Vágólapra másolva!
Vasárnap délután öt perc alatt lett a Vasas egyik tehetséges fiataljából az NB I egyik elismert góllövője Beliczky Gergő. A 19 éves játékos negyedik élvonalbeli meccsén ennyi idő alatt lőtt mesterhármast az MTK-nak, s ezzel szinte egymaga fordított a beállásakor még 2-0-ra vezető kék-fehérek ellen. A Hollandiában is megfordult játékosnak nem ez az első rövid időn belül elért mesterhármasa, és szerinte a magyar csatárok semmivel sem rosszabbak az NB I légiósainál, még ha a góllövőlista az ellenkezőjét is mutatja.

Beliczky Gergő vasárnap 2-0-s MTK-vezetésnél lépett pályára az 58. percben, hogy aztán a 62. és a 67. perc között háromszor is betaláljon a hazaiak kapujába, fontos győzelemhez juttatva ezzel csapatát. A villámgyors mesterhármas a hazai bajnokságban jóformán példa nélküli, de nemzetközi összevetésben is megállja a helyét.

"Az az igazság, hogy nem néztem még utána, nem tudom, mennyire volt gyors ez a három gól" - mondta az [origo] felvetésére Beliczky.

A világcsúcsot az angol Tommy Ross tartja, 1964-ben kilencven másodperc alatt lőtt három gólt a Naim Countynak a skót területi ligában, de komoly bajnokságban inkább a Vasas-csatár teljesítményéhez közelítenek a rekordok. A holland bajnokságban a Twente csatára, Bryan Ruíz március 27-én négy és fél perc alatt lőtt hármat a Sparta Rotterdamnak, és ugyanezzel az idővel büszkélkedhet a Premier League-ben Robbie Fowler is, aki még liverpooli színekben az Arsenal ellen érte el a bravúrt.

A fiatal játékosnak nem ez volt az első mesterhármasa, a korosztályos csapatokban többször is összejött már neki. "Az ifi csapatokban már többször rúgtam egy meccsen három gólt, ilyen rövid idő alatt azonban még egyszer sem. Illetve Hollandiában, egy Gröningen elleni tartalékmérkőzésen lőttem tizenöt perc alatt három gólt, talán ez hasonlítható a hétvégi teljesítményemhez" - mondta.

Beliczky a Goldballban kezdte pályafutását, majd a BVSC és a MAC érintésével került az MTK-hoz, ahonnan a Vasashoz vezetett az útja. "Az MTK-ban azt mondták, hogy két lehetőségem van. Vagy maradok náluk, de akkor számoljak azzal, hogy kevesebb lehetőséget kapok, vagy keressek magamnak másik csapatot. Utóbbi mellett döntöttem, és nem bántam meg, hogy a Vasast választottam hat évvel ezelőtt."

Ebben a periódusban is akadt azért egy kitérő, 2009 nyarán egy külföldi lehetőség reményében elhagyta az angyalföldieket. "A holland másodosztályban szereplő Zwolle játékosa lettem. Az akkori edző, Claus Boekweg kérésére kerültem a csapathoz. Tizennégy mérkőzésen két gólt lőttem, de aztán elküldték az edzőt, az új szakvezető, Art Langeler pedig közölte, hogy nem számol velem, úgyhogy egy hónappal ezelőtt visszatértem a Vasashoz."

Ha az új edzővel nem is, a másodedzővel szerencséje volt Beliczkynek."Az egykori holland válogatott, Jaap Stam volt a másodedző, aki nagyon sokat foglalkozott velem. Remek szakember, aki nagyon empatikus, segítőkész, a pályán és a pályán kívül is számíthattam a segítségére."

Idehaza gyakran ad okot vitára a szakemberek között, hogy érdemes-e ennyire fiatalon külföldre szerződni. Beliczky amondó, ő egy percig sem bánja, hogy így döntött. "Nagyon sokat tanultam a Hollandiában töltött nyolc hónap alatt. Sokat erősödtem, taktikailag is fejlődtem. Összességében érettebb, a csapat szempontjából hasznosabb lett a játékom."

A játékos azt mondja, nem szállt a fejébe a dicsőség attól, hogy ő lett a meccs hőse a Hungária körúton. "Nem számíthatok rá, hogy eztán mindig ott leszek a kezdőben, ezt majd az edzőnk eldönti a mérkőzések előtt. Amit tudok, azt megteszem az edzéseken, úgy dolgozom, hogy bizonyítsam, lehet rám számítani. A tréningek után szinte mindig kint maradunk néhányan, és plusz feladatokat végzünk."


Mesterhármas öt perc alatt az MTK ellen

Három góljával Beliczky öt perc alatt a góllövőlista középmezőnyébe katapultálta magát, legalábbis, ha csak a magyar játékosokat nézzük. A lista tetején ugyanis külföldiek állnak (Nikolics és Alvés a Videotonból, vagy Coulibaly a DVSC-ből), a hat legeredményesebb játékos közül csak kettő magyar. Beliczky szerint azonban ez nem azért van, mert jobbak lennének a külföldi csatárok.

"Szerintem szó sincs erről. Vannak nagyon jó magyar csatárok az NB I-ben, csak nem kapnak elég lehetőséget. Sok helyen jobban bíznak a külföldi játékosokban, inkább rájuk építenek, pedig a magyar támadók is vannak olyan jók, mint a külföldi vetélytársaik. Ha lehetőséget kapnak, akkor be is tudják ezt bizonyítani."