Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-válogatott kapta a vendég szurkolók rendbontása miatt október 12-én félbeszakadt, szerbek elleni, genovai Európa-bajnoki selejtező három pontját 3-0-s gólkülönbséggel. Az ítélet nem jogerős.

Az UEFA fegyelmi bizottságának pénteki döntése alapján a szerbek zárt kapuk mögött kötelesek a következő hazai tétmérkőzésüket - az Észak-Írország ellenit - megrendezni, ezen kívül még egy találkozóra vonatkozóan hasonló büntetést kaptak, két évre felfüggesztve.

Az olaszok egy hazai mérkőzésüket játsszák zárt kapuk mögött, ám ennek a végrehajtását is felfüggesztette az illetékes UEFA-bizottság, amely az olaszokat 100 ezer, a szerbeket pedig 120 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtotta. Ezen kívül az UEFA arra kötelezi a szerb szövetséget, hogy tartsa távol szurkolóit az idegenbeli Eb-selejtezőktől. Az ítélet ellen a szerbek biztosan fellebbeznek, az olaszok ugyanezt megtehetik, három napon belül.

A találkozót a hatodik percben le kellett fújni Genovában, miután a vendéghuligánok pirotechnikai eszközöket dobáltak be a pályára, így veszélyeztetve a játékosok testi épségét. A drukkerek már napközben összecsaptak a rendőrökkel, és saját csapatuk buszát is megdobálták. A rendbontásban 16 ember megsérült, a polgármesteri hivatal legalább 80 ezer euróra (22,4 millió forint) becsülte a városban keletkezett károkat.

A pénteki döntés előtt az is felmerült, hogy a súlyos incidens miatt a szerbeket kizárhatják a sorozatból. A szerb szövetség ugyanakkor az olasz rendezők felelősségét is felvetette, s újrajátszást szorgalmazott.

A C csoport állása a pénteki UEFA-döntés után: 1. Olaszország 10 pont/4 mérkőzés, 2. Szlovénia 7/4, 3. Észtország 6/4, 4. Észak-Írország 5/3, 5. Szerbia 4/4, 6. Feröer-szigetek 1/5