Vágólapra másolva!
Nem sokat ünnepelték Rudolf Gergely első olasz bajnoki gólját a Genoánál, a válogatott csatára ennek ellenére úgy érzi, tökéletesen beilleszkedett új csapatába, ahol elsősorban a védekezésben és taktikában van még tanulnivalója. Szerinte a hollandok elleni meccsen derül majd ki, van-e esély arra, hogy a magyar csapat kijusson az Európa-bajnokságra. 

- Milyenek voltak a reakciók az első olasz bajnoki gólja után?
- Mivel kikaptunk, különösebben nagy ünnepséget nem csaptunk. Bár mindenki gratulált nekem, a vereség miatt én sem voltam túl boldog, annak azért örültem, hogy jól ment a játék.

- Gianpiero Gasperini edző azért mondott valamit a meccs után?
- A becserélésem előtt átbeszéltük a taktikát, a meccs után viszont csak a csapattal beszélt, velem külön nem. Kicsit sokan érkeztünk a nyáron, ezért akadozik a teljesítményünk, pontosabban a sok apróság, amin a győzelem múlik, még nem mindig áll össze. Azért bízom benne, hogy idővel minden a helyére kerül, mert a keretünk erős.

- Beilleszkedett már a csapatba?
- Bár van még mit tanulnom, a csapatba nagyon jól beilleszkedtem. Beszélem a nyelvet, mindenkivel tudok kommunikálni.

- Mit kell még tanulnia?
- Mindenben fejlődni szeretnék még, főleg taktikában és védekezésben. Arról van szó, hogy még nem rögzültek be eléggé az itt másképp működő taktikai elemek, amiket elméletben ugyan értek, de a pályán ezt szinte ösztönösen kell csinálni.

- Nyáron azt mondta, fél év kell, hogy biztos csapattag legyen. Tartja ezt?
- Tartom, de nem akarok elébe menni a dolgoknak. Vállalom a harcot a csapatba kerülésért, próbálok minden edzésen maximumot nyújtani. Ugyanakkor hosszabb távon szeretnék jó teljesítményt felmutatni, nem érzek olyasmit, hogy "na, most már kezdő kell hogy legyek". Jó úton haladok, ez a fontos, innentől kezdve pedig az edzőn múlik minden.

- Az utolsó három meccsen Palaciót váltotta a csapatban. Miben jobb az argentin, és miben ön?
- Más a játékunk, de nekem nem ő a vetélytársam. Elég nagy a konkurencia, nyolc csatára van a Genoának, és mindenki nagyon odateszi magát.

- Toni sarkazós gólpassza elég látványos volt, milyen a világbajnok csatárral együtt játszani?
- Sokat tanulhatok tőle, nagyon tudja, hogyan helyezkedjen, hova adja a labdát. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon könnyű vele játszani.

Rudolf első Serie A-s gólja 1:06-tól látható

- Szerdán a Grosseto ellen lesz kupameccsük. Beszéltek róla, hogy az olasz kupa presztízse nagyon alacsony, néhány éve például a Juventus ebben a sorozatban döntött negatív nézőcsúcsot, egymás után kétszer is?
- Volt szó erről, de eléggé csapatfüggő, hogy mennyire veszik komolyan a kupát. Nálunk ez ugyanolyan fontos, mert lehetőséget ad a kevesebbet játszóknak, hogy megmutassák magukat, ezenfelül az Európa Ligába is be lehet kerülni innen, tehát mi nem írjuk le a Coppa Italiát.

- A naptári év utolsó meccse lesz a Sampdoria-Genoa városi rangadó. Milyen viszonyban van Koman Vladimirral?
- Nagyon jóban vagyunk, örülök, hogy van egy magyar srác, akivel tarthatom itt a kapcsolatot. Néha összefutunk és rendszeresen beszélünk, főleg meccsek után. Nagyon pozitív srác, sokat tudunk segíteni egymásnak a pályán kívül - a pályán meg, remélem, megverjük őket decemberben.

- Régebben gyakran mondták a légiósok, hogy az edzés ugyanolyan, mint itthon, de a meccsek életre-halálra mennek. Valóban ez a fő különbség az itthoni és a kinti foci között?
- Ez abszolút nem igaz. Teljesen más itt kint, főleg a fizikális, a taktikai és a sebességbeli különbségeket tudnám kiemelni. Otthon a Lokival mi mindent elértünk, de azért itt már az alapozás is eléggé más volt.

- Két korábbi szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán és Csank János szerint is van esélyünk kijutni a 2012-es Európa-bajnokságra. Ön szerint összejöhet?
- Ha megverjük a hollandokat, akkor kijutunk (nevet). Viccen kívül: nem érdemes még erről beszélni, meccsről meccsre kell jól játszani. Viszont a hollandok elleni meccs valóban döntő lesz, bízom benne, hogy itthon meg tudjuk lepni őket. Már az eddigi eredményeink is szépek, három meccsen három gólt lőttem és egy gólpasszt adtam, ami válogatott szinten nem rossz. San Marino legyőzősét nem szabad túlértékelni, de önbizalmat szereztünk, és a szurkolókat is magunk mellé állítottuk, ami mindenképpen jó. Bár eredetileg a 2014-es vb-re jutást tűztük ki célul, de mindenki szeretne kijutni már az Eb-re, végül is, miért ne?

Fontos gól a moldávoknak

- Mit gondol, mitől lehet az, hogy míg korábban többször is egy 90. perc körül kapott góllal vesztett pontokat a válogatott, Helsinkiben éppen fordítva történt?
- Nehéz lenne megválaszolni, mert annyi minden közbeszólhat a futballban. Relatíve fiatal társaság vagyunk, akik nagyon szeretnék megmutatni, mire képesek, lehet, hogy ez változtatja meg a tendenciát.

- San Marino ellen csatárt, a finnek ellen inkább középpályást játszott, melyik fekszik jobban?
- Inkább a csatárposzt, de úgy érzem, a finnek ellen sem ment rosszul a játék.

- Szalai berobbanása után nem lesz kevesebb hely a csatárposzton?
- Szalaival nem jelentünk konkurenciát egymásnak, mert ő előretolt csatárék, én pedig árnyékék vagyok. Én csak örülök neki, ha van egy erős emberünk elöl, aki rúgja a gólokat.

- Miben más ez a válogatott, mint a Koeman-féle volt?
- Talán abban, hogy pályán és pályán kívül is nagyon jól segítjük egymást, jó az összhang. Nem lehet véletlen, hogy kétszer is (San Marino és Finnország ellen) a 90. perc után lőttünk gólt.