Vágólapra másolva!
A Fulham 0-1-ről fordítva 2-1-re legyőzte a Hamburgot, s ezzel - mivel az első meccs 0-0 lett - bejutott az UEFA-kupa-utód Európa Liga történetének az első döntőjébe. A londoni csapat második - egyben továbbjutást érő - gólját a mérkőzést végigjátszó Gera Zoltán szerezte. A május 12-ei finálét épp a csütörtökön elbúcsúztatott ellenfél stadionjában, a hamburgi HSH Nordbank Arenában rendezik. A Fulham ellenfele a spanyol Atlético Madrid lesz, amely hosszabbításban 2-1-re kikapott ugyan Liverpoolban, ám idegenben lőtt góllal továbbment.

Gera: Ez volt életem legfontosabb gólja

A nap sportképe: Gera lő, gól!

Nézze meg Gera kupadöntőt érő gólját!

Hősként és Suttogó Halálként ünneplik Gerát az angol lapok

A hamburgiak a hétvégi 5-1-es Bundesliga-vereség ellenére is bíztak abban, hogy az Európa Ligában összekapja magát a csapat, és bejut az oly' fontos döntőbe, amelyet éppen Hamburgban rendeznek majd. A csapat tényleg feljavult a Hoffenheim elleni meccshez képest - vajon mennyi köze lehet ehhez az eddigi segédedző Ricardo Moniz minapi kinevezésének? -, egyenrangú ellenfele volt a kupaspecialista Fulhamnek.

Mi több, vezetést is szerzett a 22. percben Petric remekbe szabott szabadrúgásgóljával. Ekkor már két gólra volt a finálétól a Fulham, s az angol csapat nem volt mezőnyfölényben, roppant bátran támadott, kockáztatva akár azt is, hogy a kinyíló védelmen áthatolva növeli előnyét a HSV. A vendégek pontatlanok voltak, a Fulhamnek viszont bejött az adok-kapok, ő adott, de nem kapott.

Már csak bő húsz perc volt hátra, amikor Davies futsalosokat megszégyenítő technikai bravúrokat bemutatva egyenlített, majd - mindössze hat perccel később - Gera Zoltán is megmutatta, hogy miképp tudta szinte egyedül megverni korábban a Juventust.

Bár a Fulham veszélyben volt, hiszen a Hamburg többször is lövőhelyzethez jutott Schwarzer kapuja előtt, ám mivel nem született több gól, a londoni csapat bejutott a fináléba. Ami a magyar szurkolóknak is nagy öröm, hiszen Gera Zoltán nem statiszta-, hanem főszereplőként segítette tovább csapatát, hiszen továbbjutást érő gólt szerzett.

Tavaly decemberben kicsit meglepődtünk, amikor Gera Zoltán azt nyilatkozta, "a legjobb még hátravan". Most kiderült, hogy komolyan gondolta, 31 évesen még nagy tervei vannak, amelyeket nemcsak véghez akar, de véghez is tud vinni. Mi lehet ez a terv, talán az, hogy magyar játékosként a labdarúgás egyik legfontosabb trófeáját, az Európa Ligát magasba emeli? Ettől már csak másfél (maximum két óra) focizás választja el.

Európa Liga, elődöntő, visszavágó:
Fulham (angol) - Hamburg (német) 2-1 (0-0)
London, Craven Cottage, 25 700 néző
v.: Cuneyt Cakyr (török)
Fulham: Schwarzer - Pantsil (Nevland, 75.), Hughes, Hangeland, Paul Konchesky - Duff, Etuhu, Danny Murphy, Davies - Gera, Zamora (Dempsey, 57.)
Hamburg: Rost - Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo - Tesche (Rincón 56., Guerrero 79.), Jarolím (Rozehnal, 90.), Zé Roberto, Pitroipa - Van Nistelrooy, Petric
gól: Davies (70.), Gera (76.), illetve Petric (22.)
továbbjutott: a Fulham, 2-1-es összesítéssel

Megérte Gerát az Everton ellen kihagyni

Gera Zoltán a hét végi, Everton elleni bajnokin kimaradt a Fulham kezdőjéből, de nem azért, mert rossz formában lenne. Roy Hodgson, a londoniak vezetőedzője a magyar légióson kívül nyolc alapemberét is pihentette, hogy a Hamburg elleni Európa Liga-visszavágón a lehető legjobb és legkipihentebb csapatot küldhesse pályára.

Gera nem is titkolta, jól jött neki a pihenő, mert az utóbbi hetek kissé kifárasztották. Volt is miben kifáradnia, hiszen idén sokat (és kiválóan) játszik a Fulhamben, eddig az egyik kulcsfigurája volt annak, hogy a tavalyi hetedik helyezett bejutott az EL legjobb négy csapata közé. Gólpasszain kívül öt gólt is szerzett, a Juventus ellen kettőt.

Forrás: EPA
A képgalériáért kattintson!

Kérdéses volt, hogy szerepelhet-e a sérüléssel bajlódó Zamora, a Fulham-drukkerek és Gera Zoltán nagy örömére a csatár bekerült a csapatba. Hogy a magyar játékos miért örült az angol támadó kezdőbe kerülésének? Idén nagyon jól megérti egymást a két játékos, a Wolfsburg elleni villámgól például sokáig beszédtémát jelentett a szurkolók körében, az elődöntőbe jutást érő találatnál Gera remek passza után Zamora szép csel után lőtt gólt a meccs 22. másodpercében. Az exfradista légiós egyébként idén, főleg az utóbbi hónapokban az első angliai évében mutatott formáját idézi (akkor a West Brommal szerepelt a Premier League-ben), főképp annak köszönhetően, hogy árnyékékként szerepelhet középen, s nem szélsőként kell futballoznia.

A lelátón ott volt Fabio Capello, az angolok szövetségi kapitánya is, elsősorban Zamorát figyelte, akit korábban Gera is ajánlott már az olasz tréner figyelmébe.

Az elmúlt napok történései alapján a Hamburg nem számított esélyesnek: vasárnap 5-1-re kikapott a Hoffenheimtől, ami után edzőt váltott a csapat, Bruno Labbadiát addigi helyettese, Ricardo Moniz váltotta a kispadon.

Online közvetítés
Hamburg-gól és romló Fulham-esélyek az első félidőben

Zamora már a harmadik percben nagy helyzetet hagyott ki, parádésan kényszerítőzött Gerával, majd 13 méterről a kapusba lőtt, a visszapattanót pedig már nem sikerült jól eltalálnia. Az akció kísértetiesen hasonlított a fentebb említett, Wolfsburg elleni gólhoz, a különbség, hogy Zamora ezúttal nem talált be.

A meccs pörgős volt, mindkét csapat nyomott, ami nem volt nagyon meglepő, hiszen az együttesek tudták: a 0-0 senkinek se jó, ráadásul hosszabbítást eredményezne. A 10. percben a jobbszélső Duff ballal lőtt távolról, laposan, de öt méterrel célt tévesztett.

A 22. percben - kissé váratlanul - Petric szabadrúgásgóljával vezetést szerzett a Hamburg: a horvát támadó 24 méterről, ballal tökéletesen csavart a jobb felsőbe (0-1).


Gera arról is beszélt a mérkőzés előtt, hogy nagyon sajnálja, hogy nem sikerült gólt szereznie a Fulhamnek Hamburgban, mert eddig a csapat minden idegenbeli meccsén betalált. Az egy héttel ezelőtti idegenbeli góltalanság, így, hogy vezetést szerzett a HSV, valóban problémássá tette a csütörtöki folytatást, hiszen két Fulham-gól kellene a továbbjutáshoz.

A gól után még jobban nyomtak a hazaiak, nagy helyzetet azonban nem tudtak kialakítani (Davies szabadrúgása legalább öt méterrel fölé ment), nem így a hamburgiak: a 39. percben Pitroipa 19 méterről, jobbal épphogy a bal kapufa mellé durrantott.

Davies visszahozta, Gera beváltotta a döntős reményt

Zamora a 48. percben beadásszerű szabadrúgása a fejek felett és a bal kapufa mellett is elszállt. A csatár ekkor kissé sántikált, ami rossz előjelnek tűnt a folytatásra nézve. Le is kellett hozni, az 57. percben Dempsey jött a helyére.

A Fulham eléggé kinyílt hátul. Az angolok játékában ugyan benne volt a gól, de a többször is hibázó védelem miatt a Hamburg sem állt távol előnye növelésétől. Duff nem egyszer bedőlt a hamburgiak lestaktikájának.

A 62. percben Boateng távolugrókat megszégyenítő mozdulattal szállt bele Gerába (igaz, a labdát is eltalálta), amiért sárgát kapott. A bal oldali szögletzászló környékéről elvégzett szabadrúgásra Duff érkezett, megelőzte az egész Hamburg-védelmet, és 8 méterről, centikkel gurított mellé.

A másik oldalon - a 68. percben - egy visszagurított labdával Jarolím célzott a léc alá, Schwarzer üggyel-bajjal hárított.

Murphy majdnem a félpályától ívelt előre Davies felé, aki - a védőjét becsapva - a jobb sarkával tette át a labdát a bal lábára, majd 7 méterről mattolta Rostot (1-1).


Egy jobb oldali Fulham-szöglet után hibázott a vendégvédelem, Gera villámgyorsan reagált, jobbal átvette a labdát, ballal pedig azonnal a hálóba lőtt (2-1). Ezzel továbbjutásra áll az angol csapat.


A hazaiaknak a folytatásban még szűk negyedórát kellett kibírniuk bekapott gól nélkül az Európa Liga-fináléhoz. Van Nistelrooy az utolsó percben szokásával ellentétben rossz megoldást választott a kapu előtt, ellőtte keresztbe a labdát - meccslabda volt?

A 93. percben még Rost kapus is kifutott a mezőnybe, s csapata labdavesztése után elgáncsolta Dempsey-t, amiért meglepő módon csak sárgát kapott.

Forrás: EPA/MTI
A képgalériáért kattintson!

A diadallal története során először jutott be valamelyik európai kupa döntőjébe a Fulham.

A lefújás után óriási örömmámorban törtek ki a Fulham-játékosok, s a legtöbb ölelést Gera Zoltán kapta, ami nem csoda: ő lőtte a mindent eldöntő gólt.

Európa Liga, elődöntő, visszavágó:
Liverpool (angol) - Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (1-0)
v.: Terje Hauge (norvég)
Liverpool: Reina - Mascherano (Degen, 110.), Carragher, Agger, Glen Johnson - Benajun (Pacheco, 113.), Aquilani (El Zhar, 89.), Lucas, Babel - Gerrard - Kuyt.
Atlético Madrid: De Gea - Valera, Dominguez, Perea, López - Assuncao (Jurado, 99.) - Reyes, Raul Garcia, Simao - Agüero (Salvio, 120.), Forlán (Camacho, 117.).
gól: Aquilani (44.), Benajun (95.), illetve Forlán (102.)
továbbjutott: az Atlético Madrid, 2-2-vel, idegenben lőtt több góllal

A Liverpool az első félidőben ledolgozta hátrányát, s az 1-0-s rendes játékidő után, a hosszabbításban újabb gólt lőtt, és továbbjutásra állt, ám mégsem játszhat finálét, mert Forlán 2-1-re módosította az állást, s az idegenben lőtt gól az Atlético Madridnak kedvez.

1-0 - Aquilani

2-0 - Benajun

2-1 - Forlán