Vágólapra másolva!
Verebes József edzőakadémiát indított, melynek célja a magyar labdarúgó-kultúra feltámasztása és a magyar edzőlegendák szellemi örökségének ápolása.

"Az oktatásra bárki jelentkezhet, legyen az szurkoló, játékos, újságíró vagy akár edző. Segíteni akarunk, s a résztvevők olyat hallhatnak, amit máshol nem. A kurzus elvégzése után nincs vizsga, hiszen ez nem erről szól, mindössze tudást és tapasztalatot akarunk átadni" - mondta a névadó Verebes József.

A meghirdetett kurzusokra a www.verebesedzoakadémia.hu honlapon lehet jelentkezni, s amint összegyűlt az egyes témákra a megfelelő számú jelentkező, kijelölik a többnyire egynapos előadások időpontját. A részvétel díja 900 forint/óra, a tantárgyak többsége tízórás oktatást tartalmaz. Verebes mellett Kiss László és Ferenczi Attila adja át tudását az érdeklődőknek.

"Nem a papír teszi alkalmassá az embert az edzői pályára. Éppen ezért, aki elvégzi a tanfolyamokat, nem kap olyan papírt, amellyel edző lehet egy csapatnál. Nincs is olyan tervünk, hogy megfúrjuk akár a TF, akár az UEFA edzőképzését" - nyilatkozott a szakember, aki a Győrrel kétszer, az MTK-val egyszer nyert bajnokságot és szövetségi kapitányként is tevékenykedett.

Verebes hozzátette: ugyanakkor olyan tudással és tapasztalattal gazdagodhatnak a hallgatók, amelyre máshol nem tehetnek szert. Példaként említette a kiesés elkerüléséért vagy feljutásért, esetleg bajnoki címért küzdő csapat pszichológiai felkészítését.

Az edzőakadémia oktatói szerint a kurzusok a tradicionális magyar stílus, a legkorszerűbb játékelméletek, a magyar futballban szükségszerűnek tartott szemléletváltás, továbbá "a magyar gyökerekkel szinkronban lévő, a hasonló játékelveket valló brazil labdarúgó kultúra" köré épülnek. A játékelmélet Ferenczi, a tapasztalat átadása Verebes, míg a gyakorlati rész Kiss területe lesz.

A három szakember szerint a magyar futball elvesztette hagyományait és identitását, mert az 1960-as években kezdődő hanyatlás után más, éppen akkor sikeres futballkultúrákat próbált másolni. Szerintük azonban a magyar labdarúgók a tradicionális magyar stílussal lehetnek sikeresek, azt megőrizve kellene alkalmazkodni a modern futball fejlődéséhez, ahogy a brazilok is tették.