszton mutatkozott be a válogatottban is, de később, a Juventusnál balhátvédet faragtak belőle, kihasználva, hogy mindkét lábbal kiválóan bánik a labdával.

Forrás: AFP
Pedro kétkezes kézisnek is elmehetne

Az egykori német klasszis, Andreas Brehme szintén abszolút kétlábas volt, sőt egy különös munkamegosztást alkalmazott. Alapvetően ballábasnak született, karrierje során többnyire balhátvédként játszott, ennek köszönhetően bal lábával erősebben lőtt - viszont a sok gyakorlás miatt a másikkal pontosabban célzott. Így aztán a szabadrúgásokat rendszerint ballal, a tizenegyeseket viszont, az esetek többségében jobbal végezte el: az 1990-es világbajnokság döntőjében, az argentinok ellen jobbal értékesítette az aranyérmet jelentő tizenegyeset, az elődöntőben viszont ballal szerzett szabadrúgásgólt.

A spanyol liga a kétlábasok paradicsoma

Bizonyos szempontból viszont nem jelent előnyt a kétlábasság. Az ilyen futballistákat több poszton is bevetheti edzőjük, ami a csapatnak jó, de a játékosnak nem biztos. A Lazio brazil középpályása, Hernanes szintén ebbe a kategóriába tartozik: mivel jobbal és ballal is ugyanolyan pontosan lő vagy passzol, így a középpálya szinte minden posztján megfordult. "Már a pálya összes szegletében szerepeltem, ami nagyon hasznos a csapat szempontjából, de nekem nem mindig. Sokszor úgy tűnik, mintha nem tudnám, hogy pontosan mi a feladatom, mert meccsről meccsre más pozícióban kell szerepelnem" - panaszkodott a 24 esztendős játékos.

A kétlábasság persze a támadók esetében a leghasznosabb tulajdonság, hiszen esetükben az ellenfél kapusának fokozottan figyelni kell: sohasem lehet biztos, hogy mikor, milyen szögből érkezik a labda. A spanyol bajnokság ebből a szempontból jelenleg kifejezetten veszélyes terep a kapusoknak, hiszen a Primera División támadói közül, a már említett Pedro mellett David Villa (Barcelona) és Cristiano Ronaldo (Real Madrid) is abszolút kétlábas, még ha mindegyiküknek is van előnyben részesített oldala. Lionel Messi sem esik kétségbe, ha jobbal kell labdához érnie, azonban ő alapvetően ballábas, és góljai nagy részét is így szerzi - míg Villa vagy Cristiano Ronaldo esetében jobban megoszlik ez

góljobbalballalfejjel
Lionel Messi242220
Cristiano Ronaldo241563
David Villa15951
Pedro121011




Forrás: AFP
Lipcsei szerint kevés magyar tud mindkét lábával jól lőni

Lipcsei szerint a mai magyar játékosokra nem jellemző, hogy kétlábasak lennének. "Kevesen vannak, de én jól tudom, hogy ez mennyire fontos, ezért a Fradi NB II-es csapatánál próbálom ugyanazokat a gyakorlatokat elvégeztetni, amelyek annak idején nekem is sokat segítettek. Sok hibával csinálják a fiúk, sok a hiányosság, de remélem, hogy javulni fognak, és a rosszabbik lábukkal is egyre jobban tudnak majd lőni."

www.global-soccer.eu