Vágólapra másolva!
Kiprich József a bundagyanú miatt májusban egy évre eltiltott fiát, Dánielt ártatlannak tartja, éppen ezért nagyon várja az MLSZ rendőrségi feljelentésének az eredményét. A vezetőedző az [origo]-nak elmondta: a Tatabányán szombaton 4-0-ra diadalmaskodó, az NB II-ben jelenleg éllovas Gyirmót nem lenne pofozógép az élvonalban, örül, hogy az elmúlt öt-hat évben rendbe tették a magyar utánpótlásképzést, és azt gondolja, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnökkel jobb lesz a magyar futball.

- Kinek drukkolt vasárnap, Dzsudzsák Balázsnak vagy a Feyenoordnak?
- Mind a kettőnek. Dzsudzsáknak azért, mert magyar, és nagyon jó futballista, hogy a Feyenoordnak miért, azt gondolom, nem kell magyaráznom. Nem a mi napunk volt a vasárnapi.

- Amikor 1989-ben a Feyenoord leigazolta, hasonlóan rosszul állt a csapat, mint most, ám elindult felfelé. Akkor mi jelentette a fordulópontot?
- Vásárolt a csapat pár játékost, akik rögtön meghatározók lettek, s olyannyira belelendültünk, hogy abban az évben még a kupát is megnyertük. Most szinte ifistákkal állt ki a Feyenoord a PSV ellen, a játékosok pedig nem bírták a terhet. Hollandiában nem állnak le a csapatok 3-0 után sem, most is látszott, hogy ennek a meccsnek csúnya vége lehet.

- Beszélt egykori feyenoordos ismerőseivel a zakóról?
- Hívtak, de nem a játékosok, hanem egy barátom, aki kérdezte, hogy mit szólok a 10-0-hoz, én pedig csak annyit mondtam, hogy ehhez nem nagyon lehet mit hozzáfűzni. Annyit tudok, hogy a csapatot háromszáz szurkoló várta Rotterdamban, de nem volt balhé.

- A fanatikusok fel tudják ezt dolgozni?
- A Feyenoord drukkerei jóban-rosszban kiállnak a csapat mellett, bár lehet, ez a tíz gól már nekik is sok volt. De nem hiszem, hogy elpártolnának a csapattól. A klubnak nagy adósságai vannak, komolyabb szponzorok kellenének ahhoz, hogy ismét olyan legyen, mint régen.

- Mit gondol, Dzsudzsák Balázsnak érdemes lenne továbblépnie, vagy jobban járna, ha a biztos eindhoveni sztárságot nem cserélné fel a bizonytalanra?
- Abban biztos vagyok, hogy jól érzi magát, de szerintem tovább fog lépni. Kinőtte a holland ligát, és szerintem a spanyol bajnokság lenne számára a legmegfelelőbb. Ott is úgy futballoznak, mint Hollandiában, csak magasabb a színvonal.

- Mikor volt kinn utoljára Rotterdamban? Még ma is hátba veregetik a szurkolók?
- Tavaly nyáron kaptam egy meghívást a Feyenoord szokásos év eleji gálameccsére, ahol én voltam a meglepetés. A kétszer húszperces meccs tizedik percében bejelentették, hogy cserél a csapat, akkor álltam be én. Senki nem tudta, hogy ott leszek, megható volt a drukkerek reakciója.

- Egy 2005-ös cikkben olvastam, hogy a Feyenoord futball-akadémiát indíthat Budapesten, amelyben önnek kulcsszerepe lehet. Ebből lett valami?
- Elindult a Feyenoord-Újpest akadémia, de a hollandoknál vezetőségváltás volt, így az 1+4 éves szerződés első éve után nem lépett életbe a hosszabbítás. Sajnos, egyelőre nincs szó róla, hogy Budapesten akadémiája legyen a csapatnak. Viszont ha valakit beajánlok a Feyenoordnál, akkor őt megnézik, legutóbb Dudás Ádámnak volt erre lehetősége, de a szerződés végül nem jött össze.

Forrás: MTI
A Gyirmót a kilencedik csapata edzőként, 2004-ben a Diósgyőrt irányította

- A Feyenoord előtt Tatabányán játszott, ezer szállal oda kötődik, a múlt szombaton pedig mostani csapatával, a Gyirmóttal 4-0-ra győztek ellene. Milyen érzés volt?
- Úgy készültem, mint bármely másik meccsre, játszottam én már a Tatabánya ellen más csapattal is. Mint minden meccsen, most is győzni akartunk, s bár ez nem mindig sikerül, ha úgy mész oda, hogy jó az iksz, akkor biztosan kikapsz.

- Csapata ismét vezeti az NB II-t, kész lenne a Gyirmót az első osztályra?
- Nagyon nehéz megmondani, hogy mire lenne képes, de nem lenne pofozógép. Ami biztos, minden feltétel adott az élvonalhoz.

- A tatabányai meccs után azt mondta: "Ezt a győzelmet Kiprich Dánielnek ajánlja a csapat."
- Igen, hiszen nem lehetett ott a mostani mérkőzésen, és éppen Tatabányán tiltották el.

- Kétmondatos nyilatkozatát úgy folytatta, hogy "ez a stadion mindig is a szívem csücske marad, de nagytakarításra - egy más forrás szerint féregirtásra - lenne szükség". Melyiket mondta?
- A másodikat mondtam, amit mindenki úgy értelmezhet, ahogyan akar.

- Beszélt-e a tatabányai játékosokkal, klubvezetőkkel, akik miatt egy évre eltiltották a bundázással gyanúsított fiát?
- A klubvezetőkkel igen, de azokkal nem, akik ezt meglépték, nem hiszem, hogy lenne azóta bármi beszélnivalóm velük. De félreértés ne essék, a csapattal, a játékosokkal semmi gondom nincsen.

- Hogyan viseli a fia az eltiltást, visszatér jövőre? Tartani kell benne a lelket?
- Igen, mert neki az élete volt a futball, de ahogy ismerem, nem fogja feladni, csak azért is folytatni fogja.

- Van már eredménye a fia "nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségének alapos gyanúja" miatti feljelentésnek?
- Most nem erre várunk, hanem a rendőrségi feljelentés eredményére, a két srácot már meghallgatták, most Danin lesz a sor. Ezt a feljelentést az MLSZ tette, s én biztos vagyok abban, hogy számunkra pozitív eredménye lesz, mert egy hülyeség ez az egész.

- A játékosok miért vallottak Dániel ellen, ha ön úgy gondolja, biztosan ártatlan?
- Nem voltam ott, nem tudom, mi történt, de elképzelhetetlen, hogy három 20 éves játékos próbálna leboltolni egy meccset. A régi öregek is felhívtak, hogy ez egy mekkora ökörség. Más nem jöhet ki, csak az, hogy nem történt semmi.

- Ezek után elképzelhetőnek tartja, hogy valaha még visszatér Tatabányára?
- Azt sem mondom, hogy igen, és azt sem, hogy nem. Bármi megtörténhet.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=eMJEvyiSLTwL7RWQ


Kiprichet imádták a Feyenoordban


- Mennyire nehéz a Kiprich névvel fociznia a két fiának?
- Voltak kisebb problémák, de mentálisan jók, nem igazán tudják őket befolyásolni. A kisebbiknek volt gondja, kicsit érzékenyebb, volt, hogy beszólogattak neki, talán kicsit meg is tört akkor, de ha ezt nem bírják el, akkor nem lehet belőlük labdarúgó. De szerintem elbírják.

- Ön milyen volt az ő korukban? Egyszer az apjuk nyomdokaiba léphetnek?
- Természetesen mindenki elfogult a gyerekeivel szemben, de én úgy gondolom, másmilyen a két fiam. Szerintem a kisebbikből jó játékos lehet, már most korosztályos válogatott, de a nagyobbik is jó lehet, kérdés, hogy miképp tér majd vissza, mennyire viseli meg az eltiltás. Ő már bizonyított az NB II-ben, gólt lőtt, bajnok lett.

- Hogyan lettek focisták, unszolni kellett őket, vagy maguktól is odataláltak a pályára?
- Egy szóval sem mondtam nekik, hogy focizzanak. Jártak az edzéseimre, Dani Hollandiában jó barátja volt Henrik Larssonnak.

- Dávid csúnya sérülése után nem gondolt arra, hogy mégis jobb lenne, ha mást csinálnának a fiúk?
- Ez benne van a fociban. Lementünk az édesanyámhoz, aki azt mondta, miért nem hagyatjuk vele abba a játékot, mire én: "De hát, anyu, hányszor feküdtem én is itthon sérülések miatt?"

- Ön szerint durvább a mai foci?
- Régen durvább volt, hiszen lehetett hátulról becsúszni, igaz, az iram jóval nagyobb lett.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Hetven válogatott meccsén huszonnyolc gólt szerzett

- Mit gondol a magyar foci utóbbi huszonnégy évéről?
- Ha visszaemlékszem, már 1986 után elkezdtek arról beszélni, hogy az utánpótlást helyre kellene tenni. Ez végül az elmúlt öt-hat évben sikerült is, rendszerbe szedték, komoly képzés van, s ennek az eredménye az U20-as vb-bronzérem, illetve az, ahogyan Egervári Sándor beépíti a fiatalokat a felnőttválogatottba.

- Mit szól a Koeman-Egervári és a Kisteleki-Csányi cseréhez?
- Mindenki ismeri Csányi Sándort, nagy tekintélynek örvend az országban, és hallgatnak rá. Szerintem jót fog tenni a magyar futballnak, hogy ő lett az MLSZ elnöke. Külföldi kapitánnyal még sohasem értünk el eredményt, Sanyi pedig nagyon jó választás volt szerintem a kapitányi székbe. Egy magyar edző jobban ismeri a magyar játékosokat és a mentalitást, mint aki külföldről érkezett.

A Huszti-levélből ön milyen tanulságokat vont le?
- Nekem már az is meglepetés volt, hogy egy játékos ilyen levelet ír. Ettől függetlenül jó futballistának tartom. Nem tudjuk, mi állhat a háttérben, talán valaki felpiszkálta.

- Az utolsó sikeres válogatott meghatározó tagja volt, nem gondolja-e, hogy komolyabb feladatot is kaphatna?
- Én úgy gondolom, hogy komoly feladatot kaptam. Egyszer megnyertük az NB II-t, egyszer kevéssel lecsúsztunk az első helyről, s bár idén nem lehet mondani, hogy biztosan mi leszünk a bajnokok, de jelenleg vezetünk. Komoly feladatnak tartom, hogy a feljutásért küzdök egy olyan csapattal, ahol magasak a célkitűzések, ahol nem a 8-12. hely elérése a cél.