Vágólapra másolva!
Amennyiben a közgyűlés megválasztja, úgy Csányi Sándor lesz a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) következő elnöke, miután az OTP elnök-vezérigazgatója egy hónap gondolkodás és tájékozódás után igent mondott az MLSZ elnökjelölő bizottságának felkérésére - jelentették be a szövetség szerdai elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón. Csányi az MLSZ alapszabályának módosításához köti szerepvállalását.

Az eredeti elképzelések szerint május 29-én tartották volna az MLSZ tisztújító közgyűlését, ám mint azt korábban megírtuk, ennek előkészítésére már nincs lehetőség, hiszen az elnökjelöltnek előbb még össze kell gyűjtenie harmincöt ajánlást az egyesületektől.

A májusi közgyűlésen az alapszabály módosítását tervezi az MLSZ annak érdekében, hogy az új elnök az általa elképzelt strukturában irányíthassa a szövetséget, sajtóértesülések szerint Csányi kisebb elnökséggel kíván dolgozni. Ezzel egy időben a jelenlegi elnökség benyújtja a lemondását, a tagok mandátuma ugyanis csak jövő év februárjában jár le, Csányi viszont alkalmasint a saját emberivel akar együtt dolgozni - jóllehet Nemes Ferenc ügyvezető elnök szerint mindeddig nem egyeztettek személyi kérdésekről az elnökjelölttel.

Az OTP délután közleményt adott ki, eszerint "Csányi Sándor megtiszteltetésnek tartja a lehetséges szerepvállalást a magyar labdarúgás vezetésében. Tekintettel azonban arra, hogy a szerepvállalás feltétele az MLSZ alapszabályának módosítása, ezért az erről döntő közgyűlésig ez ügyben nem kíván nyilatkozni."

Az MLSZ-nél úgy tervezik, hogy az alapszabály-módosító közgyűlést követően, körülbelül harminc napon belül összehívják a tisztújító közgyűlést, vagyis június végére állhat fel az új elnökség.

Az [origo] kérdésére Nemes elmondta, nem tud arról, hogy Csányi az utóbbi hetekeben átvilagíttatta volna az MLSZ gazdálkodását, miként az a Népszava információja nyomán több helyen is megjelent. Az alelnök szerint a szövetség pénzügyeit kizárólag a felügyelőbizottság vizsgálta. A felügyelőbizottságot az MLSZ februári közgyűlése óta Csányi egyik OTP-s alkalmazottja, Kecskés László vezeti.

Csányi Sándor Magyarország egyik legbefolyásosabb embere. Amellett, hogy a piacvezető hazai pénzintézet, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, valamint a Mol igazgatóságának elnökhelyettese, számos befektetése van más területeken, egyebek mellett az élelmiszeriparban és az ingatlanszektorban. Vagyonát 140-150 milliárd forintra becsülik a leggazdagabb magyarok listázására szakosodott kiadványok - ezzel manapság a dobogón foglal helyet, korábban évekig első volt. Az 57 éves üzletember a 2005-ben létrehozott Csányi Alapítványon keresztül hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozását segíti.


egy brókeren kívül

Csányi programjáról a sajtótájékoztatón csupán annyit árultak el, hogy hangsúlyos lesz benne az utánpótlás szerepe.

Az üzletembert márciusban kérte fel az MLSZ, hogy vállalja az elnökséget. Csányi akkor úgy nyilatkozott: végleges álláspontjának kialakításához teljesen tisztán kell látnia az MLSZ tényleges pénzügyi-gazdasági helyzetét illetően, valamint más lényeges, a magyar labdarúgást és az MLSZ-t érintő kérdésekben. Az MLSZ-t négy évig irányító Kisteleki István decemberi bejelentésének megfelelően február 27-én mondott le a posztról.

Az MLSZ maratoni hosszúságú elnökségi ülésén (43 napirendi pontot tárgyaltak) döntött a jövő évi NB I-es és NB II-es bajnokságok versenykiírásáról is, a legfontosabb változás, hogy az őszi idény hosszabb lesz. Ennek értelmében a jelenlegi 15 forduló helyett ősszel 17-et rendeznek, így tavasszal 13 játéknapra kerül sor.