Vágólapra másolva!
Az otthoni kétgólos győzelem után Lovecsben is nyert a Debrecen az Európa Liga rájátszásában, ezzel bejutott a csoportkörbe. A magyar bajnoknak nem nagyon kellett izgulnia, a Liteksz Lovecsnek az első félidőben ugyan volt pár helyzete, de a vezetést Yannick révén a Loki szerezte meg, amely a bolgárok egyenlítőgólja után a győzelmet is kicsikarta Czvitkovics látványos találatával. A csoportkör sorsolását pénteken tartják.

Európa Liga, rájátszás, visszavágó:
Liteksz Lovecs (bolgár) - DVSC 1-2 (0-0)
Lovecs, 4000 néző
v.: Malek (lengyel)
Liteksz: Vinícius - Zanev, Nikolov, Petkov, Bodurov - Milanov (Bratu, 61.), Tom (Da Silva, 61.), Jelenkovics (Cvetkov, 84.), Sandrinho - Niflore, Janev.
DVSC: Malinauskas - Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó - Czvitkovics, Varga J. (Máté P., 90.), Kiss Z., Szakály P. (Dombi, 74.) - Kabát (Yannick, 50.), Coulibaly.
gól: Niflore (68.), illetve Yannick (53.), Czvitkovics (81.)
sárga lap: Laczkó (24.), Mijadinoszki (58.)
továbbjutott: a Debrecen, kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel

Az első percekben jóval többet volt a labda a bolgár csapatnál, de nem lehet azt mondani, hogy a Liteksz nekiesett volna a Debrecennek. A meccs első két lövése a hazaiaké volt, Milanov próbálkozása a felejthető kategóriába tartozott, Janev szabadrúgásból már eltalálta a kaput, de Malinauskas kiöklözte a labdát.

A Debrecen az első tíz perc végén tudott rövid ideig letáborozni a bolgár térfelén, egy szögletet követően Czvitkovics tüzelt 25 méterről egy pattanás után, de a labda méterekkel ment fölé. A 16. percben játszódott le az első veszélyes jelenet a Debrecen kapuja előtt, Zanev távoli lövését Malinauskas elég rossz helyre, maga elé ütötte, Mijadinoszki röviden szabadított fel, de Sandrinho szerencsére a lelátóra lőtte a labdát 14 méterről.

Két perccel később egy jobboldali beadás után Janev akrobatikus mozdulattal lőtt, a látványos megmozdulás azonban nem sokat ért, mivel kirúgás következett. A félidő felénél újabb helyzetet puskázott el a bolgár csapat, Janev lövése a védőkről lecsorgott, de épp Milanov elé pattant, aki 16 méterről a jobb felső sarok mellé helyezett. A 27. percben a Loki is eltalálta a kaput végre egy lövéssel, Czvitkovics vagy 35 méterről vállalt el egy szabadrúgást, és Vinícius nagy vetődéssel tolta szögletre a labdát.

A 36. percben adódott az első komolyabb lehetőség a Debrecen előtt, Szakály kerülhetett volna ziccerbe, ha jól veszi oda a labdát, végül nagy birkózás után Kabát elé került a labda, de eltévesztette a jobb alsó sarkot. Gyorsan jött a lovecsi válasz, a nagyon aktív balhátvéd, Zanev tört előre, aztán 20 méterről lőtt, Malinauskas szép vetődéssel odaért a félmagas lövésre.

A 40. percben akár a továbbjutást is eldönthette volna a Debrecen, Varga tökéletes labdájával Szakály lépett ki a lesrejátszó védők között, már csak a kapussal állt szemben, de óriási ziccerben a bal sarok mellé gurított. A 45. percben Janev riogatta a vendégeket, ügyesen vált le a védőkről, aztán 19 méterről lőtt a jobb sarok mellé. Malinauskas-védéssel ért véget az első játékrész, a Loki litván kapusa Milanov ollózását tolta ki, úgyhogy 0-0-val zárult az első félidő.

Második félidő

A fordulás utáni első említésre méltó jelenetnél Varga szabálytalansága után Petkov végezhetett el szabadrúgást 21 méterről, nagyon jó pozícióból, de ballal a bal sarok mellé csavart. Aztán Herczeg András megmutatta, milyen egy jó csere: a megsérült Kabát helyére beálló Yannick ugyanis gyorsan gólt szerzett, egy pocsék bolgár szöglet után indult a debreceni kontra, Kiss a kameruni légióshoz passzolt, aki ügyesen megkerült egy védőt, majd spiccel a bal alsóba lőtt (0-1). Ezzel biztossá vált, hogy hosszabbítás nem lesz, a bolgároknak négy gólt kellett volna lőni a továbbjutáshoz.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Bernáth és Janev koncentrál erősen a labdára

Jó tíz percbe telt, mire a Liteksz magához tért a gól után, ekkor a csereként beállt Bratu lőtt egy méterrel a jobb sarok mellé. A 68. percben egyenlített a házigazda: Petkov élesen lőtte be a szögletet, a rövid saroknál érkező Niflore pedig a hálóba bólintott két méterről (1-1).

A gólszerző a 79. percben is helyzetbe került, szépen vette le a labdát, viszont pocsékul lőtt, majdnem bedobás lett belőle. A 81. percben minden eldőlt: Czvitkovics maradt üresen szemben a bolgár kapuval, rájött, hogy passzolni nem tud, úgyhogy lőtt, nem is akárhogyan: 21 méterről a jobb felső csavart (1-2).

A Debrecen így kettős győzelemmel jutott a csoportkörbe, amelynek sorsolását pénteken tartják. A magyar bajnok a negyedik kalapból várja a 13 órakor kezdődő sorsolást, és akár egy Juventus, Manchester City, Borussia Dortmund triót is megkaphat ellenfélnek.