Vágólapra másolva!
Fantasztikus bravúrt vitt véghez a Győri ETO FC, amely a hazai pályán elszenvedett egygólos vereség után 1-0-ra nyert a francia Montpellier otthonában, és végül tizenegyesekkel kiejtette ellenfelét, így egy lépésre került az Európa Liga főtáblájától. A Győr bravúrjának értékét növeli, hogy az első félidő végétől emberhátrányban játszott Stanisic kiállítása miatt. A negyedik forduló pénteki sorsolását a Győr mellett a BL-ből átkerülő Debrecen várja még.

Európa Liga, selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Montpellier (francia) - Győri ETO FC 0-1 (0-1, 0-1, 0-1) - tizenegyesekkel 3-4
Montpellier, La Mosson-stadion
v.: Gestranius (finn)
Montpellier: Jourdren - Yanga-Mbiwa, Spahic, Marveaux (Belhanda, 63.), Szaihi - Estrada, Ait-Fana, Stambouli, Collin (Armand, 94.) - Kabze (S. Camara, 63.), Giroud.
Győr: Stevanovic - Babic, Djordjevic, Stanisic, Szabó O. - Ceolin (Copa, 66.), Pilibaitis, Tokody, Koltai (Cetkovic, 78.) - Aleksidze, Nicorec (Fehér Z., 46.).
gól: Babic (40.)
sárga lap: Stanisic (6., 45.), Collin (75.), Babic (89.), Aleksidze (90+3.), Spahic (114.), Giroud (117.), Szaihi (118.)
piros lap: Stanisic (45.)
összesítésben: 1-1, tizenegyesekkel a Győr jutott tovább

Tavaly ősz óta tartó veretlenségi sorozata szakadt meg a Győrnek az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén, amikor a legutóbbi francia bajnokság ötödik helyezettje, a Montpellier Giroud bitang nagy góljával 1-0-ra nyerni tudott az ETO Parkban.

Az első meccs eredménye azoknak adott igazat, akik azt mondták a Győrről, hogy a túlzottan védekező stílus a támadások rovására megy, hiszen bár a franciák alig dolgoztak ki helyzetet, Pintér Attila csapata sem jelentett szinte semmi veszélyt a Montpellier kapujára.

Pintér mindössze egy helyen változtatott az első meccsen látott kezdőn, Dinjar helyére Tokody került be a középpályára, míg a franciák trénere, René Girard öt játékost is kicserélt.

A kapus volt a franciák leggyengébb láncszeme

A meccs úgy kezdődött ahogy azt várni lehetett, sokkal többet volt a labda a franciáknál, akik azonban igazán nagy helyzetig nem jutottak. A Győr a 34. percig jutott el először lehetőségig, de az komoly ziccer volt, Tokody azonban túl nagy gólt akart rúgni. Nem hittük volna, de pár perc múlva jött a következő helyzet, és ezt már nem rontotta el a Győr, Jourdren nagy hibája után Pilibaitis és Babic hozott össze gólt, vagyis ledolgozta hátrányát a magyar bronzérmes. Sőt, növelhette is volna az előnyét még az első félidőben, de Jourdren ezúttal szerencsésen nyúlt bele egy labdába, aztán a szünet előtt jött az újabb fordulat, megfogyatkozott a magyar csapat, amikor Stanisic megkapta a második sárgáját.

Érthető módon a meccs hátralévő része arról szólt, hogy a Montpellier támadott, a Győr meg foggal-körömmel védekezett, jó volt látni, hogy Stevanovic magabiztos volt, hogy a győri védők egymást kisegítve, önfeláldozóan védekeztek, és ezzel elérték, hogy a franciák egyre idegesebbek legyenek.

A Montpellier-ből nagyon hiányzott egy kreatív játékos, a franciák szinte minden támadást ugyanolyan forgatókönyv alapján játszottak le, kitették a szélre a labdát, hátha egy beadásnál hibázni fog a győri védelem, de ez a számításuk nem jött be. A legtöbb váratlan megoldást talán a jobbhátvéd Yanga-Mbiwától lehetett látni, aki többször is szép cselekkel és lendületes előretörésekkel próbálta színezni csapata szürke játékát, de az ritkán jelent jót, amikor egy jobhátvédtől várják a csodát a többiek.

Bejött a Győr taktikája

A 70. perctől érezni lehetett, hogy a Győr a büntetőkre apellál, a játékosok már nem nagyon akarták megjátszani a labdát, próbálták beosztani az erejüket, és valószínűleg pontosan érzékelték, hogy ez a Montpellier akkor sem lő gólt felállt védelem ellen, ha üres a kapu.

A Győr taktikája bejött, a tizenegyeseknél ilyenkor már a hősiesen küzdő csapatnál van a lélektani előny, amit a magyar csapat sikeresen meglovagolt, Stevanovic két büntetőt is kifogott, Tokody pedig hideg fejjel értékesítette a sajátját az ötödik körben, tökéletes befejezést kreálva egy olyan mérkőzésnek, amelyet magyar futballcsapat nemigen szokott megnyerni.

Forrás: AFP

Amikor eldőlt, hogy megvan a továbbjutás

Online közvetítés, első félidő

Az első meccsen az utolsó percben nagy helyzetben hibázó Ait-Fana jegyezte az első lövést, de 18 méterről elengedett lökete teljesen veszélytelen volt, négy méterrel kerülte el a magyar kaput. Az ötödik percben Pilibaitis adta el a labdát a félpályánál, Estrada a magyar védők tétovázását kihasználva egészen a 16-osig gyalogolt, végül Stevanovic szedte fel előle a labdát.

Az első ígéretes győri támadás végén Ceolin került volna gólhelyzetbe, ha jól veszi le a labdát, a túloldalon Giroud tört be a 16-oson belülre, de a beadását kivágták a vendégvédők.

A 14. percben Collin engedett el egy komoly bombát 30 méterről, Stevanovic a jobb felső elől mentett. Az esetet követő szögletnél Giroud megelőzte Stevanovicot, de túl magas volt neki a beadás, így a léc fölé csúsztatott.

Forrás: EPA

Babic lelkesen védekezett és nagyon fontos gólt szerzett

A franciák sokkal többet birtokolták a labdát, gyorsabban is játszottak, a Győr alig-alig jutott el a francia térfél középéig. A 34. percben hatalmas győri helyzet maradt ki: Aleksidze adott középre balról, Jourdren rosszul mozdult ki, a labda így eljutott Tokodyig, aki 8 méterről, fordulásból túl nagy gólt akart lőni, és izomból a léc fölé tüzelt.

Öt perccel később a francia kapus újabb hibáját már kihasználta a magyar csapat: Szabó Ottó szabadrúgására ismét nagyon rosszul mozdult ki Jourdren, Pilibaitis az alapvonalról visszafejelte a labdát, Yanga-Mbiwa nem tudott menteni, Babic pedig a gólvonalról a hálóba stukkolt (0-1).

A félidő vége előtt jöhetett volna a második győri találat is, egy szöglet után a rövid oldalon sikerült megcsúsztatni a labdát, amibe Jourdren úgy ért bele, hogy Djordjevicet találta el, de a szerb légiós fejéről nem pattant be a labda. Volt még esemény a szünet előtt, de ennek nem örültünk: Stanisic rántotta le Ait-Fanát a 16-ostól egy méterre, amiért megkapta a második sárga lapját, így megfogyatkozott a Győr. A szabadrúgást, bár nagyon jó helyről végezhette el a Montpellier, Kabze szerencsére a sorfalba lőtte, így úgy vonulhatott szünetre a Győr, hogy ledolgozta a hátrányát.

Második félidő

Pintér Attila cserélt a szünetben, Fehér Zoltán érkezett Nicorec helyére. Francia lehetőséggel indult a második játékrész, egy beadás után Marveaux emelgetett szépen, majd a jobb sarkot vette célba, de Stevanovic könnyen hárított. Tíz emberrel is eljutott a francia kapuig a Győr, egy visszagurítás után Pilibaitis lőhetett 24 méterről, de kissé megijedt az elévetődő védőtől, és ballal magasan fölérúgta a labdát. Egy perccel később Ait-Fana beadása után Stevanovic kivetődve paskolta el a labdát az érkező Giroud elől.

Próbálkozik a Montpellier: Szaihi 25 méterről lőhetett, de pontosan Stevanovic kezébe emelt. Két helyzetet is megúszott a Győr, előbb Giroud maradt le centikkel egy jobboldali beadásról, majd Szabó Ottó vette le a labdát a saját kapuja előtt rosszul, Yanga-Mbiwa pedig majdnem bepasszolta a jobb sarokba a lepattanót. Volt dolga bőven Stevanovicnak, előbb Giroud csavarását fogta, majd Estrada váratlan lövését tolta ki.

Forrás: AFP

Nem nehéz kitalálni, hogy melyik csapat edzője van a képen

A 76. percben gyors kényszerítővel hoztak össze helyzetet a franciak, az akció végén a csereként beállt S. Camara öt centivel lőtt a jobb alsó mellé. A 87. percben megint a szenegáli cserecsatár veszélyeztetett, egy baloldali beadás után kapásból lőtt, a labda lepattant az ötösnél, de a kapu fölött landolt. Egy perccel később Estrada lapos lövése halt el Stevanovic kesztyűi között.

A 94. percben a finn bíró lefújta a meccset, hosszabbítás következett.

Hosszabbítás

Alig egy perc telt el, amikor Collin belőtt labdáját Giroud a kapunak háttal csúsztatta meg, Stevanovic ezt is fogta. Hasonló volt a forgatókönyv Belhanda lövésénél is, azt is hatástalanította a Győr szerb kapusa. A hosszabbítás első félidejének végén nagyon nyomott a Montpellier, de a győri védelem jól állt a lábán.

A túlóra második félidejének legelején Szaihi kínálta meg egy lövéssel Stevanovicot, akinek el sem kellett vetődnie. Aztán szerencséje volt a Győrnek, egy felperdülő labdát Ait-Fana akrobatikus mozdulattal emelt a kapuba, de a finn bíró - tévesen - les miatt kifelé ítélt szabadrúgást. A 110. percben S. Camara előzte meg Stevanovicot egy előreívelt labdánál, de szerencsére a kapu fölé csúsztatott.

A 121. percben a kinyíló francia védelemre Aleksidze vezette rá a labdát, talán jobb megoldás lett volna, ha a balján lendületből érkező Cetkovic elé tolja a labdát, de inkább lőtt, de gyengére sikerült, Jourdren könnyen védett.

A 125. percben hármat fújt a sípjába a finn bíró, a hosszabbítás sem döntötte el a továbbjutást, jöhettek a tizenegyesek.

Tizenegyesek

A franciák kezdték a büntetőpárbajt, a csapatkapitány Spahic úgy lőtt a jobb alsóba, hogy Stevanovic érintette a labdát (1-0).

A Győr első rúgója Babic volt, aki szintén a jobb sarkot választotta (1-1).

S. Camara az első hibázó, Stevanovic eltalálta az irányt, és kivédte a jobb oldalra tartó labdát (1-1).

Aleksidze is rontott, ugyanúgy a jobb oldalra rúgta, mint eddig mindenki, Jourdren odaért (1-1).

A chilei Estrada is elhibázta, Stevanovic a kapufára tolta (1-1).

Pilibaitis higgadt maradt, jobbal beemelte a bal felsőbe (1-2).

Giroud magabiztosan helyezett a jobb felsőbe (2-2).

Fehér lesimázta, Jourdren elment balra, a labda jobbra (2-3).

Armand átverte Stevanovicot (3-3).

Tokody nem nagyon futott neki a labdának, ami általában nem jó előjel, de ezúttal bejött, két lépés után a bal sarkot választotta, és ezzel a Győr jutott tovább (3-4)!