Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Fabio Capello jobbára csak azokat a játékosokat küldi kezdőként pályára a magyarok elleni, szerdai mérkőzésen, akik részesei voltak a dél-afrikai vb-n leszerepelt - a nyolc közé jutásért rendezett meccsen a németektől 4-1-es vereséget szenvedett - csapat keretének.

Az olasz tréner egy kivételt tesz: Gera Zoltán fulhames csapattársa, a debütáló Bobby Zamora vélhetően kezdő lesz, a további tíz játékos viszont mind ott volt a dél-afrikai világbajnokságon, még ha esetleg ott nem lépett is pályára.

A kapus rögtön ilyen: Joe Hart nem kapott lehetőséget a vb-n, Robert Green potyagólja után ugyanis nem neki, hanem David Jamesnek szavazott bizalmat Fabio Capello. A Daily Telegraph szerint Michael Dawson is kezdő lesz, aki eddig egyszer volt válogatott, ám a dél-afrikai Platinum Stars elleni felkészülési mérkőzés nem számított hivatalos meccsnek, így ő is újoncként kezdhet a Wembley-ben. Dawson egyébként csak Rio Ferdinand sérülése miatt utazhatott ki a vb-re, ahol végül egyetlen percet sem játszott.

Harton, Zamorán és Dawsonon kívül a többi kezdőcsapatba várt futballista - Glen Johnson, John Terry, Ashley Cole, James Milner, Steven Gerrard, Frank Lampard, Gareth Barry és Wayne Rooney - viszont alapembere volt a 16 közé jutott válogatottnak.

S hogy miért a vb-n megégett játékosokat és miért nem a - Harry Redknapp által veszélyesen fiatalnak nevezett - keret többi tagját játszatja Capello? Azt szeretné, ha azok a játékosok kapnának füttykoncertet a szurkolóktól, akik miatt el vannak keseredve.

"Megpróbálok valamit máshogyan csinálni"

"Gondolom, fújolni fognak. Miért ne tennék? Együtt nyerünk, együtt kapunk ki" - nyilatkozta Capello. "Nem tudom elítélni a nézőket, sőt mindig is tiszteletben tartottam az érzéseiket. S mivel én vagyok a csapat főnöke, ezért ugyanúgy engem is ki kell fütyülniük, mint a játékosokat."

A második félidőben helyet kaphatnak majd az angol csapatban a keret fiatal tagjai is, úgymint a 18 éves Jack Wilshere és arsenalos csapattársa, a 20 éves Kieran Gibbs. Capello egyébként nem titkolta: abban bízik, hogy az ifjú reménységekkel 2012-ben Eb-aranyat nyer Anglia.

A szünetben a tervek szerint Hart kapust Ben Foster váltja majd. A keretben egyébként csak két kapus van, mivel a vb-ről lemaradt, ám utána visszahívott Paul Robinson lemondta a válogatottságot (nem sokkal később ugyanígy tett a manchesteri védő, Wes Brown is, Emile Heskey és Jamier Carragher rögtön a vb után visszavonult a válogatottól).

Forrás: AFP

"Hatot cserélek majd, és megpróbálok valamit máshogyan csinálni. Látni akarom a fiatalokat játék közben, főleg Wilshere-re és Gibbsre vagyok kíváncsi. Csak a második félidőben küldöm be őket, mert az első nem lesz könnyű" - mondta Capello. "A világbajnokságon rendkívül fáradtak voltunk, elsősorban fejben kellene összeszedni a társaságot, de jelen pillanatban nem nagyon tudom, hogy ezt miképpen lehetne megtenni" - folytatta a 62 éves tréner. Ezek a mondatok csak tovább szították az indulatokat, mivel az angol sajtó szerint egy olyan szövetségi kapitánynak, aki évi hatmillió fontot (közel 2 milliárd forint) keres, tudnia kéne a megoldást.

Az MTI egy meg nem nevezett angol napilapra hivatkozva azt írja: a szurkolók az első félidő 40. percében felállnak majd helyükről, és távoznak. A meccsre egyébként mindössze 60 ezer jegy fogyott el, az új Wembley-ben még egyetlen válogatott találkozóra sem voltak ilyen kevesen kíváncsiak, és még a harmad- és negyedosztálybeli csapatok számára rendezett Johnstone's Paint Kupa döntőjét is 10 ezerrel többen látták az arénában. Az eddigi negatív rekordot a Szlovénia elleni felkészülési meccs tartja tavaly szeptember óta, 67 232 szurkolóval.

Gerrard bizonyítana a kétkető drukkereknek

Steven Gerrard is fel van készülve a negatív szurkolói reakciókra. Amikor a liverpooli sztárt arról kérdezték, angol szurkolóként fújolna-e, így reagált: "Igen, valószínűleg így tennék. Vállalnunk kell a felelősséget, megérdemeljük, amit kapni fogunk, mert nyáron cserbenhagytuk a szurkolóinkat. Ám a kritikákat igazi férfiként el kell viselnünk."

A középpályás szeretné bebizonyítani a drukkereknek, hogy jó csapat az angoloké: "Mindent megteszek, hogy boldoggá tegyem őket" - mondta, hozzátéve, hogy a kapitányban bízik. "Fantasztikus edző, nem szabad mindenért őt hibáztatni. A felelősség közös." Gerrard arra számít, hogy három-négy meccs múlva már gondolni sem fognak arra, hogy mennyire rosszul érezték magukat vb alatt és után. "Vissza fogjuk nyerni az önbizalmunkat, amire nagy-nagy szükségünk van, a jelenlegi helyzetünk ugyanis nagyon nehéz."

Forrás: AFP

Szerdán 21 órakor a Wembley-stadionban mutatkozik be Egervári Sándor, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. A 60 éves szakembernek - aki július 22-én a holland Erwin Koemant váltotta a kispadon - nincs könnyű dolga, ugyanis a szeptemberben kezdődő Európa-bajnoki selejtezők előtt ez az egyetlen összecsapás, amelyen kipróbálhatja elképzeléseit, mégpedig a világ közvetlen élvonalába tartozó együttes ellen.

A korábbi kerethez képest a legnagyobb változás mindenképp az, hogy Gera Zoltán közel egy év kihagyás után ismét a nemzeti csapat rendelkezésére áll.

A várható kezdőcsapatok:
Anglia: Joe Hart - Glen Johnson, John Terry, Michael Dawson, Ashley Cole - James Milner, Steven Gerrard, Frank Lampard, Gareth Barry - Wayne Rooney, Bobby Zamora
Magyarország: Király Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Vanczák Vilmos - Koman Vladimir, Vadócz Krisztián, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Gera Zoltán - Priskin Tamás