Vágólapra másolva!
Az Olympique Marseille 17 éve semmilyen trófeát nem nyert, ennek ellenére sztárklubnak számít Franciaországban. A mostani idényben megtört az átok, a csapat elhódította a Ligakupát, és jó úton halad a bajnoki aranyérem felé is. A sikeredzőt Didier Deschamps-nak hívják.

A Marseille 1993-ban érte el legnagyobb sikerét, de ugyanakkor kezdődött a klub hanyatlása is. Abban az esztendőben az OM elhódította a Bajnokok Ligáját, nem sokkal később azonban kiderült, hogy a Valenciennes elleni hazai mérkőzése bunda volt. Az egyesületet súlyosan megbüntették: két évre kizárták az élvonalból, és megfosztották bajnoki címétől.

Az OM BL-győzelme

Nem változott az örök második szerep

Az elmúlt 17 évben az Olympique háromszor volt ezüstérmes a bajnokságban, elveszített két-két UEFA-kupa- és két francia kupa-döntőt is, 24-szer cserélt edzőt (volt, aki három időszakban is leülhetett a kispadra), azonban semmit sem nyert. Olyan sztárok szerepeltek soraiban, mint Fabrizio Ravanelli, William Gallas, Robert Pires, Didier Drogba, Samit Nasri vagy Franck Ribéry, ám egyikük sem tudta győzelemre vezetni a klubot.

Az OM az előző szezonban is második volt a Ligue 1-ben, pedig sokáig az élen állt, ám miután Eric Gerets edző konfliktusba keveredett a vezetőséggel, és bejelentette, hogy az idény végén távozik, a csapat teljesítménye visszaesett. A kispadra Didier Deschamps került, aki marseille-i múltja miatt szintén kedvelt a szurkolók körében (ő volt 1993-ban a BL-győztes csapat kapitánya), azonban az eredmények eleinte nem úgy alakultak, ahogyan azt várták. Deschamps nyári igazolásait eleinte sok kritika érte: a Valenciától érkezett veterán spanyol csatár, Fernando Morientes legtöbbször csak kispados volt, a két középhátvéd, Gabriel Heinze és Souleymane Diawara pedig nem hozta meg a várt stabilitást a csapatnak. Mindemellett az argentin védő a liga legjobban kereső labdarúgója, évi 4,5 millió eurós fizetéssel. A rekordösszegért, 18 millió euróért megvásárolt argentin középpályás, Lucho González is nehezen lendült játékba.

Forrás: AFP
OM-tábor

Bejöttek a taktikai módosítások

A téli szünetben a Marseille hátránya a listavezető Bordeaux-val szemben 11 pont volt, és nem sok jel mutatott arra, hogy a csapat tavasszal nagy menetelésbe kezdhet. Deschamps azonban néhány taktikai váltással helyrerázta a gárdát. A legfontosabb húzása az volt, hogy a szezon első felében a védelem tengelyében szerepeltetett Heinzét kitolta eredeti posztjára: az argentin ugyan ritkábban zárkózik fel a támadásokhoz, mint Taye Taiwo, viszont a védekezésben sokkal többet nyújt. Diawara kikerült a kezdők közül, helyére a védekező középpályás, Stéphane M'Bia lépett: a kameruni elmondása szerint utálja ezt a szerepkört, de a csapat érdekében "feláldozta magát".

A másik lényeges változás Lucho González formajavulása: úgy tűnik, az argentinnak fél év kellett, hogy tökéletesen beilleszkedjen, tavasszal már bombaformában futballozik. Visszatért az önbizalma, és a csapat is maximálisan bízik benne: immár ő végzi el az összes pontrúgást, mégpedig rendkívül eredményesen, a legutóbbi hat bajnokin hat gól született szögletei után. A France Football statisztikái szerint a Portótól szerződtetett Lucho 11 gólpasszt adott a szezonban, és ezzel listavezető a bajnokságban.

A csapat a legutóbbi hat bajnokiját egyaránt megnyerte, köztük a Lyon elleni rangadót is, nem mellékesen pedig a Ligakupát is elhódította, ahol a döntőben a Bordeaux volt az ellenfele.

Győzelem a Ligakupa-döntőben

Az OM előnye jelenleg öt pont a második Auxerre-rel szemben, a bajnokságból pedig már csak öt forduló van hátra, Deschamps azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy hiba lenne előre odaadni az aranyat a csapatnak. "Az élen állunk, és mindent megteszünk, hogy itt is maradjunk, de még 15 pontot lehet szerezni. A játékosaimban azonban megvan a kellő becsvágy ahhoz, hogy minden mérkőzésen a lehető legjobb eredményt érjék el. Megérdemlik a sikert, mert keményen dolgoznak. Úgy gondolom, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, nem hiszek Fortunában, vagy a pechben" - fogalmazott a játékosként szinte minden létező trófeát begyűjtött Deschamps.

www.global-soccer.eu