Vágólapra másolva!
Kevés olyan válogatott van Európában, amely ellen Magyarország szuperfavoritnak nevezhető, de San Marino mindenképpen ezek közé tartozik. A miniállam együttese története során mindössze egyetlen mérkőzést nyert, további három alkalommal játszott döntetlent - a többi meccsét elveszítette, nem ritkán nagy gólkülönbséggel.

San Marino Olaszország belsejében található, így aztán nem meglepő, hogy a világ egyik legkisebb országában is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág. A helyi szövetséget már 1931-ben megalapították - ugyan az országos kupáért már 1937-től versenyeztek a csapatok, de az első bajnokságot csak az 1985-86-os szezonban írták ki.

San Marinónak válogatottja sem volt, ugyanakkor a szövetség 1960-ban létrehozott egy klubot annak érdekében, hogy legalább egy professzionális csapat legyen az országban. Az SS Serenissima néven alakult egyesület manapság San Marino Calcio néven fut, és az olasz bajnoki rendszerben szerepel - jelenleg a Seconda Divisionában, azaz a negyedik vonalban.

Legjobb eredményét a 2004-2005-ös idényben érte el, amikor egészen a harmadosztályig, azaz a Serie C1-ig jutott - jellemző azonban, hogy a klubnál csak elvétve játszik San Marinó-i futballista: a jelenleg keretből csupán Matteo Vitaoli tagja a nemzeti tizenegynek. A többi játékos mind olasz, akárcsak a tréner, aki nem más, mint az AC Milan egykori kiválósága, Alberigo Evani.

BEK- és KEK-győztesük is volt

Ami a nemzeti csapatot illeti, első alkalommal 1986-ban lépett pályára, mégpedig a kanadai olimpiai válogatott ellen - ám ez a találkozó még nem számított hivatalosnak, mint ahogyan az 1987-es Mediterrán Játékokon vívott három összecsapás sem. A szövetség egy évvel később lett az UEFA, illetve a FIFA tagja, a válogatott elsőként az 1992-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában indult.

Ötgólos magyar diadal idegenben 2003-ból:


Első mérkőzését Románia ellen játszotta, és hazai pályán 4-0-s vereséget szenvedett. Ezen a találkozón ott volt a gárdában az a Massimo Bonini, aki minden idők legjobb San Marinó-i futballistája. A védekező középpályás 1981 és 1988 között 296 mérkőzésen lépett pályára a Juventus színeiben, és a torinóiakkal három bajnokságot, BEK-et, KEK-et, Európai Szuper- és Világkupát nyert. Fiatalon kilencszer szerepelt az olasz U21-es válogatottban, ám az A-csapatban már nem mutatkozhatott be - hiszen San Marino állampolgára volt.

Bonini 19 alkalommal húzta fel San Marino válogatottjának mezét, utoljára 1995-ben - két évvel azután, hogy klubszinten befejezte a játékot a Bolognánál. Nemzeti színekben nem érte sok sikerélmény, hiszen csak egyszer fordult elő, hogy csapata nem kapott ki: 1993 márciusában a Törökország elleni vb-selejtezőn (0-0).

A helyzet később sem változott, hiszen ezen kívül csak három olyan mérkőzés volt, amely nem vereséggel végződött San Marino számára. Ezek közül csak egy volt tétmeccs: 2001 áprilisában, a miniállam 1-1-es döntetlent ért el idegenben a lettek ellen. A másik két összecsapásban közös, hogy az ellenfél Liechtenstein volt: 2003 augusztusában Vaduzban 2-2-es döntetlen született (ez San Marino történetének egyetlen mérkőzése, ahol a csapat egynél több gólt ért el), 2004 áprilisában pedig ünnepelhették a történelmi első (és egyetlen) győzelmet.

Gera-tripla Újpesten 2002 őszén:


A vb-selejtezők leggyorsabb gólja

A Liechtenstein elleni győztes gólt Andy Selva szerezte, aki a válogatott történelmének legeredményesebb játékosa. A római születésű csatár 48 mérkőzésen nyolc gólt lőtt - San Marino nemzeti csapata fennállása során összesen 14 találatot szerzett. Selva karrierje során sohasem futballozott az olasz harmadosztálynál magasabb szinten, de a Serie C1-ben kifejezetten gólerősen játszott, a 2007-2008-as idényben a Sassuolo színeiben 15 találattal gólkirály volt a harmadik vonalban. Jelenleg a Hellas Verona futballistája, azonban a Puskás Ferenc-stadionban nem láthatjuk, mivel sérülés miatt nem utazott el Budapestre.

Így aztán a jelenlegi keretben mindössze három olyan futballista van, aki valaha eredményes volt a válogatottban - San Marino számára általában nem a pontszerzés, hanem már a gól is hatalmas sikernek számít. Az ország futballjának egyik legemlékezetesebb eseménye is egy gól volt, amit 1993-ban az Anglia elleni mérkőzésen szerzett Davide Gualtieri: a támadó a kezdő sípszó után 8,3 másodperccel volt eredményes, ami az európai vb-selejtezők történetének leggyorsabb találata. A mérkőzést Anglia végül 7-1-re nyerte meg, de ez gyakorlatilag senkit sem érdekelt, főleg, hogy angolok az eredmény ellenére sem jutottak ki az 1994-es vébére.

Gualtieri villámgyors gólja:


Testvérekben nincs hiány

Ami a legutóbbi eredményeket illeti, a legutóbbi két kvalifikációs sorozatban San Marinónak becsúszott néhány, a korábbinál is súlyosabb vereség - de játszott néhány szoros mérkőzést is. A 2008-as Eb-selejtezők során Németország 13 gólt rúgott a miniállam csapatának, a legutóbbi vébé kvalifikációs sorozatában pedig Lengyelországtól kapott tízet a gárda.

Szlovákiától viszont csak 3-1-re kapott ki, korábban pedig Wales, Ciprus és Írország is csak egy góllal tudta megverni San Marinót: az írek például egy hosszabbításban szerzett találattal nyertek 2-1-re. Az aktuális Eb-selejtezőben Hollandiától 5-0-ra, Svédországtól pedig 6-0-ra kapott ki a csapat - pedig utóbbi meccsen már az első félidő közepétől emberelőnybe játszott. Más kérdés, hogy a hat gólból kettő is öngól volt, és mindkettőt a Simoncini testvérek hozták össze: a kapus Aldo és a hátvéd Davide is a saját kapuját vette be.

Az ikrek öngóljai a svédek ellen:


Utóbbi most nincs ott a keretben, de testvérpárban így sincsen hiány, hiszen a Puskás-stadionban Fabio és Matteo Vitaoli is pályára léphet. A három Marani fivérből viszont csak Manuel van itt Budapesten, pedig korábban Michele és Mauro is bemutatkozott már a nemzeti csapatban.

A San Marinó-i keret:

Michele Ceccolikapus1973. december 4SP Libertas3-
Aldo Simoncinikapus1986. augusztus 30.AC Bellaria Igea Marina16-
Nicola Albanihátvéd1981. április 15.SS Murata371
Simone Bacciocchihátvéd1977. január 22.AC Juvenes-Dogana48-
Giacomo Benedettinihátvéd1982. október 7.FC Tre Fiori2-
Michele Cervellinihátvéd1988. április 14.AC Juvenes-Dogana2-
Alessandro della Vallehátvéd1982. június 8.Sanvitese ACD21-
Fabio Vitaiolihátvéd1984. április 5.Sammaurese AC5-
Damiano Vannuccihátvéd1977. július 30.AC Juvenes-Dogana53-
Matteo Andreiniközéppályás1981. október 10.FC Tre Fiori21-
Fabio Bolliniközéppályás1983. szeptember 19.SP La Fiorita3-
Matteo Bugliközéppályás1983. március 10.ASD Novasecchiano17-
Maicol Berrettiközéppályás1989. május 1.SS Pennarossa9-
Carlo Valentiniközéppályás1982. március 15.Sammaurese AC34-
Matteo Vitaioliközéppályás1989. október 27.San Marino Calcio8-
Nicola Ciaccicsatár1982. július 7.SS Pennarossa101
Manuel Maranicsatár1984. július 7.ASD Riccione211
Paolo Montagnacsatár1976. május 28.SS Cosmos40-


Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza

www.global-soccer.eu