Vágólapra másolva!
José Mourinho, az Internazionale labdarúgcsapatának vezetőedzője nem fukarkodott csapata dicséretével a keddi Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén aratott 3-1-es sikert követően, de tőle talán szokatlan módon a vesztes félnek is kijutott a szép szavakból. A portugál szerint megérdemelték a győzelmet, de még mindig a Barca a párharc esélyese, a visszavágón azonban nem csak a katalán játékosok támadásaira kell felkészülni, hanem arra is, hogy óriási nyomás nehezedik majd a játékvezetőre. Kollégája, Josep Guardiola reménykedve tekint a barcelonai összecsapás elé.

"A Barcelonát legyőzni rendkívül nehéz, akár arról van szó, hogy gólt rúgjunk nekik, akár, ha az előny megtartása a feladat" - mondta Mourinho a RAI olasz televíziónak a meccs után. "Győztünk, és megérdemeltük a sikert. Ezt az eredményt a meccs előtt mindenki aláírta volna. Azonban messze vagyunk még a döntőtől, vár ránk egy visszavágó egy olyan csapat ellen, amely hazai pályán fantasztikus teljesítményre képes."

Mourinho szerint a visszavágón bármi megtörténhet, még az is, hogy beleszaladnak egy nagy vereségbe, bár a kiváló BL-szereplés önbizalmat kell, hogy adjon. "Egy hét múlva bármi megtörténhet, akár az is, hogy kikapunk 10-0-ra. Ez az Inter azonban az elmúlt hónapokban hat Bajnokok Ligája-mérkőzést nyert meg zsinórban, és képes rá, hogy az egész sorozatban diadalmaskodjon. Ha nem idén, akkor majd jövőre."

"A Barcelona a gyönyörű futball iskolája. Csak végig kell nézni a klub történelmén, a Cruyff vezette csodacsapattól Luis Van Gaal, vagy Frank Rijkaard és Pep Guardiola Bajnokok Ligája-győztes csapatáig. Mi még nem vagyunk ezen a szinten, de törekszünk rá" - halmozta el dicséretekkel a vesztes felet Mourinho. "Az Inter egy olyan klub, amely a futballkultúráját mindig a kihívásokhoz tudta igazítani. Remélem, a jövőben is meg tudjuk őrizni a kedd este mutatott stabilitásunkat. Méghozzá győzelmekkel, mert a szurkolók számára ez a legfontosabb, hogy hinni tudjanak a csapatukban."

A portugál edző, akit a Soccernet.com internetes oldal a mérkőzések előtti taktikázás nagy mesterének nevez, továbbra is igyekszik levenni az esélyesség terhét az olasz csapat játékosairól, mondván, hiába a kétgólos előny a visszavágóra, attól még a Barca a párharc esélyese. Szerinte azonban nem csak a katalán játékosok pályán mutatott teljesítményére kell külön készülni, hanem a játékvezetésre is.

"A mérkőzés után a játékoskijáróban láttam néhány érdekes dolgot, amire jó lesz majd odafigyelni a visszavágón. A Barcelona játékosai a lefújás után próbáltak nyomást gyakorolni a játékvezetőre. Elég rövid a játékosok memóriája, ha nem emlékeznek rá, hogy az előző szezonban éppen ellenük esett ki Övrebö játékvezető hatalmas hibájának következményeképp a Chelsea. Miért nem tudnak a Barcelona játékosai bajnokokhoz méltóan viselkedni? Kikaptak egy csapattól, amelyik jobban játszott, mint ők. Csak a kapott gólt sajnálom, de legalább megtanultuk, mit nem szabad csinálnunk a visszavágón. Egyszer veszítettük el a labdát a védekező harmadban, máris gólt kaptunk belőle, ez a tanulság" - fűzte tovább a szót a portugál.

"Az Inter egy kis csapatból vált olyan gárdává, amely megérdemelten győzte le a Barcelonát, és lett a BL-győzelemre is esélyes együttes. A játékosaim megérdemlik az egész világ csodálatát. Történjék bármi ezután, a szurkolók már soha nem fogják elfelejteni ezt a menetelést. Akár eljutunk a madridi döntőbe, akár hazatérünk emelt fővel egy elbukott elődöntő után, ez már mindenhogy feledhetetlen szezon lesz. Erősek vagyunk, egységesek, és van egy közös álmunk, amit szeretnénk elérni. "

A győzelem jogosságát illetően Javier Zanetti, az Inter kapitánya egy véleményen van Mourinhóval.

"Nagy meccset játszottunk, és fontos volt, hogy jó döntéseket hoztunk, miután hátrányba kerültünk. A Barcelona ellen 0-1-nél nagyon nehéz egy csapatnak a saját játékát játszani, és visszajönni a meccsbe" - mondta az argentin védő a Sky Sport Italiának. "Végső soron megérdemeltük a győzelmet, a Barcelonát csak ezzel a játékkal lehetett legyőzni."

A kapitány a csereként beálló, és csak a duzzogásával, illetve rossz megoldásaival feltűnő Mario Balotelliről is beszélt.

"Balotellinek meg kell értenie végre néhány dolgot. Nagyon sajnálom, hogy a viselkedésével elrontotta az örömünnepet. Ettől függetlenül mi egy csapat vagyunk, és mindig számíthat ránk."

Forrás: AFP

Mario Balotelli nem tudott együtt örülni a többiekkel az Inter győzelmének

Öltözői pletykák szerint a meccs végén a pályáról dühödten, mezét földhöz vágva levonuló Balotelli még Marco Materazzival is összeveszett, majd a heves szóváltást követően elviharzott a stadionból. A kijáratnál azonban dühödt szurkolók vették körbe az autóját, és csak a biztonsági őrök, valamint Massimo Moratti Inter-elnök közbelépése akadályozta meg a nagyobb botrányt.

A Barcelona vezetőedzője, Pep Guardiola visszafogottabb volt, mint a lelkes Mourinho. Nem foglalkozott a játékvezetéssel, ehelyett a 14 órás buszozással, valamint a gyep állapotával magyarázta csapata némileg váratlan vereségét.

"A gyep nem volt olyan nedves, mint, amilyennek mi szeretjük, mert az olaszok nem locsoltak a meccs előtt, amihez persze joguk van. Mindenesetre ez nem kedvezett a mi játékunknak." A katalán tréner azonban nem csupán a külső körülményekben keresi a kudarc okait, csapata játékában is látta a hibákat.

"Azt kell mondjam, hogy csak az utolsó 20 percben koncentráltunk úgy, ahogy végig kellett volna a mérkőzés során. De ez már múlt idő, reménykedve tekintünk a visszavágó elé, ami egészen más mérkőzés lesz, mint a milánói volt" - mondta Guardiola, aki a kritikák után dicsérte játékosai sportemberi erényeit. "Példamutató csapat vagyunk több szempontból is. Büszke vagyok a játékosaimra, hogy emelt fővel viselték a vereséget, és a mérkőzés után gratuláltak az Inter futballistáinak. Találkozunk jövő héten, a Camp Nou tele lesz, és meg tudjuk csinálni" - kezdte meg a lélektani felkészülést Guardiola a visszavágóra.