Vágólapra másolva!
Két évvel a XXIX. nyári olimpiai játékok megnyitóját követően barátságos mérkőzésen 3-0-ra verte az FC Barcelona labdarúgócsapata a kínai szuperliga bajnokát, a Beijing Guoant a pekingi Madárfészek-stadionban.

A 2008-as megnyitóhoz hasonlóan este nyolc óra után kezdődött találkozón Sergio Roberto (11. perc), Manuel Nolito (14.) és Zlatan Ibrahimovic (90.) talált be a kapuba. Az első félidőben Lionel Messi, a másodikban főképp Ibrahimovic volt elemében. Messit, a kínaiak kedvencét óriási üdvrivalgás fogadta, és a közönség minden megmozdulását díjazta. Akadt több kapura rúgása, és fejelt egy kapufát. Egyszer kerül elő a sárga lap, amikor az egyik kínai játékos a felezővonalnál gyakorlatilag hátulról átkarolva, belecsimpaszkodva tartotta fel Ibrahimovicot.

A svéd támadó a mérkőzést követően a kínai televízióban azt mondta, hogy az elért eredmény ellenére nem volt könnyű a meccs, s különösen a helyszínt, a hangulatot, a lelkes kínai Barca-szurkolók támogatását dicsérte.

Pekingben a Nemzeti Stadion környékén vasárnap nagy volt a nyüzsgés, sokan választották a szabadnapi séta, kikapcsolódás helyszínéül az olimpiai létesítmények közötti parkot. A nap mérkőzésére sokan jöttek a Barca mezében, de volt, aki kínai zászlót terített magára, vagy a Beijing Guoan színeit viselte. A drukkerek között sok volt a külföldi is, köztük magyarok.

Az MTI érdeklődésére elmondták, hogy az interneten vásárolták a jegyüket, darabját 480 jüanért, ami 15 ezer forintnak felel meg. Hozzátették, hogy az alsóbb sorokba több ezer jüan volt a belépő.

A meccs góljai:


A Madárfészek melletti 77 ezer négyzetméteres Vízi Kockában - ahol tavaly összesen több mint ötmillió látogató fordult meg - vasárnap nyitották meg Ázsia legnagyobb zárt vízi parkját.

Ugyancsak vasárnapra időzítették a pekingi olimpiai játékok és a paralimpia hivatalos jelentésének nyilvánosságra hozatalát. A kiadók szerint ennek az a célja, hogy a tapasztalatok összefoglalásával értékes adalékokkal szolgáljanak a jövőbeni rendezőknek. A jelentés feleleveníti a pályázás időszakát, tartalmazza a tervezési szakasz adatait és emlékeit, a szervezési munkát, a lebonyolítás részleteit, az ünnepségek körülményeit és a versenyszámok eredményeit.