Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben csak rossz híreket lehetett hallani a Dinamo Zagreb labdarúgócsapatáról, amely a rossz bajnoki szereplés, BL-kiesés, edzőváltás és szurkolói bojkott ellenére kiváló játékkal rukkolt elő Győrben, s könnyedén verte 2-0-ra az ETO csapatát az Európa Liga utolsó selejtezőkörében.

Eredmény, Európa Liga, playoff, 1. mérkőzés:
Győri ETO FC - Dinamo Zagreb (horvát) 0-2 (0-2)
Győr, ETO Park, 8500 néző
v.: Studer (svájci)
Győr: Stevanovic - Szabó, Fehér, Djordjevic, Tokody - Dinjar (Felicio Marques, 34.), Copa (Bouguerra, 53.), Pilibaitis (Trajkovic, 78.), Koltai - Aleksidze, Ceolin
Dinamo: Loncaric - Ibanez, Cufré, Biscan, Vrsaljko - Badelj, Calello, Morales (Mesaric, 56.), Sammir, Etto - Rukavina (Sivonjic, 76.)
gól: Rukavina (20., 28.)
sárga lap: Pilibaitis (21.), Djordjevic (52.), Trajkovic (86.), Szabó O. (90.), illetve Simonic (77.)

Pszichodráma előtt áll a Dinamo Zagreb, írták a horvát lapok, a futballklub ugyanis a 2010-11-es szezonban mélyen tudása alatt teljesít eddig. A hazai bajnokságban négy mérkőzésen szerzett hét pontjával mindössze a hatodik helyen áll, a Bajnokok Ligájából a moldáviai Sheriff Tiraspol verte ki, a szurkolók összekülönböztek a vezetőkkel, s bojkottálták a meccseket, miközben a döntéshozók villámgyors edzőváltással próbálták menteni a menthetőt.

Ennek következtében Vahid Halilhodzic személyében új edző ült a Dinamo kispadján az ETO Parkban. "A minimálisra kell redukálnunk a hibáinkat, s akkor láthatunk már szép dolgokat. De ahhoz, hogy a komoly változás jelei megmutatkozzanak, három hónap kell" - mentegetőzött előre a szerdai, győri sajtótájékoztatón Halilhodzic, aki az edzéseken egyértelműen a 4-2-3-1-es formációt erőltette, az előretolt Ante Rukavinával.

A Győr a szlovák Nitra, a kazah Atirau és a francia Montpellier kiejtése után a Dinamo Zagrebot is búcsúztatná, noha a klub szerb védője, Lazar Sztanisic, aki eltiltása miatt nem léphetett pályára úgy nyilatkozott a klub honlapján, a legjobb horvát klub lesz az ellenfél. "Van egy kis probléma a riválisunknál, de ettől még nagyon jó csapat, a legjobb horvát klub lesz az ellenfelünk. Két nagyon nehéz meccs vár ránk, de az első, hazai találkozót meg kell nyernünk, lehetőleg minél több góllal."

A rendőrség a mérkőzés biztonságos lebonyolítása érdekében több kereszteződést kordonnal zárt le, forgalomkorlátozásokat foganatosítottak a stadion környékén. A Kisalföld úgy tudja, még a fővárosból is sok rendőrt vezényeltek Győrbe, s két vízágyú is készenlétben áll majd. Sőt, még a helyi kórházat is értesítették a mérkőzésről, ahol felkészültek az esetleges betegek fogadására.

Hogy miért a nagy készültség? A horvátok leghírhedtebb ultrái, a Bad Blue Boys miatt - akik meg sem érkeztek a bojkott miatt. A Kisalföld kedden "Pusztítás a nyomukban: balhés ultrák jönnek Győrbe" címmel közült írást, amelyben ecsetelte a BBB szélsőséges tevékenységét a polgárháborús csatatérré változott Dinamo-Hajduk rangadótól elkezdve a tavalyi, temesvári randalírozásért, ahol a "szurkolók" a meccs közben székeket és köveket hajigáltak a pályára. A horvát lapok a magyar írásra reagálva túlzásnak érezték a félelmet, az Index.hr szerint például mindez csupán pánikkeltés, semmi más.

A mérkőzésen aztán nyoma sem volt annak, hogy a Dinamót bármilyen gond is nyomasztaná. Az első félidőben végig a horvát csapat irányította a játékot, az ETO két védelmi hibáját kihasználva elég gyorsan kétgólos vezetésre tett szert. A Győr az első 45 percben alig-alig veszélyeztette a horvátok kapuját.

A szünet után az ETO kapufával nyitott, majd Ceolin próbálkozását mentették a gólvonalról a horvát védők, gólt azonban nem sikerült elérnie a zöld-fehér csapatnak. A vendégek előtt is adódtak helyzetek, az eredmény azonban már nem változott a mérkőzés végéig.

Első félidő

Elkezdődött a mérkőzés, az első lövést Stevanovicnak kellett hárítania, két perc múlva ismét Morales tesztelte. Az 5. percben Copa indításával Ceolin lépett meg a jobb oldalon, éles középre lőtt labdáját Loncaric kapus biztosan fogta. Válaszul Sammir löketét fogta Stevanovic.

Nagyon lendületesen futballozott a Győr, Ceolin és Koltai révén a széleken szeretett volna több támadást vezetni, de az akciókba sok hiba csúszott. A 13. percben Ceolin rajtolt jól egy indításra, a 16-oson belül lerázta védőjét, ám nagy helyzetben egy horvát játékoshoz passzolt. A 15. percben Ibanez 25 méteres szabadrúgása elkerülte a kapu bal oldalát.

A 20. percben megszerezte a vezetést a Dinamo: Etto jobbról játszott Rukavina elé, aki maga elé engedte a labdát, ezzel máris tempóelőnybe került e feltűnően lassú Djordjevicsel szemben, s 16 méterről a kiszolgáltatott kapus mellett kilőtte a bal alsó sarkot (0-1). A 23. percben Fehér hibáját kihasználva Sammir rohanhatott el a jobb szélen, középre adásáról azonban Rukavina lemaradt, a labda magasan átszállt felette.

A 28. percben borzalmas potyagóllal növelte előnyét a Dinamo: Etto lefutotta Szabót, a középre adott labdát Pilibaitis fekve szerette volna elfejelni, Rukavina azonban előbukkant a semmiből, elhúzta a védők között a labdát, majd bokából a bal alsóba pöccintett (0-2).

Pintér Attila vezetőedző nagyon ideges volt (a két gólt látva érthető), így nem is várt a szünetig, változtatásra szánta el magát és a 34. percben Dinjar helyére a brazil Felicio Marques érkezett. 63 százalékban a horvátok birtokolták a labdát, tehát középpályán erősíteni kellett, nem vitás.

A 42. percben Biscan fejese kerülte a kaput. A félidő ráadásában még Felicio Marques szabadrúgásába próbált Ceolin belepiszkálni, de a kapus megfogta a gyenge kísérletet.

Az első félidőben teljesen alárendelt szerepet játszott az ETO, a 60-70 százalékos horvát labdabirtoklást és a helyzeteket látva örülhetett a magyar együttes, hogy csupán kétgólos hátrányban zárta a 45 percet.

Második félidő

A második félidő egy veszélyes helyzetből járó győri szabadrúgással kezdődött, de a brazil Felicio Marques ballal a jobb kapufát találta elLendületesen kezdett a Győr, az 50. percben Ceolin jobb oldali beadásáról Aleksidze centikkel maradt le. Az 53. percben Copa helyett Bouguerra állt be, nem várt sokáig tehát Pintér Attila a csatársor frissítésével.

A 60. percben csak Biscanon múlt a győri gól: Ceolin lefutott mindenkit a jobb szélen, okosan átemelte a kapust, a horvát bekk azonban a gólvonal elől a levegőben úszva rúgta ki a labdát.

A 64. percben újabb ziccert hagyott ki a Dinamo, ezúttal Etto száguldhatott egyedül kapura, lövését Stevanovic óriásit védett, a kipattanó labdát pedig a második hullámban érkező Mesaric fölé lőtte. Egy perccel később Rukavina hagyott ki helyzetet.

A 69. percben Bouguerra lövését fogta magabiztosan Loncaric. A 73. percben Badelj bolondot csinált mindenkiből, majd Rukavinához passzolt, aki a 11-es pontról, teljesen egyedül rosszul találta el a labdát. A 80. percben Koltai lábában még ott volt a szépítés, de ziccerébe bele tudtak lépni a védők.

A hosszabbítás három percében már nem történt semmi, a Dinamo Zagreb összességében félgőzzel játszva, számtalan helyzetet kidolgozva és kihagyva nyert 2-0-ra, s abszolút esélyese az egy hét múlva esedékes visszavágónak.