Vágólapra másolva!

A spórolás és a kölcsönadás volt a kulcsszó az átigazolási időszakban

Az átigazolási időszak utolsó napjára is jutott néhány sztárigazolás, és idén nyáron sem maradtak el a drága transzferek, összességében véve azonban elmondható, hogy a klubok egyre óvatosabban mozognak a játékospiacon. Kivételek persze mindig vannak, a Manchester Citynél vagy Oroszországban könnyű szívvel költekeztek, de BL-győztes Internazionale 44 millió eurós plusszal zárt.

Régen volt ennyire aktív az átigazolási időszak utolsó napján a játékospiac, mint idén. Az elmúlt években nem nagyon köttettek nagy üzletek az utolsó pillanatban, a sztárklubok már korábban befejezték az erősítést, ám idén augusztus 31-én is történt néhány sztárigazolás.

Ez persze nem véletlen, hiszen a korábbi évek trendjének megfelelően a klubok igyekeztek spórolni, és ennek megfelelően az utolsó pillanatig kivárni annak érdekében, hogy csökkentsék a vételárat.

Kölcsönadás és bércsökkentés volt a kulcsszó

Ez persze nem mindig sikerült, de összességében elmondható, hogy egy-két kivételtől eltekintve az egyesületek kétszer is meggondolták, hogy mennyi pénzt adjanak ki a kiszemelt játékosért, így aztán az idei nyár jelszava a kölcsönadás volt. Míg korábban a kölcsönszerződések általában a fiatalabb, feltörekvő játékosokra korlátozódtak, akiket azért passzoltak le egy gyengébb csapathoz, hogy ott játéklehetőséghez jussanak, addig manapság kifejezetten gyakori, hogy sztárok, nemzetközileg elismert labdarúgók váltanak így csapatot.

Idén nyáron kölcsönjátékos lett például Zlatan Ibrahimovicból és Alberto Aquilaniból is, akiket pedig tavaly nyáron jelentős összegért vettek meg. A klasszisok kölcsönadása egyértelműen gazdasági okokkal magyarázható: klubjuknál nem tartanak rájuk igényt, viszont végleg nem tudják eladni őket annyiért, amennyit szeretnének kapni érte, miközben csillagászati fizetésüket kispadosként is fizetni kellene.

A kölcsönadás mellett egyébként is a költségcsökkentés volt a másik kulcsszó a nyáron: sztárklubok egész sora igyekezett megválni azoktól a játékosaiktól, akik már kevésbé vannak a csapat hasznára, ugyanakkor egykoron olyan szerződést kötöttek velük, ami alapján alaposan megnövelik a bérköltségeket. Az FC Barcelona inkább ingyen elengedte Rafael Márquezt és Thierry Henryt, az AC Milan Kaha Kaladzét, a Juventus David Trezeguet-t és Jonathan Zebinát, csak hogy megszabadulhassanak a fizetésük jelentette tehertől.

Már a sztárklubok is spórolnak

Persze azért akadt jelentős pénzmozgás is a nyáron, azonban jellemző, hogy a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásának döntősei, a Bayern München és az Internazionale mennyire passzívak voltak. A bajorok egyetlen eurót sem költöttek, az új szerzeményeik mind kölcsönből visszatért játékosok, és az Inter sem erőltette meg magát. A milánóiak két olyan focistáért fizettek, akiknek játékjoga részben már az övék volt, miközben jelentős bevételre tettek szert eladásból - és így 44 millió eurós plusszal zárták az átigazolási időszakot.

Ennél nagyobb nyereséget csak a Valencia könyvelhetett el: a spanyol klub katasztrofális anyagi helyzete miatt kénytelen volt két legnagyobb klasszisát, David Villát és David Silvát is eladni. Összesen tucatnyi egyesület generált az átigazolásokkal minimum 10 milliós nyereséget: jellemzően középcsapatokról van szó, de ott van közöttük a 2009-es francia bajnok, a Girondins Bordeaux is, amely legjobbját, Yoann Gourcuffot adta el.

Akiknek nyereséges volt a nyár

Valencia26,383,557,2
Internazionale8,853,244,4
Udinese7,432,024,6
OGC Nice1,423,021,6
Getafe2,521,018,5
Toulouse0,016,316,3
Hoffenheim 10,725,314,5
Aston Villa9,723,814,1
AZ Alkmaar0,013,513,5
Girondins Bordeaux9,022,013,0
Deportivo0,012,012,0
Celtic9,621,311,7
Villarreal2,512,810,3
Montpellier3,814,010,2


A klub neve után a nyári transzferekből származó kiadás, bevétel, majd a nyereség olvasható millió euróban.

A Citynél nem számított a pénz

Ami a legtöbbet költő klubokat illeti, a várakozásnak megfelelően a Manchester City vitte a prímet, amely úgy termelt több, mint 109 millió eurós veszteséget, hogy az ötödik legnagyobb bevételre tett szert eladásból. Hiába adtak azonban túl a manchesteriek több, mint 36 millióért labdarúgókon, ha emellett 145 milliónál is többet költöttek.

A nyár öt legdrágább átigazolása közül négyet a City hajtott végre, azonban az első helyet elvitte az FC Barcelona, amely 40 milliót adott ki David Villáért. A katalánok a nyáron 26,5 milliót buktak, mivel nem csak vettek, hanem el is adtak focistákat, ellentétben a Real Madriddal, amely három futballistát is ingyen engedett el, viszont 81 millióért erősített - felzárkózva a második helyre a Manchester City mögé a veszteséglistán.

Forrás: AFP
Villa (jobbra) volt a nyár legdrágább igazolása

Ez a pozíció még akkor is megmarad, ha hivatalossá válik, hogy Rafael van der Vaartot megvette a Tottenham Hotspur 11 millió euróért: a transzfert az utolsó pillanatban hajtották végre, és az angol szövetség még nem igazolta vissza, hogy minden papír rendben van-e.

Akik inkább költöttek, mint eladtak

Manchester City145,436,2109,7
Real Madrid81,00,081,0
Zenit Szankt-Petyerszburg43,00,942,1
Szpartak Moszkva34,00,933,1
Rubin Kazany43,114,029,1
FC Barcelona71,545,026,5
Olympique Lyon28,04,623,4
Olympique Marseille37,515,621,9
Chelsea38,016,521,5
Sahtar Doneck28,07,021,0
Fiorentina22,41,520,9


A klub neve után a nyári transzferekből származó kiadás, bevétel, majd a veszteség olvasható millió euróban.

Oroszországban megnyíltak a bankszámlák

A Real Madrid és a Barcelona közé viszont három orosz klub is befurakodott, ami jól mutatja, hogy a nyugat-európai sztárklubokra egyre jobban jellemző spórolási hullám az orosz élcsapatokat még nem érte el. A Zenit Szankt-Petyerszburg, a Szpartak Moszkva és a Rubin Kazany nem sajnálta a pénzt, és gyakorlatilag egyáltalán nem generáltak bevételt eladásból, kivéve a Rubint - amely éppen a Zenitnek adta el csatárát, Alekszandr Buharovot 12 millióért.

A CSZKA Moszkva is csak azért lóg ki a sorból, mert a Juventus megvette szerb szélsőjét, Milos Krasicsot 15 millió euróért. A torinóiak egyébként is kifejezetten sokat költöttek, gyakorlatilag teljesen újjáépítették csapatukat, ám mivel el is adtak néhány játékost, így a veszteséget 20 millió euró alatt tartották.

Egy kimutatás szerint három éve nem költöttek az európai élklubok olyan kevés pénzt futballisták szerződtetésére, mint az idén. A Deloitte könyvvizsgáló cég szerdán közzé tett összesítése alapján a legmódosabbaknak tartott angol egyesületek 350 millió fontot (424 millió euró) fordítottak új szerzeményekre, ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyi adatokhoz képest, és 2007 óta a legalacsonyabb összeg. A spanyol, olasz, német és francia élvonalban 2009-hez viszonyítva 25-40 százalékkal esett vissza a játékosvásárlásokra költött pénz. Az olasz Serie A-ban 315, a spanyol Primera Divisiónban pedig 291 millió euróba kerültek az újoncok.




És ami nem jött össze

A korábbi évekhez képest jelentős változás volt az átigazolási időszakban, hogy a nyár elején mindenki által biztosnak vett transzferek közül több is elmaradt. A Real Madrid nem tudta megszerezni Maicont az Internazionalétól, mint ahogyan Francesc Fabregas is maradt az Arsenalban, hiába csábította a Barcelona. Pedig mind a két spanyol egyesület jelentős nyomást gyakorolt mind a focistára, mind pedig a másik klubra, és korábban ez a taktika (főleg a Real Madrid esetében, gondoljunk csak Ronaldóra, Cristiano Ronaldóra vagy Kakára) rendre bevált. Ezúttal azonban hiába volt az üzengetés az újságokon keresztül, a módszer nem hatott - a menedzserek legnagyobb bánatára.

Forrás: AFP
Fabregast (piros mezben) sokáig fűzte a Barcelona, végül maradt Londonban

A két fenti transzfernek egyébként valóban volt realitása, azonban az átigazolási pletykák idén nyáron minden korábbinál nevetségesebb méreteket öltöttek. Gyakorlatilag mindenkit mindenkivel kapcsolatba hoztak - a Milan egyik szurkolói fórumán valaki nem volt rest, és összeszámolta, hogy csapatát kikkel hoztak szóba. Összesen 143 labdarúgót számlált össze, miközben a milánóiak végül összesen nyolc új szerzeménnyel erősödtek.

Az állítólagos kiszemeltek között akadtak olyan játékosok is, akiknek a leigazolása reálisan fel sem merülhetett volna (kinek juthatott eszébe például Cristiano Ronaldo?), és ez azért kissé rávilágít arra, hogy az átigazolási időszakban rengeteg hírt egyáltalán nem szabad komolyan venni.

www.global-soccer.eu