Vágólapra másolva!
Gyengébb első félidő után a folytatásban mind jobban játékba lendülő magyar U21-es labdarúgó-válogatott Németh és Gosztonyi góljával legyőzte idegenben Bosznia-Hercegovinát. Róth Antal csapata ezzel a második helyre jött fel csoportjában, azaz életben tartotta Eb-részvételi esélyeit.

U21-es Eb-selejtező:
Bosznia-Hercegovina - Magyarország 0-2 (0-0)
Zenica,
v.: Peter Sippel (német)
Bosznia-Hercegovina: Sehic - Bunoza, Sunjic, Savic, Vranjes - Kiso (Pejic, 87.), Galesic, Visca (Mujic, 69.), Dzafic (Stevanovic, 65.) - Bilbija, Haurdic
Magyarország: Gulácsi Péter - Lázár Pál, Pintér Ádám, Debreceni András, Szabó János - Gosztonyi András (Szakály Dénes, 86.), Varga József (Korcsmár Zsolt, 76.), Vass Ádám, Balázs Zsolt (Farkas Balázs, 56.) - Szatmári Lóránt, Németh Krisztián
gól: Németh (79.), Gosztonyi (82.)

Egy bravúrgyőzelmet hiányolt Róth Antal, az U21-es válogatott hetekben kinevezett szövetségi kapitánya a csapattól a bosnyákok elleni mérkőzés előtt. Zenicán összejött a bravúr: a magyar együttes gyenge első félidő után egyre jobban játékba lendült, majd Németh Krisztián és Gosztonyi András szép egyéni teljesítménye után gólokat is lőtt. A 2-0-s győzelemmel Magyarország a második helyre ugrott csoportjában az Eb-selejtezőn. A Róth-legénység legközelebb szeptember 4-én az éllovas Walest fogadja, majd három nappal később a bosnyákokat, hazai pályán.

Első félidő

A másfélszeres sebességgel eljátszott magyar után következett a hazaiak himnusza, majd a kezdőrúgás. Az első percekben nem alakult ki helyzet, óvatosan kezdtek a csapatok. Az első helyzetet a bosnyákok alakították ki, a bal szélen vezetett akció után azonban nem kellett védenie Gulácsinak, Visca mellé lőtt. A 13. percben ugyancsak a hazai közönség reménykedhetett, de a magyar kapu előtti tömörülést nem zárta le lövés. Pár percre rá a magyar kapu előtt egy gyenge szabadrúgás, a túloldalon Gulácsi hosszú kirúgása okozott minimális riadalmat.

Szabó Jánoshoz fűződik az első magyar helyzet, egy jobbról beívelt szabadrúgás után azonban nem csak fejjel, kézzel is labdához ért. Két perc múlva Balázs Zsolt lépett ki, mellel maga elé tette a labdát, majd ellökték, a német játékvezető azonban kifelé ítélt szabadot. Az ismétlések alapján úgy tűnt, a tizenegyes jogos lett volna. Először tevődött át a játék az ellenfél térfelére a félidő derekán, Vassék többet is birtokolták a labdát, mint korábban, a jó befejezéssel azonban még adósok maradtak.

Visca beadása után Gulácsi kissé aláfutott, szerencsére nem ért oda Dzafic sem. Vass Ádám a félpályánál szabálytalankodott, eleinte úgy tűnt, megússza lap nélkül, de Galesic nagyon szenvedett, így villant a sárga. A bosnyák hetes rövid ápolás után, egy nagy kötéssel a fején folytatta a meccset, később egy esés után rázuhant a sérült testrészre, de nem lett komolyabb baja. A két incidens közt Németh Krisztiánt lökték meg a büntetőterületen belül, ám ez nem ért tizenegyest.

Az utolsó öt percben Dzafic harcolt ki szabadrúgást 17 méterre a kaputól, Bilbija jobb alsóba tartó lövésére odaért Gulácsi. Újabb hazai helyzet következett, Dzafic ezúttal lágyan ívelt az ötös hosszú sarkára, az érkező Haurdic lőtt, de Gulácsi zárta a szöget. Az első félidőben Szabó, Vass és Gosztonyi is kapott sárga lapot, míg az ellenféltől csak Sunjic. A hazaiak fölényben játszottak, veszélyesebb helyzeteket teremtettek.

Második félidő

Rögtön egy bosnyák helyzettel indult a szakasz, Bilbija ballal tekert kapura, erőtlenül. A hazaiak szigorúan védekeztek, már a félpályánál letámadták Róth Antal fiait, Galesic révén pedig elöl veszélyeztettek. A bosnyákok még nagyobb elánnal támadtak, mint korábban bármikor, ám az első tíz perc után alább hagyott a lendületük.

Magyar percek következtek, Gosztonyi beadása után csaknem öngólt rúgtak a hazaiak. Közben Galesic a mezőny legjobbjává nőtte ki magát, remekül cselezett, jobbról szinte minden szabadrúgása veszélyes volt és átlövésekkel is próbálkozott. Mindazonáltal egy óra játék után eléggé leült a meccs, egyik csapat sem jutott el helyzetig. Ebből az állapotból a harsány szurkolók próbálták kirángatni a magyar csapatot. Majdnem meg is lett az eredménye, a Farkas-Németh összjáték legalábbis helyzettel kecsegtetett.

A hajrá óriási magyar helyzettel indult: Farkas labdájába Németh még belekotort, majd a tisztázni akaró védőről a kapufára szállt. A79. percben aztán megért a gól, Németh kapta vissza a labdát Farkastól, majd a kilépő Sehic átemelése után a kapuba passzolt, 0-1. A bosnyákok kitámadtak, Szatmári ezt kihasználva egy remek keresztlabdát adott Gosztonyinak, aki védőjét becsapva balról, tizenkét méterről kilőtte a jobb alsót.

Újabb Galesic-sérüléssel, majd egy-egy cserével indult a végjáték, amely meglehetősen laposra sikeredett. A vendégszurkolók "szép volt fiúk" kórusa híven jelezte a magyar siker értékét.

"Az első félidőben csak az ellenfél akarata érvényesült, hiányzott a csapatból a dinamika, minden párharcot elveszítettünk. A második játékrészre elő kellett venni az erőtartalékokat, nagyon munkás, értékes győzelmet arattunk. A két félidő között komoly akarati különbség volt, azt persze látjuk, hogy játékban bőven javulnunk kell" - nyilatkozta a Sport TV-nek Róth Antal szövetségi edző.

A csoport állása:
1. Wales 13 pont (6 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 14-5-ös gólkülönbség)
2. Magyarország 12 (6 4 - 2 9-6)
3. Olaszország 10 (6 3 1 2 10-5)
4. Bosznia 7 (6 2 1 3 4-7)
5. Luxemburg 4 (8 1 1 6 2-16)

A magyarok további programja:
szeptember 4.: Magyarország-Wales
szeptember 7.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina

A tíz csoport első helyezettje, valamint a négy legjobb második továbbjut a rájátszásába, ahol oda-visszavágós meccsek után kialakul a hét Eb-részvevő. A rendező Dániának nem kell selejteznie.