Vágólapra másolva!
Időről időre fellángol a vita, hogy szükség van-e a magyar élvonalban külföldi edzőkre. A közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy a nálunk szerencsét próbált szakemberek többsége máshol sem túl sikeres: Willie McStay, Craig Short vagy Aldo Dolcetti jelenleg nem dolgozik, Lothar Matthäus viszont bolgár szövetségi kapitányként kifejezetten jól keres.

Bár sokan próbálkoztak, Magyarországon kevés külföldi edző tudott sikert felmutatni. A magyarázat általában az, hogy a hazai közeget nem könnyű megszokni egy másik futballkultúrában szocializálódott szakembernek, ennek kiegészítéseként azonban érdemes megjegyezni, hogy az ide érkező trénerek csak ritkán képviselik a szakma csúcsát. Utóbbi állítást az is alátámasztja, hogy az NB I-ben korábban megfordult külföldi szakemberek közül alig dolgoznak vezetőedzőként Európában.

Poklepovic horvát kupagyőztes csapatot épített

Élvonalbeli klubcsapatot jelenleg csak egyetlen olyan edző irányít, aki korábban Magyarországon is vállalt munkát. A horvát Stanko Poklepovic 1999 szeptemberében szerződött a Ferencvároshoz, és az idény végéig maradt, csapatával az ötödik helyet szerezte meg. Miután távozott az Üllői útról, több iráni egyesületnél is megfordult (Szepahan, Damas Gilan), és volt az NK Osijek mestere is, az idei év elején pedig szakkommentátorként dolgozott. Amikor februárban az olasz Napoli elcsábította a Hajduk Split edzőjét, Edoardo Reját, akkor a splitiek némi meglepetésre Poklepovicot szerződtették, a 72 éves szakember azonban nem okozott csalódást: a bajnokságban hozta a kötelezőt, csapata második lett a Dinamo Zagreb mögött, a Horvát Kupát pedig megnyerte. Nem csoda, hogy a nyáron meghosszabbították az eredetileg csak a szezon végéig szóló szerződését, a Hajduk pedig a mostani idényben is jól szerepel, az ősi rivális Dinamóval folytat nagy harcot az elsőségért.

A múlt héten még a Ferencvárost az előző idényben irányító Craig Shortnak is volt munkája, október 24-én azonban menesztették az angol harmadosztályú Notts Countytól. Short tavaly novemberben vette át a Fradi irányítását, és bár munkájával nem voltak elégedetlenek, mivel nem tudta megszerezni a munkához szükséges UEFA Pro-licencet, a nyáron távozott az Üllői útról. Nem sokáig volt munka nélkül, hiszen egykori klubja, a harmadosztályba frissen feljutott Notts County szerződtette, de 13 forduló alatt mindössze 16 pontot szerzett a csapattal, ami csak a 16. helyre volt elég. A Colchester United elleni, idegenbeli 2-1-es vereséget követően a vezetőség úgy döntött, hogy felmenti a munkavégzés alól.

Dolcettiből szakkommentátor lett

A 2009-2010-es szezonban nem csak a Ferencvárosnak, hanem az Újpestnek is brit trénere volt a skót Willie McStay személyében. Őt a lila-fehérek a Celtic tartalékcsapatától szerződtették, és miután a Megyeri útról áprilisban elküldték, McStay oda is tért vissza, pechjére azonban a nyáron a glasgow-i egyesület a teljes szakmai stábját lecserélte. Az új vezetőedző Neil Lennon lett, aki a tartalékcsapat élére is saját emberét nevezte ki Garry Parker személyében, McStay pedig 16 év után távozott a klubtól.

Nem a skót mester volt az első külföldi vezetőedző Újpesten: korábban megfordult ott a belga Valere Billen is, aki a 2006-2007-es idény első felében irányította a csapatot. Miután a Megyeri útról elküldték, rövid ideig a belga élvonalbeli St. Trond trénere volt, majd ugyanott az utánpótláscsapatokért felelt. Ezután irányította a Tongerent és a Dessel Sportot is - mind a két csapat a belga második vonalban vitézkedett. Utóbbi gárdától 2009 januárjában küldték el, fél évvel később azonban szerződtette a Germinal Beerschot, ahol az utánpótlás-akadémiát irányítja.

Billenről nem a legszebb emlékeket őrzik a Megyeri úton, Kispesten viszont jó szívvel gondolnak az olasz Aldo Dolcetti munkásságára. A szakember irányította a Siófokot is, majd 2008 nyarán a SPAL kispadjára ült le az olasz harmadik vonalba. Kis híján bejutottak a feljutásért zajló playoffba, a következő idényt azonban rosszul kezdte a csapat, és 13 forduló után menesztették. Azóta egyetlen klubnál sem dolgozott, idén nyártól viszont az olasz állami televízió szakkommentárora.

Forrás: MTI

Matthäus havi 30 ezer eurót keres Bulgáriában

Az Egervári Sándor előtt a nemzeti csapatot irányító Erwin Koemannak júliusi menesztése óta nincsen csapata, igaz, a holland edző korábban azt mondta, egy ideig pihenni szeretne. A német Lothar Matthäus viszont szeptember óta a bolgár válogatottat irányítja. Az egykori világklasszis, aki 2003 és 2005 között ült a magyar válogatott kispadján, majd távozását követően előbb a brazil Atlético Paranaense (mindössze két hónapig alkalmazták, és az egyesület szerint majd hatezer dollár értékű kifizetetlen telefonszámlát hagyott maga után), majd a Red Bull Salzburg szerződtette (Giovanni Trapattoni pályaedzője volt, és egy idény után menesztették), a 2008-2009-es idényben pedig az izraeli Maccabi Netanyát vezette a negyedik helyre.

A bolgár szövetség 2010. szeptember 21-én nevezte ki Matthäust, miután az előző kapitány, Sztanimir Sztoilov a Montenegró elleni hazai vereséget követően lemondott. Matthäus ugyan nem tudta meggyőzni a legjobb bolgár labdarúgónak tartott Dimitar Berbatovot arról, hogy térjen vissza a válogatottba, de eddig tökéletes a mérlege: a Wales elleni, idegenbeli Eb-selejtezőt 1-0-ra, a Szaúd-Arábia elleni barátságos meccset 2-0-ra nyerték a bolgárok.

Forrás: MTI

Matthäus szerződése a kvalifikációs sorozat végéig szól, de ezt a szövetség további két évvel meghosszabbíthatja. Fizetése havi 30 ezer euró, vagyis egy év alatt 360 ezer eurót keres - Magyarországon hivatalosan évi 100 ezer eurós fizetése volt, ugyanakkor az MLSZ a szponzori pénzek egy részét is az ő számlájára utalta. Nem hivatalos források szerint Erwin Koeman is havi 30 ezer eurót kapott a magyar válogatott élén.

www.global-soccer.eu