Vágólapra másolva!
Németh Krisztián és Szalai Ádám éveken keresztül egyaránt egy európai sztárklub tartalékjai között ontotta a gólokat, és amikor a Liverpool, illetve a Real Madrid nem tartott igényt rájuk, az sokat rontott a két csatár megítélésén. Pedig ennél a két egyesületnél a támadók számára szinte lehetetlen a felkerülés a tartalékok közül az első csapathoz, de a más poszton játszó liverpooli magyaroknak sem sikerült a felnőttcsapat közelébe férkőzniük.

2007 nyarán váratlan hírek rázták fel a magyar szurkolókat, hiszen két fiatal csatár is igazi sztárklubhoz igazolt. Szalai Ádámot a Real Madrid, Németh Krisztiánt a Liverpool vette meg, és bár mindketten csak a tartalékcsapathoz kerültek, megvolt a lehetősége annak, hogy előbb-utóbb akár a felnőttek között is bemutatkoznak, és hosszú távon megoldják a válogatott csatárgondjait. Utóbbi feltevés ma is érvényes lehet - Szalai az utolsó két meccsen négy gólt is szerzett a válogatottban -, de ma már egyikük sem futballozik akkori klubjánál, ahol egyszer sem adatott meg nekik, hogy tétmeccsen pályára lépjenek az első csapatban.

Ezzel azonban nem voltak egyedül, hiszen mind a Liverpool, mind a Real Madrid tartalékcsapata valóságos csatártemető az elmúlt évek gyakorlata alapján.

A holland tinisztár még Némethnél is rosszabbul járt

Pedig Németh Krisztián igazán mindent elkövetett, hogy felhívja magára Rafael Benítez figyelmét, rögtön az első mérkőzésén duplázott a Manchester City ellen, és a 2007-2008-as idényben kilenc gólt szerzett a tartalékcsapatban, amely megnyerte a bajnokságot. Ezzel elérte ugyan, hogy a következő idényre már kapott mezszámot a felnőttek között, szóhoz jutott néhány felkészülési meccsen is, aztán 2009 januárjában kölcsönadták a Blackpoolnak, ahol azonban rögtön az első (és utolsó) találkozóján súlyos sérülést szenvedett. Az AEK Athén következett, ahol rendszeresen játszott (12 mérkőzés, 3 gól), amikor éppen nem volt sérült, és idén nyáron az Olimpiakosz már a görögországi teljesítménye alapján vette meg.

A liverpooli tartalékcsapat támadói közül azonban még mindig Németh futotta be eddig a legnagyobb karriert. A 2008-as bajnokságot megnyert együttesben a magyar társa a csatársorban a holland Jordy Brouwer volt, akit a Liverpool szintén 2007 nyarán vett meg az Ajax Amsterdamtól. A Némethnél egy évvel idősebb játékost ugyancsak kölcsönadták 2009 januárjában, mégpedig a holland RKC Waalwijkhoz, ahol öt meccset játszott, majd visszatért Liverpoolba, de továbbra is csak a tartalékok közé - mivel már elmúlt 21 éves, a Premier League-be idén nem nevezhették be. Az angol Craig Lindfield viszont már nem a Liverpool futballistája: a rengeteg kölcsönadást (Notts County, Chester City, Bournemouth, Accrington Stanley) követően 2009 nyarán felbontották a szerződését. Ezután a Macclesfield Town igazolta le, jelenleg pedig az Accrington Stanley játékosa az angol harmadosztályban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ngog csak ritkán játszott a tartalékoknál

A 2008-as tartalékcsapatban a Franciaországban született, de marokkói Nabil el-Zsar is játszott csatárt. Ő több lehetőséget kapott Rafael Beníteztől, hiszen 2008 nyarán felkerült az első kerethez, és 20 meccsen szerepelt a Premier League-ben, miközben a marokkói nagyválogatottban is bemutatkozott. A Némethnél három évvel idősebb játékos 2009-ben meghosszabbította szerződését az Anfielden 2012-ig, de idén nyáron ő is Görögországba került: a PAOK Szaloniki vette kölcsön, opcióval a végleges megszerzésére.

Németh sorsával összefüggésben leggyakrabban a francia David Ngogot említik, aki ugyanúgy 1989-es születésű, de meg tudott kapaszkodni a Liverpool első csapatában. Van azonban egy nagy különbség közte és a magyar támadó között: Ngogot 2008 nyarán kifejezetten a felnőttkeretbe igazolták. A Paris Saint-Germaintől szerződtetett csatár rögtön első liverpooli szezonjában 14 mérkőzésen lépett pályára a Premier League-ben, és két gólt is szerzett, sőt, a Bajnokok Ligájában is betalált. Mostanra 40 angol élvonalbeli meccs és nyolc találat áll a neve mellett, és a jelenlegi idény elején, amikor Fernando Torres sérült volt, gyakorlatilag ő volt a liverpooliak egyetlen csatára.

Gulácsinak nap mint nap Gerrard lő kapura, de csak a harmadosztályban véd

Bár Németh már nem a klub játékosa, még mindig sok magyar futballista szerepel az FC Liverpoolban, köszönhetően elsősorban az MTK-hoz tartozó Sándor Károly Labdarúgó Akadémiával való szoros kapcsolatnak. Adorján Krisztián, Hajdu Ádám és Poór Patrik egyaránt a Liverpool U18-as csapatának a tagja. Közülük a támadó középpályás Adorján egy évig kölcsönben játszott Angliában, majd profi szerződést kapott, a többiek amolyan inas-szerződéssel rendelkeznek, ami a magyar amatőrszerződéshez hasonlítható. A szintén profi csatár, 20 éves Simon András tavaly a spanyol másodosztályú Córdobánál szerepelt kölcsönben, jelenleg a tartalékcsapatnak a tagja, míg Gulácsi Péter a felnőtt együttes harmadik számú kapusa, s pillanatnyilag a Tranmere Rovers kölcsönjátékosaként szerepel egy hónapig a harmadosztályú klubban.

Hiába azonban a sok magyar név, Kozma István óta egyetlen magyar futballista sem játszott felnőtt tétmérkőzést a Liverpoolban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felmerül a kérdés, ha egy magyarnak kevés esélye van a csapatba kerülésre, akkor egyáltalán profitálhat-e egy liverpooli szerződésből?

Az említett játékosokat liverpooli szerződéshez segítő menedzseriroda, a Careers Management Group társigazgatója, Kövesdi Viktor szerint, ha valakit egy olyan csapat hív, mint az Inter, a Real, a Barca vagy éppen a Liverpool, az jelent valamit, és egy ilyen ajánlatot vétek lenne a kukába dobni. "A kiszemelt játékosokat komolyan megnézik, most is kinn van az U18-as csapatnál három játékos, de az elmúlt időszakban kinn jártak öt-hatan Liverpoolban, ám őket nem marasztalták" - mondta az [origo]-nak a játékosmenedzser. "A kint zajló munka minőségéről nyugodtan meg lehet kérdezni szakértőket. A liverpooli magyarok olyan jellegű képzésben részesülnek, ami jót tesz a pályafutásuknak, kérdés, hogy ebből mikor, hogyan lehet továbblépni. Gulácsit például az a Xavi Valero edzette, aki most már az Interé, és a világ egyik legjobb szakemberének tartják."

A kiváló képzés ellenére mégsem jutott el még senki a nagycsapatig, és Gulácsi Péter is csak a harmadosztályban védhet, míg például Bogdán Ádámnak egy kisebb csapatban, a Boltonban sikerült kezdő Premier League-kapussá válni.

Kövesdi Viktor szerint azonban mindennek dacára jó választás a Liverpool: "Ha csak a kapusokat nézzük, elő lehetne keresni, hogy akik Angliában szerencsét próbáltak 16-17-18 évesen, most hol vannak. Kemenes Szabolcs a Charltonnál, Somodi Bence a Blackburnnél, Antal Botond a Watfordnál járt, ám ma már mindannyian itthon vannak, de ha egy még kisebb csapatot nézünk, Gróf Dávid sincs már ott a skót Hiberniannál. A kisebb csapatok szívesen leigazolják a játékosokat ingyen, ám amikor profi szerződést kellene nekik adni, inkább megköszönik a munkájukat. A nagy kluboknál sokkal körültekintőbben választanak játékosokat, és pénzt is kiadnak értük. Gulácsit pedig a fiatal kora ellenére kiemelkedő tehetségként kezelik, a harmadosztály legfiatalabb kapusaként 19 évesen már szerepelt felnőttmérkőzésen.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

S azért ne feledjük, hogy Péternek Torres és Gerrard lő kapura minden nap, most, hogy a Tranmere-nél van kölcsönben, hétfőtől csütörtökig így is a Liverpoollal készül. De sok minden múlik a szerencsén is, Bogdán Ádám - aki három évvel idősebb Gulácsinál - két-három évet várt arra, hogy lehetőséghez jusson, és lám, Jussi Jääskeläinen sérülésével és Ali al-Habszi kölcsönadásával megnyílt előtte az út" - érvelt Kövesdi.

Portillo eltűnt, Soldado és Negredo máshol villog

Szalai Ádám esetében már a Madridba igazolásakor sejteni lehetett, hogy nagyon nehéz dolga lesz, ha be akar kerülni a felnőttkeretbe. A közelmúltban ugyanis a Realnál több olyan ifjú tehetség is felbukkant, aki a tartalékok között ontotta a gólokat, mégsem tudta tartósan beverekedni magát a nagycsapatba.

A szurkolók például nagyon sokat vártak Javier Portillótól, aki a különböző korosztályos csapatokban összesen 150 gólig jutott, és ezzel megdöntötte Raúl rekordját. 2002-ben profi szerződést kapott, és első szezonjában tíz bajnokin öt gólt ért el (ráadásul a BL-ben a Borussia Dortmund elleni csoportmeccsen továbbjutást érő találatot szerzett), de a következő idényben is csak elvétve kapott lehetőséget. Ezután előbb a Fiorentinának, majd az FC Brugesnek adták kölcsön, majd 2006 nyarán felbontották a szerződését, és ingyen elengedték, pedig a szerződésében 35 millió eurós kivásárlási záradék szerepelt. Portillónak volt még egy viszonylag eredményes szezonja a Gimnástic Tarragonában, ami után az Osasuna igazolta le, de Pamplonában nem ment neki a játék, jelenleg pedig az újonc Hércules harmadik számú támadója - igaz, Nelson Haedo-Valdez és David Trézéguet mögött.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A karrierjét szintén a Realban kezdő, és a tartalékcsapatban kifejezetten eredményes Roberto Soldado és Álvaro Negredo valamivel jobban járt, de az ő pályafutásuk se a madridiaknál teljesedett ki. Soldado a 2005-2006-os idényben 19 gólig jutott a Real B csapatában, amivel második lett a Segunda División góllövőlistáján. Fel is került az első kerethez, ahol azonban csak csere volt, bár tizenegy meccsen is lőtt két gólt. Kölcsönadták az Osasunának, ahol 11 gólt szerzett, ám hiába került vissza a Realhoz, Madridban továbbra sem kapott lehetőséget, így 2008 nyarán eladták a Getafénak. Itt két idény alatt 29 gólt hozott össze, aminek köszönhetően idén nyáron a Valencia tízmillió eurót fizetett érte - neki kellene pótolnia David Villát.

Negredo egy évvel Soldadót követően 18 gólt ért el a Real Madrid B-ben, de ő már odáig sem jutott el, hogy tétmeccsen pályára lépjen a klubban. 2007-ben eladták az Almeríának, ahol két idény alatt 32 gólt szerzett, mire a Real érvényesítette visszavásárlási opcióját, és ötmillió euróért visszaigazolta, hogy szinte azonnal tovább is passzolja a Sevillának tizenötért. A legutóbbi szezonban Negredo 12 gólig jutott, és meghívót kapott a válogatottba is, de a dél-afrikai vébére már nem vitte őt ki Vicente del Bosque.

A Realnak Szalai csatártársai sem kellettek

Szalai 2007 nyarán a VfB Stuttgart ifjúsági csapatából szerződött Madridba félmillió euróért. Első idényében még csak négyszer volt eredményes az időközben Real Madrid Castillának átkeresztelt tartalékcsapatban, a spanyol harmadosztályban. Abban az időben az első számú támadónak José Callejón számított, aki a 2007-2008-as szezonban 21 találattal gólkirály volt a Segunda B-ben. A klub azonban így sem tartott rá igényt, inkább 1,2 millió euróért eladta az Espanyolnak, ahol a támadó gyakorlatilag fél év alatt alapember lett. Jelenleg 66 élvonalbeli bajnoki és öt gól áll a neve mellett.

Callejón eladását követően Szalai Alberto Buenóval alkotta a Real Madrid Castilla támadósorát, és a 2008-2009-es szezonban mind a ketten 16-16 gólig jutottak. A Szalainál négy hónappal fiatalabb Bueno az idény közben három bajnokin a nagycsapatban is pályára léphetett, de ez korántsem jelentette azt, hogy Madridban hosszú távon számítanak rá. Már 2009 nyarán eladták a Valladolidnak, mégpedig hárommillió euróért, de a csatár nem váltotta meg a világot: az előző szezonban csupán egyszer volt eredményes, klubja pedig kiesett a legjobbak közül. A nyáron aztán kölcsönadták a Derby Countynak, így jelenleg az angol másodosztályban futballozik, pedig 2006-ban ő volt az U19-es Európa-bajnokság gólkirálya.