Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs iránt a Liverpool, a Juventus, a Wolfsburg és a Lille is komolyan érdeklődött, utóbbi ráadásul ki is fizette volna érte a 12 millió eurós (3,3 milliárd forintos) kivásárlási árat, a 24 éves szélső mégis úgy döntött, hogy szerződést hosszabbít a PSV-vel. Az eindhoveniek minden anyagi kérését teljesítették, de cserébe azt kérték tőle, hogy kerüljön ki a szerződéséből az a záradék, amely maximalizálta a vételárát, mivel bíznak benne, hogy még drágábban el tudják majd adni.

- Miért döntött a hosszabbítás mellett?
- Az utolsó pillanatig vártunk, de közben a PSV-vel már december óta tárgyalunk a szerződésem esetleges meghosszabbításról, mindkét fél ragaszkodott egy-egy dologhoz. Megkönnyebbültem, mert mindenki láthatja, hogy a PSV tényleg fontos a számomra. Az eddigi időszakommal lezárult egy szép fejezet, és mostantól egy másik szintre kell lépnem. Tényleg korrekt ajánlatot kaptam, és tartoztam annyival a csapatnak, hogy ne hagyjam magára a legnagyobb bajban, főleg, hogy egy szép siker kapujában állunk.

- Miért érzi úgy, hogy egy új szintre ért fel, hiszen jóformán semmi nem változott?
- Azért, mert már nem úgy vagyok itt, mint három éve, amikor még senki nem ismert. Azóta megannyi sikerben volt már részem a csapattal, az idei már nem a tanulóévem, és szerénység nélkül mondhatom, hogy meghatározó tagja lettem a csapatnak. Azt várják tőlem, hogy bajnoki aranyhoz segítsem a PSV-t.

- Arányaiban mennyivel keres mostantól többet?
- Százszázalékosan a mi akaratunk érvényesült. Persze nem azon volt a hangsúly, hogy megkopasszuk a PSV-t, de a klub volt olyan korrekt, hogy amit kértünk a menedzseremmel, azt igyekezett biztosítani. Ezzel éreztetni akarták, hogy szeretnének megtartani. Hogy ilyen legyen a viszonyunk, ahhoz kellett az a három év, amelyet eddig a PSV-nél töltöttem.

- Említette, hogy mindkét félnek voltak feltételei. Mi volt az, amihez a PSV ragaszkodott?
- Az, hogy soha ne felejtsem el: a bajnokságot meg kell nyerni! A másik, hogy kikerült a szerződésemből a 12 millió eurós kivásárlási záradék, így már nincs limit, ha jön valaki, aki 12 milliót ajánl, akkor a PSV is nemet mondhat, nemcsak én.

- Ez azt jelentheti, hogy még magasabbra is kúszhat az ára?
- Úgy gondolom, hogy igen, de ehhez továbbra is azt a teljesítményt kell nyújtanom, amit az ősszel elkezdtem. Így akár már a nyáron is visszatérhetnek a kérők.

- Ügynöke azt mondta az [origo]-nak, hogy komoly érdeklődőnek számított a Juventus, a Wolfsburg, a Liverpool és a Lille is. Mi nem tetszett önnek ezekben a csapatokban, hogy inkább maradt a PSV-nél?
- Az első három ajánlata tízmillió eurónál elakadt, ennél többet a téli átigazolási időszakban nem akartak fizetni, a Lille viszont hajlandó lett volna 12 milliót adni értem. Gondolkodási időt kértem, nem akartam már most aláírni. De ha most a klubváltás mellett döntök, akkor a választásom a Lille-re esett volna. A franciák amúgy továbbra is szeretnék, ha a nyáron hozzájuk csatlakoznék.

- Nem tart attól, hogy sok magyar rajongója nem is tartaná előrelépésnek, ha a Lille-hez igazolna?
- Ott még nem tartunk, hogy mi, magyarok határozzuk meg Európa átigazolási rekordjait, elégedjünk meg azzal, amerre tartunk. Én nagyon örültem volna egy lille-i szerződésnek, büszke vagyok rá, hogy le akart igazolni a francia bajnokság első helyezettje.

- Miért nem egy Liverpoolban vagy Juventusban gondolkodik? Azok tényleg sztárcsapatok.
- Azért, mert a két említett csapat nem, a Lille viszont kifizette volna értem a 12 milliót. Hosszabbítottam a PSV-vel, és ez válasz volt a Lille-nek és a többi csapatnak is, hogy ha tizenkettőért akarnak megszerezni, az nem biztos, hogy elég lesz.

- Mondta, hogy nem akarta cserbenhagyni a csapatát. A lejáró szerződésű, végül mindössze hárommillió euróért a Barcelonához szerződő Ibrahim Afellay ezek szerint ezt tette?
- Ezt csakis magamra, és nem rá értettem. Lehet, egy picit maradhatott volna még, például úgy, hogy csak előszerződést köt a Barcával. De ez nem az én ügyem, a részletek csak rájuk tartoznak.

Forrás: AFP

- A távozásával mennyire csökkentek a PSV bajnoki esélyei?
- Csökkentek, mert Afellay nagyon jó játékos, vezéregyénisége volt a csapatnak, és a játéka nagyban meghatározta az eredményességünket. Még nem pótoltuk, viszont továbbra is jól szerepelünk, igaz, sajnos a kupából egy pech miatt kiestünk. Viszont továbbra is vezetjük a tabellát, és eddig nem éreztük a hiányát. Szerintem megnyerjük nélküle is a bajnokságot.

- Korábban azt mondta, hogy több esély van arra, hogy maradjon, ha ön lesz a PSV új csapatkapitánya? Ön lesz?
- Ha csak nem sérül meg, akkor Engelaar lesz, és a tavasz végéig ez biztosan nem is változik.

- A litvánok ellen ön volt a magyar válogatott csapatkapitánya, és ez láthatóan feldobta, gólt is szerzett. Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal beszélt már arról, hogy marad-e ez a helyzet?
- Nem beszéltem még vele egyelőre sem erről, sem másról, alig voltam otthon, és még nem tudtunk találkozni. Az biztos, hogy Roli (Juhász Roland - a szerk.) karján jól áll a szalag, én örülök, ha ez így marad, tőle nem sajnálom.

- Valójában nem Gera a kapitány?
- Legutóbb sérült volt, így igazából ők ketten esélyesek a posztra, de számomra 24 évesen már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy legutóbb az lehettem.

Egervárinál Dzsudzsák egyelőre nem lesz csapatkapitány

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Dzsudzsák Balázs szerződéshosszabbítása nem jelenti azt, hogy marad is a PSV-ben.

"Ettől még eligazolhat Eindhovenből, de nyilvánvalóan a játékosnak is érdeke volt a hosszabbítás, mert így biztonságban érzi magát, tudja, hogy hosszú távon számítanak rá, és ez önbizalmat adhat neki. De ez jó a klub számára is, mert az új szerződés a játékos értékét is növeli" - nyilatkozta az [origo]-nak Egervári, hozzátéve, hogy biztos abban, Dzsudzsák körültekintően döntött, és csak az előnyére fog válni a szerződéshosszabbítás.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"A válogatott számára fontos, hogy Balázs hétről hétre futballozzon, és a PSV ezt biztosítja is a számára. Ennek én nagyon örülök" - mondta.

Egervári úgy véli, hogy a Lille - amely kis híján leigazolta Dzsudzsákot - egy komoly francia csapat, a Ligue 1 pedig "picit erősebb, mint a holland bajnokság". Éppen ezért a kapitány azt mondja, hogy összességében előrelépés lenne a légiós számára, ha a Lille-hez szerződik, de ha egyszer klubot vált, akkor előtte mindenképp tudnia kell majd, hogy mennyi játéklehetőségre számíthat.

A szakvezető szerint Dzsudzsák nem számíthat arra, hogy a válogatott csapatkapitány lesz, mivel a játékostársak szavazatai alapján nincs az első háromban. "A választás nyáron három játékosra esett, az első Gera Zoli lett, a második Juhász Roland, a harmadik pedig Király Gábor. Ha ők nem bevethetők, akkor az kapja a kapitányi szalagot, aki a legtöbb mérkőzést játszotta a csapatban. Amikor Litvánia ellen a három játékos közül egyik sem volt a pályán, akkor Balázsé lett a kapitányi poszt."

Egervári is látta, hogy ez a bizalom milyen jó hatással volt Dzsudzsákra - aki szerinte hónapok óta egyébként is örömfutballt játszik -, ennek ellenére a tréner nem akarja felülbírálni a játékosok döntését. A PSV légiósa tehát egyelőre nem lesz a válogatott csapatkapitánya, csak ha az előtte lévők nem állnak rendelkezésre.



- Várja már a hollandok elleni, márciusi Eb-selejtezőket?
- Az még messze van, addig még sok meccset játszunk a PSV-vel is, de kíváncsi vagyok, hogy mire leszünk képesek. Sajnos Szalai Ádámot elveszítettük, nem örülök ennek, mert mindenkire szükségünk lenne. Remélem, más már nem sérül meg!

- Sokan azt mondják, Simon Krisztián útját részben ön kövezte ki Hollandiában azzal, hogy jól játszott a PSV-ben.
- Örülök annak, hogy egy ilyen nagycsapathoz igazolt, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy játékos váljon belőle, az elsők között gratuláltam neki. Jó a visszhangja az átigazolásának, meg vannak vele elégedve. Jó kezekben lesz, még akkor is, ha a Feyenoord most nem olyan ütőképes, mint a régi időkben. Az Ajax ellen láttam játszani, és nem volt megilletődve, bár sajnáltam, hogy keveset volt játékban. A labdával többször is bátran megindult előre, Hollandiában szeretik, aki ezt felvállalja. Tizenkilenc évesen épp a legjobbkor jött a legjobb helyre.