Vágólapra másolva!
A válogatott világbajnoki kudarca óta kissé visszafogott a hangulat Angliában a labdarúgás körül, de a Premier League rajtja alighanem gyorsan feledteti ezt a letargiát. Az élvonalban már az előző idényben is kiélezettebb volt a küzdelem a korábbi évekhez képest, és a jelek szerint tovább csökken a különbség a csapatok között,  nem csak az élmezőnyben, hanem a tabella hátsó felében is - utóbbiba akár magyar játékosok is beleszólhatnak.

"Az előző idény nagy változást hozott, teljesen más bajnokságot láthattunk, mint a korábbi években" - értékelte a Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson a Premier League 2009-2010-es szezonját. "A négy sztárklubnak egyre nehezebb volt a dolga, olyan mérkőzéseken veszítettek pontokat, amelyeken nem szoktak. Ez a többi csapat fejlődését jelzi, és azt hiszem, hogy a mostani idényben még nagyobb küzdelem lesz az első négy pozícióért."

A nagycsapatokat legutóbb nem csak megszorongatták, de hosszú idő után meg is dőlt az úgynevezett Big Four (Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool) egyeduralma, amennyiben nem ez a négy klub végzett az élen. A liverpooliakat azonban meglepetésre nem a már tavaly is rekordösszeget költő Manchester City, hanem a Tottenham Hotspur szorította le.

Mancini trófeát ígért a harácsoló Citynek

A legnagyobb kérdőjel megint a Manchester City neve mellett áll. A klub arab tulajdonosainak, úgy tűnik, semmi sem drága, eddig körülbelül ugyanannyit költöttek, mint a legnagyobb riválisaik együttvéve, és az átigazolási időszak végéig ez az összeg még tovább nőhet. (A kölcsönből visszatért játékosokon kívül eddig érkezett David Silva, Yaya Touré, Alekszandr Kolarov és Jérome Boateng, Mario Balotelli szerződését pedig éppen péntek este írták alá a felek.)

A sztárigazolásokkal azonban eredménykényszer is jár: az előző edzőt, Mark Hughest a szezon közben menesztették, mert a tulajdonosok úgy vélték, hogy vele a csapat nem érhet oda a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyre. Ez az utódjával, Roberto Mancinivel sem sikerült, így az olasz szakembernek immár hoznia kell az eredményeket, különben ő is úgy járhat, mint elődje.

Mancini nyilatkozataiban igyekszik önbizalmat sugározni: "Minden lehetőségünk megvan arra, hogy megnyerjük az aranyérmet, ha hiszünk magunkban és megfelelően végezzünk a munkánkat" - jelentette ki, és azt is megígérte a drukkereknek, hogy megszakítja az egyesület harmincnégy éve tartó sikertelen korszakát. "Nyerni fogunk valamilyen trófeát. Azt nem tudom, hogy ez a bajnokság, az FA-kupa vagy az Európa Liga lesz, de történelmet fogunk írni" - mondta nagy bátran.

Az eltervezett nagy menetelés első lépésként augusztus végéig azt kell eldöntenie, hogy melyik klasszisát hagyja ki a huszonöt fős keretből. Olyan játékosok kerülhetnek parkolópályára, mint Robinho vagy Craig Bellamy, feltéve, ha addig nem adják el őket.

Csak papíron gyengült a bajnok

A City költekezése főleg akkor szembetűnő, ha a többi élcsapattal hasonlítjuk össze. A bajnoki címvédő Chelsea például csak Yossi Benayount szerződtette, bár a hírek szerint a Benfica brazil középpályásának, Ramiresnek a megszerzéséhez is nagyon közel áll. Ez azonban még mindig kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy elment Joe Cole, Ricardo Carvalho, Michael Ballack és Deco is. Az előző idényben rendkívül sokat sérült Michael Essien visszatérése akár új igazolásnak is felfogható, de Carlo Ancelotti többé-kevésbé ugyanazt a csapatot küldheti pályára, amelyikkel aranyérmes lett.

Forrás: AFP
A szezonnyitó Szuperkupát a ManUnited nyerte a Chelsea ellen

Az olasz mester szerint azonban van egy nagy különbség: mind ő, mind a futballisták rutinosabbak lettek. "Nem öregebb, hanem tapasztaltabb, és ennek megfelelően jobb edző vagyok. Tavaly nyáron, amikor idekerültem, sokkal bizonytalanabb voltam, mint most" - állította Ancelotti.

Rutinban nincs hiány

Nem sok új játékos érkezett a Manchester Unitedhez sem: Sir Alex Ferguson mindhárom új szerzeménye a tehetség kategóriába tartozik, és várhatóan sem Chris Smalling, sem Javier Hernández nem lesz alapember, nem is beszélve a minap nagy meglepetésre megvett, nemrégiben még a portugál harmadosztályban szerepelt Bebéről.

A MU sikere tehát azon múlhat, hogy a nagy öregek, mint Paul Scholes, Ryan Giggs, illetve a lassan szintén ebbe a kategóriába sorolható Rio Ferdinand, hogy bírják a gyűrődést. A manchesterieknek a középpályán lehetnek gondjaik, ebben a csapatrészben kevesebb alternatíva áll Ferguson rendelkezésére.

Az Arsenal ugyan hat éve nem nyert aranyérmet, ennek ellenére az esélyesek közé kell sorolni. Arsene Wenger szerint a csapat képes arra, hogy az élen végezzen, mivel a keret tagjai fiatal koruk ellenére immár kellő tapasztalattal rendelkeznek. Francesc Fabregas megtartása arra utal, hogy a londoniak valóban komolyan gondolják, hogy az aranyérem a cél, és Maruan Samak leigazolásával végre lehet egy olyan középcsatáruk, aki gólra váltja a ziccereket - eddig ugyanis a rossz helyzetkihasználást emlegették mint fő problémaforrást.

Forrás: AFP
Jövőre többet akar az Arsenal az Emirates-kupánál

A középszerűség peremén a Liverpool

Az Arsenal legnagyobb helyi riválisa, a Tottenham az előző idényben némi meglepetésre negyedik lett, vagyis a BL selejtezőjében indul, és a kettős terhelés új helyzetet teremt a játékosok számára. Ennek tudatában, illetve Harry Redknappet ismerve (a szakvezetőt Angliában az egyik legjobban üzletelő edzőnek tartják) meglepő, hogy a Spurs még csak egyetlen labdarúgót vett a brazil válogatott középpályás, Sandro személyében, ám augusztus végéig valószínűleg még többen érkeznek. A londoniak kerete azonban még így is karcsú lehet ahhoz, hogy a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben is a várakozásoknak megfelelően szerepeljenek, a Spurs kicsúszhat az első négyből.

A Liverpoolnál abban bíznak, hogy Steven Gerrardék foglalják vissza a Tottenham helyét az első négyben, a szurkolók azonban a különféle szavazások és kommentek alapján pesszimistábbak. A klub ugyan a jelek szerint megtartja sztárjait (egyedül Javier Mascherano távozása tűnik egyre biztosabbnak Christian Poulsen megvétele után), de komoly erősítésekre nem volt lehetőség a nyáron, még ha Joe Cole-t sikerült is ingyen leigazolni. Egyelőre az új edző, Roy Hodgson személye is megosztja a drukkereket, az előző idényben a Fulhammel az Európa Liga döntőjébe jutott szakember sokak szerint inkább egy középcsapathoz illik.

Forrás: AFP

Márpedig a klub számára az anyagiak miatt is létfontosságú, hogy ismét kiharcolják a BL-szereplést, különben hosszú távon a középszerűség várhat az egyesületre.

Magyarok is beleszólhatnak

Magyar szempontból éppen Hodgson korábbi egyesülete, a Fulham a legérdekesebb, hiszen a londoniaknál játszik a válogatott régi-új csapatkapitánya, Gera Zoltán. A Craven Cottage-en az edzőváltás jelentette a legnagyobb változást, hiszen a keret együtt maradt (a Manchester Unitednek eladott Smalling nem volt alapember), az új trénerben, Mark Hughesban viszont alighanem komoly bizonyítási vágy dolgozik azok után, hogy az előző idényben menesztették a Manchester Citytől. A walesi edző szerint a Fulham célja az első nyolc között végezni, ami gyakorlatilag egyet jelent a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásával, de ugyanezt szeretné elérni az Everton és az Aston Villa is.

Utóbbinál két héttel a bajnoki rajt előtt mondott le Martin O'Neill, és egyelőre nem találták meg az utódját, elképzelhető, hogy a birminghamiek a bajnokságot az ideiglenesen kinevezett edzővel, Kevin McDonalddal kezdik. A Villa még nem igazolt senkit, viszont egyik legjobbját, James Milnert a Manchester City csábítja, érhető tehát, hogy O'Neill inkább lemondott.

Nem csak a Fulham magyar érdekeltségű a Premier League-ben: a Newcastle United keretében szerepel Kádár Tamás, a Bolton Wanderers cserekapusa pedig a jelek szerint Bogdán Ádám lesz. Várhatóan mind a két csapatra a kiesés elleni küzdelem vár, bár több szakíró szerint az újonc Newcastle akár a középmezőnyben is végezhet.

A hátsó régióban egyébként is sokkal élesebb küzdelem várható, mint az előző idényben, amikor viszonylag hamar eldőlt, hogy a Portsmouth, Hull City, Burnley hármas gyengébb a mezőnynél. Ezúttal talán csak a Blackpoolról mondható el ugyanez (a klubot a legutóbbi szezonban a másodosztályban is a kiesőjelöltek közé sorolták, mégis feljutott az élvonalba), így aztán a kiesés elleni küzdelem is nagyon kemény lesz, ami mindenképpen jót tesz a bajnokság színvonalának.

www.global-soccer.eu