Vágólapra másolva!
Hétfő éjszaka elpusztult az idei focivébé egyik legnagyobb sztárja, a mérkőzések végeredményét hibátlanul megjósló oberhauseni polip. Egyelőre nem tudni, hol helyezik végső nyugalomra a népszerű fejlábút.

Paul, a németországi állatkert lakója a német válogatott minden mérkőzésének végeredményét helyesen tippelte meg a nyári vébén. Miután Özilék a torna a végén bronzmeccset játszottak, a pszichopolip külön jósolt a döntőre is, ahol spanyol győzelmet várt, helyesen.

A Sea Life Akvárium munkatársai kedden jelentették be Paul halálhírét. Mivel a hozzá hasonló méretű polipok ideális körülmények közt sem élnek tovább három évnél, az oberhauseni jós végzete sem nevezhető váratlannak.

Az angliai születésű jószág már az Euro2008-on is tippelt, akkor nyolcvan százalékos hatékonysággal találta el a német válogatott mérkőzéseinek eredményeit. Világhírnévre azonban idén nyáron tett szert, miután a BBC közölte: a hazája minden csoportmeccsét - így a szerbek elleni vereséget is - hibátlanul megtippelő jószág Anglia bukását jelezte a két ország nyolcaddöntője előtt.

Németország 4-1-re verte Lampardékat, innen pedig már csak felfelé ívelt a nyolclábú csillaga: végül a németek minden eredményét, plusz a spanyol-holland döntő győztesét is helyesen nevezte meg, azaz összesen 8/8-as mérleggel zárta a tornát. A polip az akváriumába tett két, zászlóval ellátott dobozból választotta ki az egyik kagylót, így tippelte meg a győztest.

Azért nem örült mindenki felhőtlenül Paul sikerének, argentin és uruguayi szurkolóktól halálos fenyegetéseket kapott, később az iráni elnök is bírálta.

Az állat maga azonban a háttérbe húzódott, bár felmerült, hogy csatlakozik a 2018-as angol vb-pályázat kampányához.

Paul tevékenysége nem korlátozódott a szórakoztatóiparra, jelentős gazdasági következménnyel is járt: a William Hill angol bukmékeriroda becslése szerint összesen fél millió font (170 millió forint) kárt okozott a fogadócégeknek.


Munkában a pszichopolip a döntő előtt

Szinte evidens, hogy a fejlábú spanyol válogatott mezt és vb-trófeát is kapott, ennél azonban vélhetően többet jelentett számára a döntő egyetlen gólját jegyző Andrés Iniesta köszönetnyilvánítása.

Harc indult a tetemért

"Paul lázba hozta a világot, sikere talán nagyobb eseménynek számított, mint maga a világbajnokság. Természetesen megszerettük őt, nagyon fog hiányozni" - mondta Stefan Porwoll, a Sea Life menedzsere. A polip testét jelenleg hűtve tartják, amíg eldöntik, milyen módon adják meg számára a végső tisztességet. Lehetséges, hogy kisebb temetést rendeznek neki, és síremléket emelnek az emlékére. Porwoll szerint "furcsának tűnhet, hogy egy tengeri élőlényért teszünk ilyet, de rövid élete alatt Paul olyan népszerűségre tett szert, hogy ez tűnik a leghelyesebbnek."

Carballino spanyol kisváros, amelynek polgármestere a nyáron személyesen avatta díszpolgárrá Pault Németországban, szeretné megkapni a kimúlt tengeri állatot, hogy tetemét egy tervezett focimúzeumban állítsa ki. Mint egy önkormányzati szóvivő közölte, a városvezetés hivatalos levélben már kérte is az oberhauseni akváriumtól a jóspolip átadását.

(MTI)