Vágólapra másolva!
Az UEFA vizsgálja, hogy a Debrecen labdarúgócsapata a bolgár Liteksz Lovecs elleni csütörtöki Európa Liga-visszavágón jogosulatlanul játszatta-e Máté Pétert. Ha ez bebizonyosodik, akkor a Debrecen büntetésre számíthat, az is elképzelhető, hogy utólag 3-0-val Lovecs javára írják a mérkőzést, a Debrecen pedig kiesik az Európa Ligából. A bolgárok már örülnek a magyar csapat hibájából ölükbe hullott továbbjutásnak.

A 25 éves védő a találkozó utolsó pillanataiban állt be, ám az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos honlapján közölt debreceni nevezési listán nem szerepelt. Az UEFA tudósításában Máté 0-s mezszámmal szerepel, ilyen pedig nincs a labdarúgásban. A problémát valószínűleg az okozta, hogy bár a DVSC benevezte Mátét a Bajnokok Ligájára, ám a Basellel szembeni búcsút követően az Európa Ligára küzdelmeire ezt már nem tette meg.

Az UEFA sajtóosztályán az [origo] érdeklődésére megerősítették, hogy a szövetség vizsgálatot indított az ügyben, annak ellenére, hogy a bolgár klub eddig nem óvta meg a meccset. Amennyiben kiderül, hogy Máté valóban jogosulatlanul játszott az EL-találkozón, akkor elképzelhető, hogy a bolgárok 3-0-s eredménnyel megkapják az összecsapást, ez pedig a Debrecen kiesését jelentené. (A párosítás első meccsét a Debrecen hazai pályán 2-0-ra nyerte, a csütörtöki visszavágón pedig 2-1-re győzött idegenben. Ha utóbbi meccset 3-0-val a bolgárok kapják, akkor 3-2-es összesítéssel ők vehetnek részt a Európa Liga csoportküzdelmeiben.)

Az NB1.hu azt a tájékoztatást kapta a szövetségnél, hogy a hiba nem feltétlenül jár azonnali kizárással, vagy három nullás bolgár győzelemmel, lehet figyelmeztetés, pénzbírság, vagy fegyelmi is, ezt azonban az [origo] kérdésére nem erősítették meg.

Forrás: MTI
Máté Péter egy évig húzódó sérülés után tért vissza a csapatba

"Felvettük a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ), hogy pontosabb információkhoz jussunk" - mondta UEFA munkatársa, aki egyelőre nem tudta megmondani, milyen szankcióra számíthat a Debrecen, a döntést csak a jövő hétre ígérte.

Pajor-Gyulai László, az MLSZ kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a szövetséget tájékoztatta az UEFA. "A magyar szövetségnek egyetlen szerepe van a klubok nemzetközi kupaszereplésekor, a leadott nevezési listán szereplő játékosokat ellenőriznie kell, s igazolni az UEFA felé, hogy játékjoguk valóban az adott klubnál van. Minden más a klub dolga, tehát a jelenlegi ügyben is a Debrecennek kell majd reagálnia, s nem az MLSZ-nek."

Az [origo] érdeklődésére Javor Gerontyev, a 24 chasa című napilap újságírója megerősítette, a Litex vezetősége is tud az esetről. "Velicsko Dihonov, a klub pénzügyi igazgatója elmondta, ők is tudnak Máté jogosulatlan szerepléséről, így a 24 órás határidőt kihasználva hivatalosan is tiltakoztak az európai szövetségnél" - mondta.

Az NB1.hu utolérte a DVSC Monacóban tartózkodó cégvezetőjét, Szilágyi Sándort. "Máté Péter valóban nem szerepelt a névsorban. A csapatnál jelenleg válságértekezlet van" - közölte Szilágyi.

Időközben a klub honlapja az EL pénteki sorsolásának beszámolóját már feltételes módban közli, s a menetrendhez hozzáteszi, hogy ez akkor fog így történni, ha a Debrecen számára kedvezően zárul a szövetség, azaz az UEFA vizsgálódása.

Az Európa Liga csoportküzdelmeiben a Debrecent péntek délután a holland PSV Eindhovennel, az olasz Sampdoriával, valamint az ukrán Metaliszt Harkivval sorsolták össze.

A Győr ellenfelét elmeszélték ugyanezért a hibáért

Az Európa Liga idei selejtezőjének második körében a Győr kazah ellenfele, az Atirau csapatában jogosulatlanul szerepelt Gradimir Crnogorac, amiért az UEFA utólag 3-0-ra írta a győriek javára az eredetileg 2-0-s magyar győzelemmel végződött mérkőzést. A kazahok bosnyák védője a nyáron érkezett a klubhoz, amelynek színeiben éppen a Győr ellen játszotta első meccsét.

Az esetnek gyakorlatilag nem volt jelentősége, hiszen az ETO egy hét múlva a hazai visszavágót is 2-0-ra nyerte, a Debrecen szempontjából azonban nem sok jót ígér az UEFA júliusi döntése.


A Hajdú Online beszámolója szerint "amikor a teljesen letaglózott vezetők bejelentették a futballistáknak, mi is történt, teljes döbbenet lett úrrá a társaságon. Akadt, aki hitetlenkedve rázta a fejét, többen némán meredtek maguk elé, az egyik labdarúgó pedig csalódottságában azt mondta: soha többet nem kíván ebben a klubban futballozni."

Időközben a bolgár lapok is elkezdtek foglalkozni az esettel. A helyi újságok súlyos magyar mellényúlásként és reménytkeltő eseményként jellemzik az ügyet, írja a Pepsifoci.hu internetes oldal.

A sport.bg és a blitz.bg is is egy listára hivatkozik bizonyítékként, amely az UEFA hivatalos honlapján található, és amely szerint Máté Péter nem szerepel a debreceniek EL-keretében. A lapok szerint 20 óráig kell óvást benyújtania a Litexnek, és egyöntetűen állítják, ez a lista is bizonyítja, hogy hibázott a magyar csapat, és így a Litex számára mégis kinyílhat a csoportkör kapuja. Történelmi pillanat lehetne, ha kettős vereséggel is kvalifikálná magát a bolgár bajnok.