Vágólapra másolva!
Közel járt első főtáblás pontja megszerzéséhez a magyar bajnok Debrecen az Európa Ligában. Herczeg András együttese vezetett a Metaliszt Harkiv otthonában, ám az ukránok gyorsan egyenlítettek, majd a végjátékban kicsikarták a győzelmet - és a továbbjutást is, mivel a csoport másik meccsén a Sampdoria kikapott a PSV Eindhoventől.

Európa Liga, 5. forduló, I csoport:
Metaliszt Harkiv (ukrán) - Debrecen 2-1 (0-0)
Metaliszt-stadion, V: Stalhammar
gól: Bódi (51., öngól), Oleinik (88.), illetve Czvitkovics (47.)
Harkiv: Sztarcev - Villagra, Obradovic, Gueye, Psenyicsnyih - Bordian (Liszenko, 46., Shelajev, 94.), Valjajev, Edmar - Oleinik, Devic (Vorobej, 73.), Cleiton
Debrecen: Malinauskas - Bernáth, Simac, Mijadinoszki, Laczkó - Varga J., Kiss Z., Bódi (Yannick, 55.), Szakály (Ramos, 81.) - Czvitkovics, Kabát (Coulibaly, 64.)

Cudar időben, mínusz tizenkét fokban kezdődött a Debrecen utolsó előtti Európa Liga-mérkőzése. A csúszós talajon jó iramban kezdtek a csapatok, az első félidő első részében mindkét együttes előtt adódtak gólhelyzetek, Kiss Zoltán például majdnem ziccerbe került, a védője az utolsó pillanatban sodorta el rutinosan. Összességében több helyzetet dolgoztak ki a hazaiak, de a Debrecen sem vallott szégyent.

Fordulás után gyors gólváltást hozott a meccs. Kabát a tizenhatoson belülről középre passzolt labdáját sarokkal terelte a kapuba Czvitkovics, megszerezve a Loki első idegenbeli gólját a sorozatban. Négy percre rá azonban Oleinik kapufáról kivágódó labdája Bódi sípcsontjától a magyar gólvonal mögé sodródott - ez pedig a Loki századik kapott gólja volt a nemzetközi színtéren. Továbbra is nyílt maradt a játék, de a Harkiv rövid időszakokra nagy fölénybe került. Ilyen volt a hajrá is, ahol több nagy helyzet után Oleinik egy szép villanással eldöntötte a mérkőzést.

Metaliszt-Debrecen 2-1

Mivel a csoport másik meccsén a Sampdoria hasonló körülmények közt (vezetés után, a hajrában kapott góllal) kikapott otthon a PSV Eindhoventől, az olasz csapat kiesett az EL-ből. Dzsudzsák Balázs a PSV-ben végigjátszotta a meccset, Koman Vladimirt a 69. percben cserélte le Di Carlo edző. Az eindhoveniek csere nélkül játszották végig a találkozót.

A csoport másik mérkőzésén:
Sampdoria (olasz) - PSV Eindhoven (holland) 1-2 (1-0)
gól:
Pazzini (45.), illetve Toivonen (51., 93.)

Pazzini góljával vezetett a Samp

Toivonen egyenlít

A csoport állása:

1.PSV Eindhoven541010-313 pont
2.Metaliszt Harkov53119-410
3.Sampdoria51224-55
4.Debrecen50052-130