Vágólapra másolva!
Angliában a szurkolók felemásan fogadták a hírt, hogy a Premier League engedélyezte a Manchester City számára a sunderlandi Fülöp Márton átigazolási szezonon kívüli kölcsönvételét. Főképp a BL-t érő negyedik helyre hajtó riválisok - az Aston Villa és a Tottenham - drukkerei érzik úgy, hogy jogosulatlan előnyhöz jutott a jelenlegi hatodik helyezett a kapus megszerzésével. Egy sunderlandi hozzászóló szerint Fülöp az Arsenalban is megállná a helyét, egy Chelsea-szurkoló pedig a magyar kapus érkeztével hoppon maradt feröeri Nielsent sajnálja.

"Szerintem ez egy vicc, hogy a ManCity számára engedélyezték Fülöp leigazolását, mikor pedig van kilenc kapusa, az egyik ráadásul válogatott (a feröer-szigeteki Gunnar Nielsen - a szerk.)" - írja a Skysports internetes oldalán megjelent cikk utáni kommentjében Wayne Pool Tottenham-szurkoló.

Sam Draisey - aki az Aston Villáért szorít - úgy véli, a City magával tolt ki, amikor Joe Hartot kölcsönadta, ám most a liga mentőövet dobott a csapatnak: "Miért engedték el a második számú kapusukat a Birminghamhez, ha Given helyetteseiben nem bíznak meg?"

"Abszolút nevetséges döntés, a csapat kilenc kapusából négy is bevethető. A Premier League szabályzata kimondja, hogy csak akkor lehet vészigazolást végrehajtani, ha kevesebb, mint két kapusa van egy csapatnak. Miért van a City a törvények felett? A szabályok rájuk miért nem vonatkoznak?" - írja Thomas Pooley, akinek a becenevéből kivehető, hogy a Liverpoolnak drukkol.

"Szégyen, hogy megtehette ezt a Manchester City"

"Lehet, csak azért gondolom ezt, mert Villa-drukker vagyok, de szerintem szégyen, hogy megtehette ezt a Manchester City. Három kapus van a keretében, egyet meg kölcsönadott. Ott van Nielsen és a kolumbiai kapus, Giraldo, mindketten bevethető. Ezek alapján van ennek az egész átigazolásnak értelme?" - érvelt Johnny Hickey.

Érdekes a sunderlandi Andrew Steele hozzászólása, aki roppant jó véleménnyel van a magyar kapusról. "A City jól jár vele, Fülöp egy igazán jó kapus, túl jó ahhoz, hogy második számú legyen. A legtöbb csapatban - ide merem sorolni az Arsenalt vagy a Tottenhamet is - kezdő lenne. Az üzlet a Sunderland számára is jó, az érte kapott pénz - bármennyi is az - biztos jól jön. A legjobbakat kívánom neki, remélem, a BL-be vezeti a Cityt, ahol a manchesterieknek több esélyük lenne, mint a Tottenhamnek vagy a Villának, ez a két csapat hamar kiese. Sok szerencsét, Márton!"

A Chelsea-fanatikus Les Chelsey a feröeri kapust sajnálja: "Mekkora pofont kapott szegény Gunnar Nielsen. Ő a City harmadik számú kapusa, az egyetlen esélye a játékra, ha megsérül az első és a második számú kapus, esetleg ha mindketten rossz formában vannak. Most ez történt, erre mit csinál a City? Leigazol kölcsönben egy kapust a kezdőcsapatába. Én Nielsen helyében szerda reggel azonnal a szerződésem felbontását kértem volna. Szégyenteljes eljárás ez a vezetők részéről."

"Tévednek, akik azt hiszik, a Citynek kilenc használható kapusa van"

Még a Cityért szorító Lee Turner sem biztos abban, hogy szükség volt az átigazolásra: "Meg kell adni az esélyt Nielsennek, Given úgyis pótolhatatlan. Egyébiránt nem hiszem, hogy megszerezzük a negyedik helyet, a Spurs nagy mumusa a csapatunknak, a londoniak lesznek a befutók."

Forrás: AFP
Shay Given a drukkerek szerint pótolhatatlan

"Úgy tűnik, a Premier League most már mindkét manchesteri csapatot támogatja" - fogalmazott a Chelsea bajnoki címében bízó Doug Serven.

Ross Allen Manchester United-drukker szerint azért van az átigazolási időszak, hogy mindenki kellően, az egész szezonra megerősítse a keretét. "Hogy a mostani igazolást megengedték a Citynek, befolyásolja a többi csapat esélyeit, ekképp a döntés abszolút igazságtalan. A City-tulajdonosoknak fontmillióik vannak arra, hogy játékosokat vegyenek, ha nincs megfelelő tartalékkapusuk, akkor csakis magukat okolhatják. Ezt a ligának is észre kellett volna vennie."

"Jobban örültem volna, ha felhoznak egy fiatal kapust"

Greg Angus szerint azért nevetséges az ügy, mert ennyi erővel a Villa is igazolhatna egy jó góllövőt a szezon hátralévő meccseire. "Igazságosnak hangzik? Hát nem" - írta a drukker.

Chris Hand próbálta megvédeni a csapatát: "Értem én, miért van mindenki a döntés ellen, főleg, akik azt hiszik, a Citynek kilenc kapusa van. Ez igaz, ám négyen sérültek, négy pedig nem játszhatnak a felnőttcsapatban, egyszerűen azért, mert a szerződésük alapján nem játszhatnak. Őszinte leszek: jobban örültem volna annak, ha egy fiatal kapust felhoznak a keretbe, többen nagyon tehetségesek."

Forrás: AFP
A Birmingham Joe Hartot csak kétmillió fontos kompenzáció
ellenében engedte volna vissza Manchesterbe

Paul Green, a tökutolsó Portsmouth rajongója nemhiába mérges a futballvezetőkre, az FA-kupa-döntőbe jutott kedvenc csapatának az európai szövetség, az UEFA nem engedélyezte az Európa Ligában való indulást. "Nem lepődtem meg, ez csak egy újabb példája annak, hogy az angol szövetség a gazdagokat segíti, a szegényeket pedig megöli. Nekünk nem engedték, hogy ingyen megszerezhető játékosokat kölcsönözzünk, amikor pedig alig tudtuk kiállítani a kezdőcsapatot. 2005-ben kiharcolták, hogy a Liverpool címvédőként indulhasson a BL-ben, noha a bajnokságból nem sikerült kvalifikálnia magát. Ezzel szemben idén a Portsmouth az FA-kupa-döntőbe jutással legálisan indulhatna az EL-ben, ám a később leadott nevezési kérelem miatt megakadályozták a részvételünket. A Premier League és az Angol Labdarúgó Szövetség egy korrupt társaság."

Fülöp három meccsen bizonyíthat

A Premier League a Manchester City kapusait sújtó sérüléshullám miatt kedden rábólintott a csapat kérésére, így Fülöp Márton a Sunderlandtől - az idény végéig - kölcsönben Roberto Mancini csapatához igazol. A magyar kapus szerdától már új klubjának az edzésein vehet részt, szombaton pedig már ő védhet az Aston Villa ellen.

Forrás: AFP
Fülöp az Aston Villa ellen vélhetően máris kezdő lesz

Átigazolási szezonon kívül, külön engedéllyel a kluboknak lehetőségük van kölcsönbe játékost igazolni, amennyiben megindokolják, hogy miért van szükségük a kiszemeltre (az ilyen átigazolást "emergency loan"-nak nevezik Angliában, amelynek minimum 28, maximum 93 napig érvényesnek kell lennie, a határidő november vagy március negyedik csütörtöke).

Fülöp Márton új klubja, a jelenleg hatodik helyezett Manchester City május elsején az Aston Villát, ötödikén a Tottenhamet fogadja, majd a zárófordulóban a West Ham Unitedhez látogat.