Vágólapra másolva!

Az újpesti hatostól Dzsudzsákék tíz góljáig - alázással záruló rangadók

Tízgólos különbséggel még a kiesőjelöltek ellen is csak ritkán lehet nyerni, egy rangadónak titulált találkozón pedig szenzáció az ilyen eredmény. A PSV a hét végén azonban így ütötte ki a Feyenoordot, más kérdés, hogy a mérkőzés csak a párharc múltját tekintve volt rangadó. Persze azért korábban is akadt példa arra, hogy egy derbin valamelyik gárda valósággal megalázza ellenfelét - jöjjön egy toplista a közelmúlt hasonló mérkőzéseiből.

10. AC Milan - Internazionale 1-5 (1974. március 24.)


A két milánói együttes mérkőzését Olaszországban csak Derby della Madonninának nevezik, a Dóm tetején található Szűz Mária-szobor miatt. A két klub először 1908-ban találkozott, és azóta heves a rivalizálás, csak ritkán fordul elő, hogy valamelyik csapat nagy különbségű győzelmet arat.

Amikor 1974. március 24-én, a Serie A 22. fordulójában meccseltek, akkor is szoros eredményt vártak a szakértők, hiszen a két gárdát mindössze egy pont választotta el a tabellán: az Inter az ötödik, a Milan pedig hatodik volt. A piros-feketék katasztrofálisan kezdték a találkozót: tíz perc sem telt el, és az Inter már 3-0-ra vezetett: Gabriele Oriali és Roberto Boninsegna találata Giuseppe Sabadini öngólját fogta közre.

A Milan előtt ugyan felcsillant az esély, amikor Luciano Chiarugi szépített, ám Sandro Mazzola még a szünet előtt visszaállította a háromgólos különbséget, a kegyelemdöfést pedig Giorgio Mariani adta meg. Az Inter azóta sem tudott öt gólt szerezni városi riválisa ellen a bajnokságban.

9. Celtic - Rangers 6-2 (2000. augusztus 27.)


A két glasgow-i óriás kiemelkedik a skót bajnokságból, legtöbbször az Old Firmnek nevezett rangadójukon dől el a bajnokság sorsa. A 2000-2001-es szezonban az ötödik fordulóban találkozott először egymással a két együttes, és a Celtic hívei ki voltak éhezve a sikerre, hiszen a Rangers hét mérkőzés óta veretlen volt a derbin, ráadásul 2000. márciusában 4-0-ra verte városi riválisát.

Ezen a mérkőzésen azonban a város zöld-fehér része örülhetett: a hazaiak angol támadója, Chris Sutton már az első percben beköszönt, majd nem sokkal később Sztilian Petrov is betalált, a 11. percben pedig Paul Lambert volt eredményes. A vendégek reményeit a második félidőben Henrik Larsson duplája hűtötte le, a vége pedig 6-2- lett. Ez volt a Celtic új edzőjének, Martin O'Neillnek az első Old Firmje - a másodikon négy hónap múlva a Rangers alaposan visszavágott, hiszen akkor 5-1-re nyert.

8. FC Barcelona - Real Madrid 5-0 (1994. január 8.)


Spanyolországban az 1990-es évek közepén Barcelona volt valamivel eredményesebb, a Johan Cruyff által irányított gárda sorozatban négy bajnoki címet nyert - nem véletlenül nevezték Dream Teamnek. A Barca drukkerei szerint a korszak egyik csúcspontja a Real Madrid elleni hazai 5-0-s diadal volt, amely Romário jutalomjátékát hozta.

A brazil támadó az idény előtt érkezett a csapathoz, és gyorsan kedvenc lett a Camp Nouban, a Real elleni mesterhármassal pedig örökre belopta magát a katalán szívekbe. A szünetben a Barcelona még csak 1-0-ra vezetett, de a második játékrészben jött a henger, amelynek végén még a csereként beállt Iván Iglesias is betalált. A középpályás mindössze két szezont töltött a Barcában, de alighanem ez volt a legemlékezetesebb találkozója.

7. Real Madrid - FC Barcelona 5-0 (1995. január 7.)


A madridiaknak nem kellett sokáig várniuk a visszavágásra. Majdnem pontosan egy évvel később a Barcelona a Santiago Bernabéu-stadionban ugyanakkora verést kapott, mint amilyet korábban kiosztott. A Barca kispadján még mindig Cruyff ült, a Realt azonban már Jorge Valdano irányította, és a csapatban ott volt az a Michael Laudrup, aki egy évvel korábban még a katalánokat erősítette - igaz, az 5-0-s meccsen csak csereként állt be.

A dán ezúttal fehér mezben villogott, a főszereplő azonban nem ő, hanem a mesterhármast szerzett chilei Iván Zamorano volt. A negyedik madridi gólt pedig az a Luis Enrique szerezte, aki később a barcelonai drukkerek nagy kedvence lett.

6. Újpest FC - Ferencváros 6-0 (2010. szeptember 11.)


A legnagyobb presztízzsel bíró hazai rangadón is voltak gólzáporos meccsek, akadt példa 8-3-as újpesti diadalra, de arra is, hogy a Fradi a Megyeri úton nyerjen 5-0-ra a friss bajnokcsapat ellen. Idén szeptemberben pedig új fejezet került a budapesti derbik történetébe, a lila-fehérek ugyanis hazai pályán 6-0-ra verték a Ferencvárost.

A mérkőzés nem csak a nagy gólarányú diadal miatt maradt emlékezetes, hiszen akadt itt pirotechnikai bemutató, Jimmy Jump is tiszteletét tette a Szusza stadionban, és a játékot többször is meg kellett állítani. A Fradi-szurkolók szerint a játékvezető Marek Heinz túlzottan szigorú kiállításával befolyásolta a találkozó alakulását, de az évkönyvekben már csak az eredmény marad meg.

5. Internazionale - AC Milan 0-6 (2001. május 11.)

Sokáig úgy tűnt, hogy a 2000-2001-es idény egyik milánói csapat számára sem marad különösebben emlékezetes. Mindkét klub a vártnál gyengébben szerepelt a bajnokságban, és a derbi előtt azonos pontszámmal az ötödik, illetve a hatodik helyen álltak a 29. fordulót követően. Azt a városi rangadót azonban egyik fél sem tudja elfelejteni: a Milan ugyanis vendégként 6-0-ra nyert, ami a második legnagyobb arányú diadala az ősi rivális ellen.

A találkozón olyan világklasszisok szerepeltek, mint Laurent Blanc, Javier Zanetti, Clarence Seedorf, Christian Vieri (Inter), Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Leonardo vagy Andrij Sevcsenko (Milan), a főhős azonban egy olyan játékos lett, aki ezt megelőzően sohasem volt eredményes a Serie A-ban. Gianni Comandini az első 20 percben kétszer is betalált - a csatár az idény előtt érkezett a másodosztályú Vicenzától, és a Milanban sem korábban, sem pedig később nem volt eredményes.

4. Levszki Szófia - CSZKA Szófia 7-1 (1994. szeptember 23.)


Bulgáriában a Levszki és a CSZKA találkozóit kíséri a legnagyobb figyelem, és a két egyesület között a viszony nem éppen felhőtlen - ezt az 1985-ös kupadöntő is bizonyítja, amikor a pályán tömegverekedés tört ki. Ami az eredményeket illeti, a Levszki jobb mérleggel rendelkezik, és a kék-fehérek aratták a rekordgyőzelmet is az egymás elleni meccsek történetében.

1994 szeptemberében már az első fordulóban összemérhette erejét a két együttes, és a CSZKA kezdte jobban a meccset, a 12. percben megszerezte a vezetést Ivan Iliev révén. Innentől kezdve azonban már csak a Levszki volt a pályán: Petar Mihtarszki egyenlítését követően Naszko Szirakov és Daniel Borimirov egyaránt mesterhármast szerzett.

3. Ajax Amsterdam - Feyenoord 8-2 (1983. szeptember 18.)


A rotterdami klubnak egészen a hét végéig az Ajax elleni volt története legsúlyosabb veresége a holland élvonalban. Az 1983 szeptemberében játszott amszterdami mérkőzés már előzetesen is érdekesnek ígérkezett, hiszen a Feyenoordban pályára lépett az egykori Ajax-legenda, Johan Cruyff is.

A másik oldalon viszont ott volt a fiatal Marco van Basten, aki mesterhármast vágott - a mérkőzés szimbolikusan a holland labdarúgásban végbemenő generációváltást is jelezte, hiszen az Ajaxban például Ronald Koeman is eredményes volt. A Feyenoord hívei egészen a 64. percig reménykedhettek, hiszen akkor még csak 3-2 volt az eredmény, ám a negyedik Ajax-gól után csapatuk teljesen szétesett.

2. Olympique Lyon - Olympique Marseille 8-0 (1997. május 24.)


A lyoni együttes a 2000-es évek elején egyeduralkodó volt a francia labdarúgásban, míg az 1990-es évtized első fele az Olympique Marseille-ről szólt. Az 1996-97-es idényben viszont mindkét együttes csak középcsapatnak számított a Ligue 1-ben, és az utolsó fordulóbeli meccsüknek gyakorlatilag semmi tétje nem volt.

A lyoniak azonban nagyon komolyan vették az összecsapást, már az első percben vezetést szereztek Alain Caveglia révén, és a folytatásban ízekre szedték az OM-t, amelynek kapujában a német világ- és Európa-bajnok Andreas Köpke nyolcszor volt kénytelen kiszedni a labdát a hálóból. Caveglia és később a Marseille-ben is megfordult Florian Maurice duplázott, a fiatal Ludovic Giuly pedig mesterhármast ért el.

1. PSV Eindhoven - Feyenoord 10-0 (2010. szeptember 24.)


Ugyan a Feyenoord az elmúlt években már csak középcsapat a holland bajnokságban, ennek ellenére a tradicionális rangadókra általában mindig felszívják magukat a rotterdamiak. Ebből azonban a hét végén semmi sem látszott: azt követően, hogy az első félidő a Feyenoord teljesen összeomlott, Dzsudzsák Balázsék pedig tetszés szerint érhették el góljaikat. A PSV játékosai ráéreztek, hogy történelmi győzelmet arathatnak, így nem álltak le, és végül tíz gólt rámoltak be a vendégek kapujába. A rotterdamiak számára ebben a szezonban nem az eindhoveni együttes az igazi ellenfél.

További nagy különbségű derbik az elmúlt 30 évben:

Fenerbahce - Galatasaray 5-0 1980. 08. 16.
Bröndby IF - FC Köbenhavn 5-0 2005. 05. 16.
Hajduk Split - Dinamo Zagreb 0-4 1994. 03. 27.
Crvena Zvezda - Partizan Beograd 4-1 2008. 03. 01.
Olympiakosz - Panathinaikosz 3-0 2003. 05. 11.
Benfica - FC Porto 3-0 1998. 05. 02.

www.global-soccer.eu