Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal októberben felfüggesztette a napokban a Vasast megvásárló Híd Akvizíciós Zrt. adószámát - tudta meg a Gazdaság.hu. A társaság korábbi neve Szeviép Hungary Zrt., bár a tulajdonos korábbi nyilatkozatai szerint semmi köze a felszámolás alatt álló, tetemes kötelezettségállományt maga mögött hagyó szegedi céghez, azért néhány vállalkozást mégis közösen jegyeznek. A Vasas és a Híd Akvizíciós Zrt. helyesbítésre kérte a honlap szerkesztőit, cáfolva annak állításait.

A társaság tavaly júniusban alakult kétmilliárd forint jegyzett tőkével, Szeviép Hungary Zrt. néven. A ma már szekszárdi, akkor még faddi székhelyű vállalattal kapcsolatban az alapításkor felmerült a gyanú, hogy a felszámolás alá került Szeviép Zrt. ezen a cégen keresztül menti a vagyonát, írta a Gazdasag.hu.

Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. tulajdonosa akkor azt állította, nincs kapcsolat a két társaság között, az új cég tulajdonosa, az Executor Capital Zrt. válságmenedzselési tanácsokat nyújtott a Szeviépnek, s később megkérdezése nélkül hozott létre hasonló nevű társaságot. Baranyi a Szegedma.hu honlapnak úgy nyilatkozott: vagyonkimentésről nem lehet szó, mert "feltehetően ilyen szándék esetén senki sem lenne olyan ostoba, hogy ugyanolyan nevű társaságot hoz létre."

A Szeviép Hungary Zrt.-t három hónap működés után átnevezték Stock Consulting Gazdasági Tanácsadó Zrt.-nek, két héttel később pedig Híd Akvizíciós Zrt.-nek. A Híd Zrt. adószámát tavaly októberben felfüggesztette az adóhivatal - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról.

A Gazdasag.hu cikkével kapcsolatosan a Vasas és a Híd Akvizíciós Zrt. helyesbítésre kérte a honlap szerkesztőit: "Tájékoztatunk mindenkit, hogy a NAV Tolna Megyei Adóigazgatósága 2011. január 17-én kelt jogerős határozatával a Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt. adószáma alkalmazásának felfüggesztését megszüntette."

"Tekintettel arra, hogy a felek 2011. február 4-én írták alá az üzletrész adásvétel szerződést, nem igaz a cikkben az az állítás, mely szerint felfüggesztett adószámú cég vette meg a Vasast" - áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

2006. szeptember 15-étol az adózás rendjét szabályozó törvény lehetové teszi az adóhatóság számára az általa fiktívnek minosített cégek adószámának felfüggesztését, illetoleg az adószám törlését. Az adószám felfüggesztésének legfontosabb szerepe az érintett adóalanyok adólevonási jogának korlátozása, ugyanis a felfüggesztés idotartamára megvonja az adózótól az áfa levonásának, valamint az adó visszaigénylésének és visszatérítésének jogát - írja az Adonavigator.hu.


A Gazdasag.hu cikke kitér arra is, hogy a Híd Akvizíciós Zrt. másik tulajdonosát, a Premium Bau Kft.-t tavaly januárban hozták létre, építési projekt szervezésére, s a 2009-ben hárommilliós veszteséggel zárt, a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalkozás ellen végrehajtás van folyamatban.

A múlt pénteken aláírt megállapodás értelmében a futballklubot működtető Vasas Futball Kft-ben 99 százalékos részesedést szerző cég társtulajdonosként a továbbiakban részt vesz a Vasas Akadémia irányításában, a működtetésének költségeit pedig fele részben állja, azaz nem csupán a felnőtt csapatot vette át. A tervek szerint az új tulajdonos legkésőbb február 20-ig bemutatja pontos szakmai terveit, véglegesíti a költségvetést és a játékoskeretet.

A Fáy utcai ingatlan továbbra is az állam tulajdonában van, az egyesület vagyonkezelői tevékenységet lát el. Az új tulajdonos kizárólag használati jogot kap a labdarúgást érintő ingatlanrészekre, nincsenek jogosítványai arra, hogy bármilyen fejlesztést hajtson végre az állam illetve a vagyonkezelő beleegyezése nélkül. Ezen felül fontos tudni, hogy a jelenlegi övezeti besorolása (sportövezet) a területen nem teszi lehetővé, hogy bevásárlóközpont, iroda vagy lakópark épüljön, de az állam, a vagyonkezelő, a XIII. kerületi és fővárosi önkormányzat hozzájárulása nélkül nem amúgy semm lenne megvalósítható - közölte a gazdasag.hu.