Vágólapra másolva!

Beperli az UEFA a vádaskodó ciprusi funkcionáriust

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) beperli a ciprusi Szpirosz Marangoszt, aki azt állítja, hogy megvesztegetéssel nyerte el az ukrán-lengyel pályázat a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének a jogát.

Az UEFA csütörtökön bejelentette: mivel a ciprusi sportvezető a megjelölt szerdai határidőig nem állt elő bizonyítékokkal, ezért bíróság elé viszi az ügyet. Ugyanakkor Marangosz fenntartja a vádjait, a bizonyítékokat Cipruson kívánja nyilvánosságra hozni, mivel az UEFA-nak tavaly hiába jelezte a korrupciós ügyet.

"Kész vagyok Cipruson az ügyvédem és a ciprusi állam egy képviselőjének jelenlétében bemutatni az összes bizonyítékot" - mondta Marangosz a Gazzetta dello Sport csütörtöki számában.

A ciprusi sportági szövetség elnökségének korábbi tagja azt állítja: bizonyítékokkal és tanúkkal tudja igazolni, hogy az UEFA négy magas rangú tisztségviselője 9,15 millió eurót kapott, s ennek ellenében a nagy esélyes Olaszországgal szemben a lengyel-ukrán pályázatra voksolt a Cardiffban 2007. április 18-án megejtett szavazáson. A rendezés jogát 8:4 arányban a kelet-európaiak nyerték el az olaszokkal szemben, a magyar-horvát pályázat egyetlen szavazatot sem kapott.

"Egy tag 3,15 milliót kapott, a többi három 2-2 milliót - mondta Marangosz, aki hozzátette, hallott arról, hogy egy ötödik tagot is megvesztegettek, de erről nincs bizonyítéka. - A pénz egy ismert ciprusi ügyvéd vitte Kelet-Európából Walesbe, s ő osztotta szét."

Az ügy háttérében az áll, hogy Ciprus a legjelentősebb külföldi befektető Ukrajnában.