Vágólapra másolva!
Szombaton ünnepli 55. születésnapját Törőcsik András, az Újpest labdarúgócsapatának kivételes képességű játékosa, aki a magyar válogatottal két világbajnokságon is szerepelt.

"A csípőm miatt egy kicsit öregesen érzem magam, elképzelhető, hogy protézist kell berakni, ugyanakkor nem érzem úgy, hogy 55 éves lennék" - nyilatkozta az MTI-nek az egykori támadó, aki 1980-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, és emiatt nem tudott pályára lépni a világválogatottban.

A Kesének is becézett játékos kiismerhetetlen cseleivel, parádés lövőtechnikájával vált a lila-fehér drukkerek egyik legnagyobb kedvencévé. "1974-ben kerültem Újpestre, másfél év múlva pedig már stabil csapattag voltam, ezt nagyon nagy dolognak tartom. Ugyanakkor ott volt az 1978-as világbajnokság, ami egy nagy trauma volt számomra. Nyilasit és engem kiállítottak az argentinok elleni csoportmérkőzésen, ezt követően fél évig nem is játszhattunk a válogatottban" - emlékezett Törőcsik.

1976 és 1984 között összesen 45 alkalommal lépett pályára a válogatottban, 12 gólt lőtt, két világbajnokságon is részt vett, fénykorában azonban csak Magyarországon mutathatta meg tudását. "Egészen biztosan másképp alakult volna a pályafutásom, ha külföldre igazolhatok, ám ehhez akkor disszidálni kellett volna. Filóztam a dolgon, de maradtam" - nyilatkozta a futballista, aki ha éppen elemében volt, és megbolondította a védőket, a közönség a "Táncolj, Törő!" rigmussal biztatta.

A magyar FourFourTwo magazin Törőcsiket beválasztotta minden idők 50 legjobb magyar játékosa közé, a 21. helyre fért oda: "Óriási megtiszteltetés, nagyon jólesett. Azért a magyar labdarúgásnak már nagyjából százéves múltja van. Az pedig egyértelmű volt, hogy az Aranycsapatból kerülnek majd ki a legjobbak."

A korábbi klasszis elmondta: a magyar futballt már csak nagyon ritkán nézi, egy-egy Ferencváros-Újpest mérkőzésre azért még kijár, régi jó barátjával, Ebedli Zoltánnal, a Ferencváros korábbi sztárjával. Hozzátette: a jelenlegi labdarúgók közül egyértelműen Lionel Messit, az FC Barcelona argentin aranylabdását tartja a legjobbnak.