Vágólapra másolva!
Hosszú tortúra után érkezett meg az Európa Liga elődöntőinek helyszínére a Liverpool és a Fulham. Előbbi Fernando Torres nélkül áll majd ki a csatár volt csapata, az Atlético Madrid ellen, míg Gera Zoltán együttese a majdani döntő helyszínére, Hamburgba érkezett meg. Schwarzer kapus szerint a hosszú vonatozással nem volt gond, csak a kiszáradásra kellett figyelnie a londoniaknak.

Mindkét angol csapat idegenben kezd a labdarúgó Európa Liga elődöntőjében: míg a Gera Zoltánt is foglalkoztató Fulham a csütörtök esti első mérkőzésen a német Hamburg otthonában próbál a visszavágóra minél jobb eredményt elérni, addig a Liverpool a spanyol fővárosban, az Atlético Madrid vendégeként lép fel.

A légtérzár miatt a Hamburgba vonattal érkező Fulhamnek van kevesebb veszítenivalója, hiszen az angol kiscsapat, amely tizedik a húszcsapatos Premier League-ben, már azzal jócskán túlteljesítette az elvárásokat, hogy az olasz Juventus búcsúztatását követően az előző körben egy másik Bundesliga-gárdát, a német bajnok Wolfsburgot is kiejtette az EL-ből. Nem kis mértékben Gera Zoltán remek játékának köszönhetően.

"Számomra ez lesz az idény legfontosabb találkozója" - nyilatkozta a magyar középpályás az angol klub hivatalos honlapján. "Soha nem szerepeltem még nemzetközi kupa elődöntőjében, nagyon remélem, hogy pályára léphetek. Ugyanakkor nem csak nekem, de az összes futballistánk számára hatalmas jelentőséggel bír ez az összecsapás. Tudjuk, hogy a Hamburg nagyszerű együttes, de legalább ennyire jó volt a Sahtar Donyeck, a Juventus, vagy a Wolfsburg is." Gera várhatóan a kezdőcsapat tagja lesz Hamburgban.

Ahová a tervezettnél hosszabb utazás után, végül vonattal érkezett meg az angol csapat. Mark Schwarzer, a Fulham ausztrál kapusa a klub honlapjának adott beszámolójában elmondta, hogy a szokatlan túra jó hangulatban telt, a játékosok sokat beszélgettek, videóztak útközben. Csupán arra kellett fokozottan figyelni, hogy eleget egyenek és igyanak, nehogy kiszáradjanak.

A német csapattal mostanában nem nagyon fut a szekér. Igaz, hogy az Európa Ligában elődöntőt játszhatnak, a bajnokságban azonban csak hetedikek, és három fordulóval az idény vége előtt öt pont a hátrányuk az európai kupaindulást érő Borussia Dortmunddal szemben. Bennfentesek szerint Bruno Labbadia vezetőedző csak akkor maradhat a kispadon, ha bejuttatja a Hamburgot az EL döntőjébe. Ehhez pedig csütörtök este hatékony, gólerős játékra, s főleg győzelemre lenne szüksége a HSV-nek, amelynek otthonában rendezik majd meg május 12-én a döntőt.

Tisztában vannak ezzel a HSV játékosai is, mint Dennis Aogo a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta: "Ennél nagyobb motivációra nincs szükségünk. Másodszor vagyunk a nagy siker kapujában, tavaly is ugyanitt buktunk el, és mindenkiben élénken él az a fájdalom, amit a kiesés okozott. Most itt a következő alkalom, amit meg kell ragadni, hogy hazai pályán vívhassuk a döntőt."

Bruno Labbadia vezetőedző szerint sem kell hangsúlyozni a játékosoknak, mekkora a tét: "Senkit nem kell külön biztatni. Hihetetlen lehetőség kapujában állunk, és ezt mindenki átérzi. Tisztában vagyunk a képességeinkkel, az Európa Liga elődöntőjébe nem lehet érdemtelenül eljutni. Ezen a szinten már apróságok döntenek, ezekben kell nekünk ma este jobbnak lennünk."

A Fulham harcossággal párosuló célfutballja azonban megakadályozhatja, hogy a HSV eljusson a döntőig. A Hamburg több európai kupasikerrel is büszkélkedhet: 1983-ban Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a BL elődje), 1977-ben pedig az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupájában ért a csúcsra. Az angol klub viszont története egyik legfényesebb sikerét ünnepelhetné, hiszen a Fulham még soha nem jutott ilyen messzire a nemzetközi porondon.


Gera gólpassza és Zamora gólja a Wolfsburg ellen
elődöntőt ért a Fulhamnek

A másik párban is középcsapatok találkoznak, hiszen mind a Liverpool, mind az Atlético Madrid botladozik saját bajnokságában, ahol előbbi jelenleg a hatodik, utóbbi a tizedik helyen áll csupán - vagyis már csak a nemzetközi színtéren szépíthetnek a szezonjukon.

A légtérzár miatt az angol együttes a Liverpool-London-Párizs-Bordeaux-Madrid vonalon utazott végig úgy, hogy hétfő este még bajnokit vívott a West Ham Uniteddel, amelyet 3-0-ra meg is nyert. A Liverpool spanyol trénere, Rafael Benítez irányításával a spanyol fővárosban is megpróbál nyerni, de ez nem lesz könnyű a csapat klasszis támadója, a pont az Atléticóból igazolt Fernando Torres nélkül. Ezen túl az Atlético kétarcú együttes, amely a Primera Divisiónban gyengélkedik (ám képes volt legyőzni a Barcelonát), miközben a spanyol kupában döntős.

A két csapat korábban csupán egyszer találkozott egymással: a Bajnokok Ligája tavalyi kiírásában egy csoportban szerepeltek, és mindkét mérkőzésük 1-1-gyel végződött. A Liverpool 24 órás utazás után érkezett meg a spanyol fővárosba. Rafa Benítez azonban jókedvű volt a sajtótájékoztatón: "Van tapasztalatom a hosszú utazások terén" - mondta. "A játékosok sokat pihentek, készültünk videófilmekkel és játékokkal is." A mérkőzésről szólva Benítez dicsérte Quique Sánchez Flores együttesét, felhívva a figyelmet a spanyolok egyik erősségére: "Az Atlético nagyon jó támadásban, és emiatt kevesen gondolnák, hogy védekezni is ugyanolyan jól tudnak, amivel nagyon megnehezítik minden csapat dolgát."

Az elmúlt hetekben ez a félelmetes forma nem igazán érvényesült, a spanyol csapat ugyanis sorozatban háromszor kapott ki a bajnokságban. "Elszállt a magabiztosságunk" - mondta Sánchez Flores. "Megtalálni a régi formánkat, ez a legfontosabb most a szezon hajrájában. Fontos, hogy ma este jó eredményt érjünk el, de valójában nem tudok olyan eredményt, ami után nyugodt szívvel mehetnénk Liverpoolba a visszavágóra. Az Anfield Road minden vendég csapatnak nagyon kellemetlen hely, a Liverpool pedig olyan csapat, amelyik mindig képes kiváló teljesítményre. Mindkét csapatnak 50 százalék esélye van, és a legjobb teljesítményünkre lesz szükségünk, ha döntőbe akarunk jutni."

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzések:
Atlético Madrid (spanyol) - Liverpool (angol) 21.05 (tv.: Digi TV)
Hamburger SV (német) - Fulham (angol) 21.05 (tv.: Story TV)