Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb került az Európa Liga csoportköréhez a Debrecen labdarúgócsapata, amely a selejtező utolsó körének első mérkőzésén magabiztos játékkal 2-0-ra verte a bolgár Liteksz Lovecs együttesét. A magyar bajnok tavaly ugyancsak bolgár csapat, a Levszki Szófia ellenében jutott be a BL-főtáblára.

Eredmény, Európa Liga, playoff, 1. mérkőzés:
DVSC-TEVA - Liteksz Lovecs (bolgár) 2-0 (2-0)
Nyíregyháza
v.: Trattu (ciprusi)
DVSC: Malinauskas - Bernáth, Mijadinoski, Komlósi, Laczkó - Kiss Z., Varga J., Czvitkovics, Szakály (Dombi, 76.) - Kabát (Farkas B., 81.), Coulibaly (Yannick, 86.)
Liteksz Lovecs: Golubovic - Berberovic, Barthe, Ivajlo Petkov, Venkov - Milanov, Jelenkovic, Sandrinho (Todorov, 66.), Cvetkov - Tom (Cvetanov, 78.), Niflore (Janev, 71.)
gól: Coulibaly (22.), Laczkó (33.)
piros lap: Barthe (70.)
sárga lap: Varga (91.), illetve Barthe (36., 70.)

A Bajnokok Ligájából való kiesést követően az Európa Liga-csoportköre jelenthette a megnyugvást a Debrecen labdarúgócsapatának. A tavalyi BL-menetelés egyik kulcsmérkőzése a Levszki elleni csata volt, ezúttal ismét bolgár csapat, a Liteksz Lovecs testén át vezetett az út a második számú nemzetközi kupasorozat elitkörébe. Ugyan a Loki hazai mérkőzését Nyíregyházán kénytelen volt játszani (saját stadionja ugyanis nem felelt meg az UEFA előírásainak), de itt is győznie kellett, hogy az egy hét múlva esedékes visszavágóra komoly továbbjutási esélye maradjon.

A Lokinál felépült sérüléséből Bernáth Csaba és Laczkó Zsolt, így mindketten ott lehettek a kezdőcsapatban. A bolgároknál egyedül Ivelo Popov hiányzott, de ő két okból is: egyrészt eltiltása miatt nem is léphetne pályára, másrészt szerdán a klub eladta őt a Blackburn Roversnek.

A mérkőzés előtt Petko Petkov, a Liteksz edzője elmondta, csapata nem szeretne ugyanabba a hibába esni, mint egy évvel korábban a Levszki, amely aztán kettős vereséggel ki is pottyant a Debrecennel szemben a BL-selejtezőben. A szakvezető egyenesen azt mondta, szerinte a Loki a párharc esélyese, a nyíregyházi összecsapáson pedig alapelvárás a csapattól, hogy ne kapjon gólt.

A Dehir.hu megszólaltatta a csapat egyik legnagyobb sztárját, a 41-szeres válogatott Szvetoszlav Todorovot, aki 2001 és 2009 között Angliában futballozott, s megfordult a West Ham, a Portsmouth, a Wigan, illetve a Charlton csapatainál. "Nagyon jól ismerjük az ellenfelet, több videót is megnéztünk a csapatról, nem hiszem, hogy meg tudnának lepni bennünket. Én nem tartok a Debrecentől."

Abszolút támadó felfogásban kezdett a magyar bajnok a találkozón, míg a bolgár Liteksz elsősorban a védekezéssel volt elfoglalva az első félidőben. A debreceniek két gólt szereztek az egyébként sportszerű küzdelmet hozó játékrészben. A vendégeknek mindössze egy komoly lehetősége adódott, de Malinauskas kapus kiváló reflexszel hárított.

A Loki hálóőrének két óriási bravúrjával indult a második félidő és ezt követően is inkább a narancsmezes vendégek tettek többet a gólszerzésért. A fegyelmezetten harcoló Debrecen az utolsó húsz percben emberelőnyben játszott, de Czvitkovicsék nem tudtak élni a lehetőséggel. A kapu előtt határozottabb magyar együttes sikere így is megérdemelt.

Amennyiben a magyar bajnok megőrzi előnyét jövő csütörtökön, akkor a Ferencváros nyomdokaiba lép, amely egyedüli magyar csapatként 2004-ben jutott be az - akkor még UEFA-kupának hívott - második számú európai kupasorozat csoportkörébe.

Első félidő

Elkezdődött a mérkőzés. A 2. percben Coulibaly beadását fogta magabiztosan a bolgár kapus. Az 5. percben hatalmas ziccert hagyott ki a Liteksz: Niflore tartotta meg szépen a labdát a büntetőterület előtt, majd okosan Tom elé játszott, aki a kivetődő kapus mellett a jobb kapufa mellé perdített.

A nagy helyzet ellenére bátran futballozott a Loki, a szélen Kabát többször zavarba hozta a bolgár védelmet, de a belőtt labdák nem okoztak különösebb gondot.

Az első 20 perc szinte unalomba fulladt, a Liteksz nem rohant fejjel a falnak, a magyar bajnok felívelései céltalanok voltak, Coulibaly esélytelenül rohangált a cicázó védők között.

A 21. percben végre egy Czvitkovics-beadás ember felé szállt, de Coulibalyt megelőzték a bekkek. A szögletet követően aztán addig csetlett-botlott a francia támadó, amíg a pókfocihoz hasonló küzdelem végén 2 méterről betalált (1-0).

A 26. percben Malinauskas két elképesztő bravúrt mutatott be, először egy Mijadinovskin megpattanó lövést védett visszanyúlva a bal alsó saroknál, majd a lecsorgó labdára rajtoló Niflore elől is lezárta a szöget.

A 32. percben ismét Coulibaly kerülhetett volna helyzetbe, de Kiss beadásánál megelőzték a védők. A szögletet követően tökéletesen érkezett Laczkó, s védhetetlenül fejelt a kapu jobb oldalába (2-0).

A 39. percben Malinauskas bizonytalanul öklözött ki egy beadást, Jelenkovic 30-ról az üres kapura emelt, de elvétette a célt. Aztán Laczkó csúsztatását ordító helyzetben lőtte ki a stadionból Szakály. A 45. percben Czvitkovics éles szögből, jobbról lőtt, de Golubovic védett.

A félidő 2-0-s Debrecen-előnnyel zárult, a Loki ugyan nehezen találta meg a fogást ellenfelén, de Coulibaly gólja után már fölénybe került, s megérdemelten vezet.

Második félidő

Folytatódott a mérkőzés, csere egyik oldalon sem volt. Az 50. percben Malinauskas két elképesztő ziccert fogott: Tom teljesen egyedül lépett ki a védők közül, lövését a litván kapus kiütötte, pont Niflore elé, akinek ismétlésébe megint tökéletesen tudott belevetődni.

Az 57. percben Varga rángatta meg Tomot a tizenhatoson belül, szerencsére a ciprusi játékvezető nem látott okot a büntetőre. A 62. percben újabb nagy Liteksz-helyzet maradt ki, ezúttal Tom visszagurítását Sandrinho lőtte kapu fölé/mellé. Egy perc múlva ismét Tom került helyzetbe, szerencsére a ballábas játékos jobbra cselezett, így nem tudott normálisan lőni.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A félidő közepére átvette a meccs irányítását a bolgár csapat, érezte ezt a játékvezetés is, s Sandrinho helyére pályára küldte Todorovot. Hogy ne kelljen izgulni, arról Czvitkovics gondoskodhatott volna, de egy csel után 17 méterről megeresztett balos lövése a léc fölé szállt.

A 70. percben Barthe cselezte ki Vargát az alapvonalnál, megtolta a labdát a kapu felé, s csúnyán beleszállt a menteni igyekvő Laczkóba - a játékvezető felmutatta a védőnek a második sárgát és egyben a pirosat is.

A hajrá negyedórájára Szakály helyére Dombi érkezett. A 79. percben Czvitkovics 25 méterről hatalmas lövést küldött a kapura, de elkerülte a bal sarkot. A 87. percben Bernáth lövését védte Golubovic. Az utolsó előtti percben Todorov cselezett ki két védőt, végül ziccerben megeresztett lövésébe Mijadinoski bele tudott lépni.

A Debrecen megérdemelten győzött 2-0-ra, hiányérzete csak amiatt lehet a loki szurkolóinak, hogy kicsit agresszívabb pontosabb játékkal akár az első mérkőzésen el lehetett volna dönteni a továbbjutást a passzív bolgárokkal szemben.