Vágólapra másolva!
1985 óta nem látott nyertes szériában van a magyar fociválogatott, a következő meccsét pedig a sorozatot negyedszázada lezáró hollandokkal játssza - az akkori válogatott két tagja szerint azonban itt véget is érnek a hasonlóságok. Esterházy Márton szerint az 1986-os Brazília elleni 3-0  ma már helyes öregfiúk-mérkőzésnek tűnik, Róth Antal pedig úgy gondolja, felesleges túlzott elvárásokkal terhelni a játékosokat, náluk jobban úgysem akarja senki a sikert. A hollandok legyőzését a márciusi Eb-selejtezőn egyikük sem tartja lehetetlennek, Esterházy vereségben nem is gondolkodik.

Huszonhat éve nem látott győzelmi sorozatban van a magyar fociválogatott. Egervári Sándor csapata az elmúlt öt mérkőzését hozta, azonban a következő, Hollandia elleni budapesti meccs lesz az eddigi legkeményebb erőpróba.

Legutóbb 1984-85-ben hat siker után kapott ki a nemzeti csapat, méghozzá Hollandiától, Budapesten. Az akkori szövetségi kapitány, Mezey György másodedzője éppen Egervári Sándor volt, ám az egyik akkori csapattag, Róth Antal szerint ezzel véget is értek a hasonlóságok.

"A magyar-brazil 3-0 öregfiúk-meccs a maiakhoz képest"

"Tévútra visz, ha a régi időkkel próbáljuk összehasonlítani a mostaniakat, helyette mindig a versenytársakhoz kell mérni" - tagadta meg a két csapat közti párhuzamvonást a jelenlegi U21-es válogatott szövetségi kapitánya. "A kérdés az, mennyire tudja megtartani egy csapat a kivívott helyét. A hollandok azt bizonyítják, hogy folyamatosan versenyképesek, hiszen a világranglistán az első tízben vannak, ami célkitűzésük is. Nálunk vannak mélyrepülések és jobb peridósok, ezeket kellene kiegyensúlyozni."

Hasonlóan látja a helyzetet a Van Bastennel, Gullittal, Rijkaarddal felálló holland válogatottnak 1984-ben Rotterdamban győztes gólt rúgó Esterházy is: "Maga is csak azért kérdez engem, mert 86 óta nem történtek túl nagy dolgok a magyar fociban. Azóta felfedezték a kereket, a tüzet, nem szerencsés ez az összehasonlítás. A 1986-os magyar-brazil 3-0 egy nagyon helyes öregfiúk mérkőzés a mai meccsekhez képest. A magyar foci nem fejlődött olyan sokat, mint a világfoci, viszont ma már azért vannak légiósok, akkoriban pedig csak kettő lehetett a teljes keretben."

A Mezey-csapatot Róth szerint a szervezettsége, a sikerre éhes, és egymásért küzdeni tudó játékosai, valamint a kitűnő edzői stáb tette ütőképessé. "Mourinho szerint is ezek kellenek a sikerhez: csapategység, motiváció, profi irányítás" - támasztotta alá saját elméletét az egykori Feyenoord-játékos. Egervári kollégája munkáját Róth olyannyira nem szeretné véleményezni, hogy nyilvánosan még csak nem is dicséri a csapatát.

"A mexikói vb-kudarccal szertefoszlott a remény"

Korábbi válogatottbeli társa ellenben Dzsudzsákék erényeit és hátrányait is vázolta: "Jól össze van rakva a csapat, nem erőltetik az egycsatáros játékot, inkább 4-4-2-t, 4-3-3-at vagy 4-3-1-2-t játszanak. Jól szervezettek, a megfelelő játékosok a megfelelő helyen játszanak, támadó szelleműek, jók a kapusok A hátvédsorban látok egy-két problémát, a szélsőhátvédekkel nem vagyok mindig teljesen megelégedve, de bízom benne, hogy a megfelelő játékosok kerülnek oda, ugyanakkor nincs konkrét ötletem."

A sorozatos győzelmek előbb-utóbb az esélyesség terhét teszik minden együttesre. "A mi csapatunk végül minden mérkőzésen esélyes lett, de ezt a terhet nem tudta továbbvinni" - emlékezett Róth. "A mexikói vb-kudarccal szertefoszlott a remény, hogy folytassuk a munkát, helyette átmeneti sikerként kezelték az előző éveket. A maiak is a maximumra törnek, de ne legyen világvége, ha nem jutnak ki az Eb-re! Egy picit ennél az összehasonlításnál is ezt érzem: a statisztika hasonló, ami érdekes, de nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőle."

Forrás: MTI/Beliczay László
Róth félti az esélyesség terhétől a válogatottat

A mexikói kudarc kezelését Esterházy "kritikán alulinak" nevezte, ám ő az U21-es kapitánnyal szemben nem érzi, hogy nyomás lett volna a csapaton: "A vb után egy hihetetlen kapkodás lett urrá a szakvezetésen. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a vezetők nem álltak a helyzet magaslatán, nem megfelelő kapitányokat bíztak meg, és nem is adtak nekik elég türelmet. Meghívom egy ebédre, ha tud még egy európai országot mondani, ahol annyi kapitányt neveztek ki, mint nálunk Mexikó óta. Ezzel együtt nem gondolom, hogy túl nagy teher volt rajtunk a vébén. Az eredményeink alapján voltunk Európa legjobbjai, amit az egészségesen gondolkodó játékosok tudtak is kezelni. Mexikóban a 16 közé jutás volt a cél, amihez végül egyetlen rúgott gól hiányzott. Akkor játszhattunk volna nyolcaddöntőt Argentínával, az Adidas átutalt volna egy szemtelenül nagy összeget, és senki nem írt volna bestsellereket Mexikóról."

"Ez a magyar csapat meg tud szorongatni bárkit"

Egervári együttese azonban nem esélyesként lép a Puskás-stadion gyepére márciusban, a vb-ezüstérmes hollandok ellen. Ennek ellenére egyik korábbi válogatott játékos sem tartja kizártnak Hollandia legyőzését.

Esterházy győztes gólja Hollandiában, 1984 októberében


"Egy szurkoló sem akarja annyira a győzelmet, mint a játékosok" - jelentette ki Róth, míg Esterházy a selejtezősorozat egészéről is gondolkodott: "Biztos vagyok benne, hogy a hollandok nem nyerik százszázalékosan a csoportjukat. Könnyen lehet, hogy a hollandok úgy állnak majd hozzá: 'Na, megyünk a harmincvalahányadik magyarokhoz, jól elverjük őket.' De ez a magyar csapat meg tud szorongatni bárkit. Én 20-40 százalékot adok a győzelemre, vereségben nem is gondolkodom. A sorozatra úgy kalkulálok, hogy a hollandoktól itthon szerzünk egy pontot, idegenben talán kikapunk, San Marinót megverjük, aztán jönnek a svédek."

A korábbi csatár úgy gondolja, ezúttal éppen Hollandia ellen mutathatja meg a csapat, mennyit ér: "Egyre jobban játszanak, március végére jó formában lesznek. Sneijdert meg Huntelaart szépen megkaristolják a jó kemény hátvédeink, akik nem hagyják majd őket húzogatni. Szét fogják tépni a mezeiket, de senki nem rak rájuk terheket, elvégre a hollandok vb-döntőt játszottak."

"Nyíl, vagy Törő szintű világklasszisunk jelenleg nincs"

Esterházy stílusbeli párhuzamokat sem lát a két korszak nemzeti csapata közt: "A mostani válogatott teljesen mást játszik. Mi az Ajax-féle letámadáshoz hasonlót játszottunk, amit másfél évig gyakoroltunk. Én sok hasonlóságot nem látok az akkori letámadásos, tolódásos futballunk és a maiak között. Ez nem negatívum, mindig az eredmények minősítenek. Mezey legnagyobb edzői húzása az volt, hogy ehhez a játékhoz megtalálta a megfelelő embereket, és nem a nevek alapján válogatott. Előbb-utóbb lehet majd látni a válogatotton Egervári kézjegyét is, de ez még korai."

A győzelmi sorozat utolsó állomása: Ausztria-Magyarország 0-3


"Most egy jól összerakott, jó hozzáállású válogatott van" - folytatta a háromszoros magyar bajnok. "Túl sok jelentősége nincs az ellenfeleknek, mint ahogy az ötmeccses győztes szériának sem. Nagyon jó persze, hogy ott vagyunk, ez lelkesíti a szurkolókat, viszont nem történt volna semmi, ha nem nyertünk volna Azerbajdzsán ellen. Egy ilyen sorozatot a helyén kell kezelni, sokkal fontosabb, hogy a hollandokkal ikszeljünk. Nekem a tétmérkőzések sokkal értékesebbek."

Róth számára minden csapattársa egyformán fontos volt a nyolcvanas évek válogatottjában, és bár két nevet kiemel, alapvetően hasonlóan érez Esterházy is: "Nekem a Törő (Törőcsik András), és utána a Nyilasi Tibi a csúcs abban a keretben, de nem akarok mindenkit felsorolni. Nem akarok megsérteni senkit, vagy kisebbíteni a tudásukat, de a maiaknál ilyen kaliberű játékos nincs. Ezzel együtt Gera Zoli szenzációs képességű, rajta kívül Hajnal Tomi, Dzsudzsák Balázs meghatározó. Aki futballozott, az úgyis pontosan látja a hierarchiát, nem fognak ezért megsértődni. Nyíl, vagy Törő szintű világklasszisunk jelenleg nincs, de a játéktudását mindenkinek elismerem."

Győzelmi sorozat 2010-11-ben

2010. 09. 07., Eb-selejtező:
Magyarország - Moldova 2-1
gól:
Rudolf (50.), Koman (66.), illetve Suvorov (79.)

2010. 10. 08., Eb-selejtező:
Magyarország - San Marino 8-0
gól:
Rudolf (11., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (93. 11-es)

2010. 10. 12., Eb-selejtező:
Finnország - Magyarország 1-2
gól:
Forssell (86.), illetve Szalai (50.), Dzsudzsák (94.)

2010. 11. 17., barátságos mérkőzés:
Magyarország - Litvánia 2-0
gól:
Priskin (61.), Dzsudzsák (80.)

2011. 02. 09., barátságos mérkőzés:
Azerbajdzsán - Magyarország 0-2
gól:
Rudolf (37.), Hajnal (81.)

2011. 03. 25., Eb-selejtező:
Magyarország - Hollandia ?-?

Győzelmi sorozat 1984-85-ben

1984. 09. 26., vb-selejtező:
Magyarország - Ausztria 3-1
gól:
Nagy (50.), Esterházy (62.), Kardos (78.), illetve Schachner (24.)

1984. 10. 17., vb-selejtező:
Hollandia - Magyarország 1-2
gól:
Kieft (21.), illetve Détári (26.), Esterházy (55.)

1984. 11. 17., vb-selejtező:
Ciprus - Magyarország 1-2
gól:
Foti (28.), illetve Róth (49.), Nyilasi (89.)

1985. 01. 29., barátságos mérkőzés:
NSZK - Magyarország 0-1
gól:
Péter (48.)

1985. 04. 03., vb-selejtező:
Magyarország - Ciprus 2-0
gól:
Nyilasi (48.), Szokolai (83.)

1985. 04. 17., vb-selejtező:
Ausztria - Magyarország 0-3
gól:
Kiprich (21., 34.), Détári Lajos (48.)