Vágólapra másolva!
1976-ben ezen a napon játszotta első argentin bajnoki mérkőzését Diego Armando Maradona. A későbbi világklasszis labdarúgó akkor az Argentinos Juniors ifjúsági együttesében játszott, onnan hívta fel a klub első csapatának mestere a Talleres Córdoba elleni mérkőzés előtt. Az Argentinos nem csillogott az idő tájt, a piros-fehér klub az előző évben a Metropolitano bajnokságban a 20 csapat közül csak a 19. helyen végzett, így a találkozónak a vendég córdobaiak voltak az esélyesei, akik abban a bajnoki szakaszban végül megnyerték a csoportjukat.

A kis Diego mindössze 15 éves 11 hónapos és 13 napos volt, így nem kis meglepetést okozott, amikor edzője a szünetben szólt neki, hogy a második félidőben pályára léphet. Másfelől akik ismerték, látták már a labdával, azok nem csodálkoztak.

José Néstor Pekerman, az argentin válogatott későbbi szövetségi kapitánya 1970-től öt éven keresztül az Argentinosban futballozott, ő mesélte: "Amikor az Argentinosban játszottam, és feltűnt Diego Maradona, a klubnál mindannyian tudtuk, hogy egy csoda születésének leszünk tanúi. Mi, az első osztályú labdarúgók mindig egy kicsit hamarabb befejeztük az edzésünket, és siettünk az ifik tréningjére, hogy láthassuk Diegót játszani. Azt hiszem, ez a példa mindent elmond a tehetségről."

Ott volt a mérkőzésen a legnagyobb argentin sportmagazin, az El Gráfico főszerkesztője Héctor Vega Onesime is, aki szintén elragadtatva írt Diegóról: "Rettentően nehéz körülmények között játszottak a csapatok, jobbára csak a védekezéssel törődtek. Maradona lendületet vitt a játékba, rendkívül gyors és dinamikus volt, látszott rajta, hogy még rendkívül sokra viszi."


Onesime tudósításában kiemelte a pálya rossz talaját, Maino játékvezető jó ténykedését, valamint a 45 percet játszott Maradonának hetes osztályzatot adott.

Argentinos Juniors - Talleres Córdoba 0-1 (0-1)
Buenos Aires, Argentinos-stadion, 7737 néző
vezette: Maino
Argentinos Juniors: Munutti - Pellerano, Minutti, Roma, Giacobetti (Maradona, 46.), Gette, López, Di Donato, C. Álvarez, Fren, Hallar.
Talleres Córdoba: Quiroga - Galván, Avellaneda, Ocano, Luduena, Oviedo, Boccanelli, Cabrera, Bravo (Binello), Valencia, Chierini.
gól: Luduena (27.).

www.global-soccer.eu